Jyväskylän yliopisto

Huippututkimuksen helmiä: Monitieteisiä lähestymistapoja oppimisen ja koulutuksen kehittämiseen

Jaa

Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnan tutkimusta esitellään Jyväskylän yliopiston Huippututkimuksen helmet -tilaisuudessa 6.11.2024 klo 10–12 Ruusupuistossa. Tilaisuudessa esitellään ajankohtaista tutkimusta, joka pyrkii ratkaisemaan oppimiseen liittyviä haasteita ja rakentamaan parempaa ymmärrystä koulutuksen nykytilasta. Lämpimästi tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan ajankohtaisesta tutkimuksesta!

Moderni, valkoinen rakennus aurinkoisessa ulkoilmassa.
Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnan huippututkimusta esitellään Ruusupuistossa keskiviikkona 6.11.. (Martti Minkkinen)

Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta esittelee 6.11.2024 klo 10:00–12:00 Ruusupuistossa tiedekunnassa tehtyä huippututkimusta ja sen viimeisimpiä tutkimusaiheita. Esiteltävissä aiheissa käsitellään muun muassa lasten oppimista ja hyvinvointia, koulutuksen kehittämistä, neurotieteellistä tutkimusta, matemaattisten taitojen kehitystä, esiopetuksen arviointia ja teknologian roolia oppimisessa. Tilaisuudessa puhujina toimivat tiedekunnan tutkijat, ja tilaisuuden loppuun on varattu aikaa vapaalle keskustelulle tutkijoiden kanssa.

Tilaisuuteen voi osallistua paikan päällä Ruusupuistossa tai sitä voi seurata suorina lähetyksinä Moniviestimen välityksellä. Esityksiä voi katsoa myöhemmin myös tallenteina.

Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan huippututkimukseen ja kuulemaan ajankohtaisesta tutkimuksesta! 

Ohjelma ja esitelmät:

Klo 10:00 Tiedekunnan dekaani Anna-Maija Poikkeus, avaussanat

Klo 10:15 Huippututkimuksen esittelyt:

  • professori Paavo Leppänen, InterLearn huippututkimusyksikön esittely:

Oppimisen dynamiikan ja interventiotutkimuksen huippututkimusyksikössä (InterLearn) tutkitaan lasten oppimisen ja hyvinvoinnin yhteyksiä sekä oppimisen tuen vaikuttavuutta selittäviä tekijöitä. 

  • professori Marja-Kristiina Lerkkanen, Educa-lippulaivan esittely:

Koulutuksen tulevaisuus (EDUCA) -lippulaivan tavoitteena on edistää koulutuksen kehittämistä tutkimustiedon avulla ja luoda koulutuksen ekosysteemi.

  • apulaisprofessori Tiina ParviainenMonitieteinen aivotutkimus (CIBR) ja esimerkkinä DigiMind -projekti:

Monitieteinen aivotutkimuskeskus tarjoaa tutkimusympäristön ja tukea neurotieteelliseen tutkimukseen.

  • professori Minna TorppaEarlyMath-projektin esittely:

EarlyMath on Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) rahoittama projekti, jossa tutkitaan matemaattisten taitojen varhaista kehitystä ja niihin vaikuttavia tekijöitä.

  • professori Maarit AlasuutariViisivuotiaiden kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun seuranta- ja arviointitutkimus

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa tutkimuksessa arvioidaan esiopetuskokeilun vaikutuksia ja seurauksia laajasti muun muassa lasten oppimisen valmiuksien ja varhaiskasvatuspalvelujen näkökulmista.

  • professori Raija HämäläinenDigitaalisaatio ja tekoäly: Mahdollistaja vai uhka oppimiselle ja vuorovaikutukselle?

LearnDigi-profilointialueen tavoitteena on kehittää eettisesti kestävää tutkimusperustaista tukea oppimiselle ja vuorovaikutukselle erilaisissa koulutuksen ja työelämän konteksteissa. Painopistealueemme ovat 1) oppimis- ja vuorovaikutusprosessien tallentaminen ja ymmärtäminen digitaalisissa ja teknologiavälitteisissä ympäristöissä, sekä 2) multimodaalinen data ja oppimisanalytiikka digitaalisissa konteksteissa.

Klo 11:50 Tiedekunnan dekaani Anna-Maija Poikkeus, päätössanat 

Hetki kohtaamisille ja keskustelulle Ruusupuistossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimuksesta vastaava varadekaani Jarmo Hämäläinen, jarmo.a.hamalainen@jyu.fi, 0408053490
Tilaisuuksien pääjärjestäjä, Esa Kannisto, esa.kannisto@jyu.fi, 0400 707 62

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote

Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.

Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote

Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye