Huippututkimuksen helmiä: Monitieteisiä lähestymistapoja oppimisen ja koulutuksen kehittämiseen
Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnan tutkimusta esitellään Jyväskylän yliopiston Huippututkimuksen helmet -tilaisuudessa 6.11.2024 klo 10–12 Ruusupuistossa. Tilaisuudessa esitellään ajankohtaista tutkimusta, joka pyrkii ratkaisemaan oppimiseen liittyviä haasteita ja rakentamaan parempaa ymmärrystä koulutuksen nykytilasta. Lämpimästi tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan ajankohtaisesta tutkimuksesta!
Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta esittelee 6.11.2024 klo 10:00–12:00 Ruusupuistossa tiedekunnassa tehtyä huippututkimusta ja sen viimeisimpiä tutkimusaiheita. Esiteltävissä aiheissa käsitellään muun muassa lasten oppimista ja hyvinvointia, koulutuksen kehittämistä, neurotieteellistä tutkimusta, matemaattisten taitojen kehitystä, esiopetuksen arviointia ja teknologian roolia oppimisessa. Tilaisuudessa puhujina toimivat tiedekunnan tutkijat, ja tilaisuuden loppuun on varattu aikaa vapaalle keskustelulle tutkijoiden kanssa.
Tilaisuuteen voi osallistua paikan päällä Ruusupuistossa tai sitä voi seurata suorina lähetyksinä Moniviestimen välityksellä. Esityksiä voi katsoa myöhemmin myös tallenteina.
Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan huippututkimukseen ja kuulemaan ajankohtaisesta tutkimuksesta!
Ohjelma ja esitelmät:
Klo 10:00 Tiedekunnan dekaani Anna-Maija Poikkeus, avaussanat
Klo 10:15 Huippututkimuksen esittelyt:
- professori Paavo Leppänen, InterLearn huippututkimusyksikön esittely:
Oppimisen dynamiikan ja interventiotutkimuksen huippututkimusyksikössä (InterLearn) tutkitaan lasten oppimisen ja hyvinvoinnin yhteyksiä sekä oppimisen tuen vaikuttavuutta selittäviä tekijöitä.
- professori Marja-Kristiina Lerkkanen, Educa-lippulaivan esittely:
Koulutuksen tulevaisuus (EDUCA) -lippulaivan tavoitteena on edistää koulutuksen kehittämistä tutkimustiedon avulla ja luoda koulutuksen ekosysteemi.
- apulaisprofessori Tiina Parviainen, Monitieteinen aivotutkimus (CIBR) ja esimerkkinä DigiMind -projekti:
Monitieteinen aivotutkimuskeskus tarjoaa tutkimusympäristön ja tukea neurotieteelliseen tutkimukseen.
- professori Minna Torppa, EarlyMath-projektin esittely:
EarlyMath on Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) rahoittama projekti, jossa tutkitaan matemaattisten taitojen varhaista kehitystä ja niihin vaikuttavia tekijöitä.
- professori Maarit Alasuutari, Viisivuotiaiden kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun seuranta- ja arviointitutkimus
Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa tutkimuksessa arvioidaan esiopetuskokeilun vaikutuksia ja seurauksia laajasti muun muassa lasten oppimisen valmiuksien ja varhaiskasvatuspalvelujen näkökulmista.
- professori Raija Hämäläinen, Digitaalisaatio ja tekoäly: Mahdollistaja vai uhka oppimiselle ja vuorovaikutukselle?
LearnDigi-profilointialueen tavoitteena on kehittää eettisesti kestävää tutkimusperustaista tukea oppimiselle ja vuorovaikutukselle erilaisissa koulutuksen ja työelämän konteksteissa. Painopistealueemme ovat 1) oppimis- ja vuorovaikutusprosessien tallentaminen ja ymmärtäminen digitaalisissa ja teknologiavälitteisissä ympäristöissä, sekä 2) multimodaalinen data ja oppimisanalytiikka digitaalisissa konteksteissa.
Klo 11:50 Tiedekunnan dekaani Anna-Maija Poikkeus, päätössanat
Hetki kohtaamisille ja keskustelulle Ruusupuistossa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkimuksesta vastaava varadekaani Jarmo Hämäläinen, jarmo.a.hamalainen@jyu.fi, 0408053490
Tilaisuuksien pääjärjestäjä, Esa Kannisto, esa.kannisto@jyu.fi, 0400 707 62
Linkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Uusi kirja hiilihydraateista ja niiden johdannaisista27.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Moninaisten biosynteesivaiheiden kautta fotosynteesin reaktiotuotteina syntyviä hiilihydraatteja tavataan runsaasti kasvibiomassassa. Niiden hyötykäyttö yhdistettynä kiertotalouteen muodostaa yhä enenevässä määrin kasvavan globaalin suuntauksen.
Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu muutti viisivuotiaiden lasten kasvuympäristöä varhaiskasvatuksessa20.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Vuosina 2021–2024 toteutetun kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun seurannassa arvioidaan paitsi lasten oppimisvalmiuksien kehittymistä myös kokeilun yhteyksiä esiopetus- ja varhaiskasvatustoiminnan järjestämiseen. Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat tarkastelleet varhaiskasvatuksen laadun rakennetekijöitä kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun kokeilu- ja verrokkiryhmissä.
Jyväskylän yliopiston tutkimushankkeille 2,5 miljoonan euron EU:n Horisontti Eurooppa -rahoitus19.12.2024 09:15:00 EET | Tiedote
Horisontti Eurooppa (Horizon Europe) on EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vuosille 2021–2027. Ohjelman tavoitteena on luoda Eurooppaan kasvua ja uusia työpaikkoja vahvistamalla EU-alueen tieteellistä osaamista, tukemalla uusien teknologioiden ja innovaatioiden kehitystä ja käyttöönottoa yrityksissä ja etsimällä ratkaisuja suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin Euroopassa. Jyväskylän yliopiston hankkeet saivat ohjelmasta rahoitusta 2,5 miljoonaa euroa. Hankkeet käynnistyvät alkuvuodesta.
Mielen hyvinvointi ja liikkuminen voivat muodostaa positiivisen kehän19.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan taipumus kokea positiivisia tunteita myötävaikutti siihen, että ihmiset olivat koronarajoitusten aikaan fyysisesti aktiivisia tai jopa lisäsivät aktiivisuuttaan. Masennusoireiden yhteys fyysiseen aktiivisuuteen oli päinvastainen. Tulokset viittaavat siihen, että mielen hyvinvointi voi auttaa ylläpitämään liikunnallisesti aktiivista elämäntapaa. Mielen hyvinvointi ja liikkuminen voivatkin muodostaa positiivisen kehän.
ERC-miljoonarahoituksella pyritään luomaan yhtenäistävä matemaattinen teoria Charles Darwinin 1800-luvulla kehittämästä seksuaalivalinnan teoriasta18.12.2024 07:10:00 EET | Tiedote
Euroopan tutkimusneuvosto ERC on myöntänyt Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden apulaisprofessori Jussi Lehtoselle merkittävän ERC Consolidator Grant -rahoituksen. Viisivuotinen rahoitus on arvoltaan noin 1,8 miljoonaa euroa. Matemaattiseen evoluutiobiologiaan kuuluva tutkimus keskittyy yhtenäistämään kiisteltyä seksuaalivalinnan tutkimuskenttää kehittämällä yhtenäisen matemaattisen viitekehyksen, joka kattaa kaikki seksuaalivalinnan merkittävät teoriat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme