Kiista rahoituksesta hidastaa sopua YK:n luontokokouksessa – rikkaiden länsimaiden on tehtävä enemmän
Neuvottelut YK:n biodiversiteettikokouksessa, eli COP16:ssa jatkuvat Kolumbian Calissa toista viikkoa, ja rikkailta länsimailta odotetaan vastauksia neuvottelujen ensimmäisellä avoimeksi jääneisiin kysymyksiin luontotoimien rahoituksen ja konkreettisten toimien viivästymisestä.
Biodiversiteettineuvottelujen loppusuoralta odotetaan sopua luonnonsuojeluun ja monimuotoisuuden turvaamiseen tarvittavien, kaksi vuotta sitten Kanadan kokouksessa sovittujen tavoitteiden rahoituksesta. Greenpeace vaatii kiireellisiä toimia rahoitussitoumusten täyttämiseksi, jotta monimuotoisuustoimien rahoitusvaje voidaan kuroa umpeen ja taata rahoituksen suora saatavuus erityisesti alkuperäiskansoille ja köyhimpien maiden paikallisyhteisöille.
Jehki Härkönen, Greenpeacen pohjoismaiden monimuotoisuuskysymysten ohjelmapäällikkö, ja kansainvälisen kokousdelegaation jäsen, kommentoi paikan päältä Kolumbiasta:
“Kokous on mahdollisuus merkittäviin edistysaskeliin luonnonsuojelussa, mutta nyt ne ovat jumissa, koska hallitukset kinastelevat rahoituksesta ja ovat jättäneet omat, kansalliset suunnitelmansa valmistelematta. Nyt tarvitaan päätöksiä, joilla taataan suora rahoitus biodiversiteettiä suojeleville alkuperäiskansoille ja paikallisyhteisöille, tuetaan valtamerien- ja metsien suojelua, sekä enemmän uutta rahaa todelliseen luonnonsuojeluun.”
“Pohjoisen pallonpuoliskon rikkaiden teollisuusmaiden hidastelu on menetetty mahdollisuus suojella luonnon monimuotoisuutta. Näillä mailla on sekä kyky että vastuu edistää sopua ja tukea enemmän niitä, jotka kärsivät biodiversiteettikadon suurimmista vaikutuksista. Nyt liian moni länsimaa on tullut paikalle ilman, että he olisivat valmiita näyttämään suuntaa ja esittämään valmiita suunnitelmia ja toimenpiteitä, joilla aiempien sitoumusten tavoitteisiin päästään. Luonto tarvitsee täältä konkreettisia toimia ja päätöksiä turvallisen ja kestävän tulevaisuuden varmistamiseksi kaikille", Härkönen jatkaa.
Jehki Härkönen on median haastateltavissa kokouksen ajan paikan päältä Calista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jehki Härkönen
Puh:+358 50 355 2017jehki.harkonen@greenpeace.orgJuuso JanhunenTiedottaja
Puh:040 482 55 41juuso.janhunen@greenpeace.orgLinkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Greenpeace
Metsäyhtiöiden hakkuissa toistuvia rikkeitä – kymmenien esimerkkien paketti todistaa31.10.2024 08:07:00 EET | Tiedote
Suuret metsäyhtiöt rikkovat hakkuissaan jatkuvasti vastuullisuussertifikaatteja ja hakkaavat korkeiden suojeluarvojen metsiä, todistaa Greenpeacen kokoama 42 esimerkkitapauksen aineisto.
Greenpeacen aktivistit olivat vastassa Metsä Groupin vieraita Kemi-Tornion lentoasemalla – “metsäteollisuuden on mahduttava luonnon rajoihin”23.10.2024 13:35:22 EEST | Tiedote
Greenpeacen aktivistit vastaanottivat Kemi-Tornion lentoasemalla Metsä Groupin uuden sellutehtaan vihkiäisvieraita. Aktivistit vaativat vahvempaa sääntelyä metsäteollisuuden aiheuttaman luontokadon pysäyttämiseksi.
Tuore raportti: Liha- ja maitoalan jättien metaanipäästöt kilpailevat öljyjättien päästöjen kanssa – päästövähennykset voisivat dramaattisesti hidastaa ilmaston lämpenemistä tällä vuosikymmenellä9.10.2024 08:39:05 EEST | Tiedote
Greenpeacen tuoreesta analyysista selviää, että 29 kansainvälisesti merkittävän lihan- ja maidontuottajan arvioidut metaanipäästöt ovat samaa luokkaa kuin maailman 100 suurimman fossiilisten polttoaineiden tuottajien raportoimat päästöt. Raportti myös toteaa, että tuotannon ja kulutuksen rakenteelliset muutokset hyvätuloisissa maissa voisivat tuottaa merkittävän ilmaston lämpenemistä hidastavan vaikutuksen vuoteen 2050 mennessä, ja positiivisia tuloksia voitaisiin nähdä jo vuoteen 2030 mennessä.
Sallassa hakataan monisatavuotiasta ikimetsää polttoon – Greenpeacen vapaaehtoiset selvittivät, mihin puut menevät19.9.2024 07:40:34 EEST | Tiedote
Itä-Lapissa Sallassa hakataan parhaillaan luonnontilaisia ja vanhoja metsiä. Hakattua puuta on ajettu Rovaniemelle energiaterminaaliin, jossa haketetaan puuta kaupungin energiayhtiö Neve Oy:lle. Alueella on hakattu harvinaista, monin paikoin koskematonta ja suojeluarvoltaan kiistatonta metsää.
Greenpeace avaa toimiston Ukrainaan10.9.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Greenpeacen uusin toimisto keskittyy torjumaan luontorikoksia ja edistämään vihreää jälleenrakennusta. Ukrainan toimisto sijaitsee Kiovassa ja toimii Greenpeacen Keski- ja Itä-Euroopan aluetoimiston alaisuudessa. Greenpeace Ukraina aloittaa toimintansa tänään, 10.9.2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme