Tempore Henkilöstöpalvelut oy

Onko meillä juuri nyt hoitajapulaa? – Data osoittaa, että ei

Jaa

Hoitajapulasta puhutaan Suomessa koko ajan paljon, ja se ohjaa usein myös päätöksiä, mutta onko tilanne tällä hetkellä yhtä kriittinen kuin väitetään? Tuoreen Työvoimabarometrin (TEM) ja 3 miljoonaa sijaispalvelutuntia hyvinvointialueille tuottavan Tempore Henkilöstöpalvelu Oy:n täyttöastetiedot antavat kuvan tilanteesta: akuuttia hoitajapulaa ei juuri nyt ole. Hoitajien saatavuus on parantunut merkittävästi.

Työvoimabarometri: Alueelliset erot ja hoitajatilanteen parantuminen

Työvoimabarometri osoittaa, että monilla alueilla työvoiman saatavuus on parantunut huomattavasti viimeisen vuoden aikana.

Esimerkiksi Etelä- ja Keski-Suomessa hoitajatilanne on kohentunut merkittävästi, ja akuuttia hoitajapulaa ei näillä alueilla enää esiinny. Sen sijaan työntekijöiden ja työpaikkojen kohtaanto on edelleen haaste tietyillä alueilla,

Temporen data: Keikkatyöntekijöiden määrä kasvanut ja täyttöaste ennätystasolla

Temporen havainnot vahvistavat työvoiman saatavuuden merkittävän paranemisen:

  1. Kesän sijaishankinta oli helpompaa kuin edellisinä vuosina, eikä tilanteen hallitsemiseksi tarvittu ”kriisikokouksia” vuorojen täyttämiseksi.
  2. Irtisanoutumisten määrä on laskenut merkittävästi. Useimmat irtisanoutumiset liittyvät elämäntilanteen muutoksiin, eivät niinkään työpaikan vaihtoon, mikä kertoo työvoiman sitoutumisesta alalle.
  3. Työnhakijamäärät ovat kasvaneet voimakkaasti: Avoimiin keikkatyöpaikkoihin saadaan nyt jopa kaksin- tai kolminkertainen määrä hakijoita aiempaan verrattuna.
  4. Kokonaistäyttöaste nousi lokakuussa 92 prosenttiin, mikä on vuoden korkein lukema. Koko vuoden keskimääräinen täyttöaste on 87 %, mikä heijastaa työvoiman riittävyyttä lyhytaikaisten sijaisuuksien täyttämiseen.

Tämä nouseva täyttöaste tarkoittaa käytännössä sitä, että keikkatyön kysyntä on tasaantunut ja tarjolla on enemmän halukkaita keikkatyöntekijöitä. Moni työntekijä on valinnut uusia työyksiköitä ja alueita, joilla he työskentelevät, mikä parantaa työvoiman kohdentumista eri tarpeisiin. Lisäksi monet tekevät töitä myös vanhuuseläkeiän jälkeen vahvistaakseen eläkekertymäänsä, mikä tukee työvoiman riittävyyttä.

Miksi akuuttia hoitajapulaa ei juuri nyt ole?

Hoitajapulan lieventyminen on seurausta useista tekijöistä, jotka ovat viime vuosina vaikuttaneet työvoimatilanteeseen sosiaali- ja terveysalalla:

  1. Kansainväliset rekrytoinnit ovat tuoneet lisää hoitohenkilökuntaa, mikä on helpottanut erityisesti akuuteissa tarpeissa.
  2. Paluu sosiaali- ja terveysalalle heikommassa taloussuhdanteessa: Monet alalta poistuneet hoitajat ovat palanneet takaisin, mikä vahvistaa työvoiman saatavuutta.
  3. Elinkustannusten nousu: Korkeammat elinkustannukset ovat lisänneet taloudellista painetta, mikä houkuttelee ihmisiä takaisin alalle, jossa on kysyntää.
  4. Hyvinvointialueiden muutokset henkilöstömitoituksessa ja palvelurakenteissa ovat vähentäneet rekrytointitarpeita.
  5. Palkkakilpailun tasoittuminen: Henkilöstövuokrausyritykset eivät enää houkuttele hoitajia poikkeuksellisen korkeilla palkoilla, mikä saa monet työntekijät hakeutumaan takaisin entisiin työsuhteisiinsa tai hyvinvointialueiden tehtäviin.

Näiden tekijöiden ansiosta työmarkkinatilanne on tasapainottunut, ja akuuttia hoitajapulaa ei juuri nyt ole.

Kohti kestävää ratkaisua: eläköitymisen vaikutukset lähivuosina

Vaikka tilanne on juuri nyt hyvä, tulevaisuuden näkymät asettavat työvoiman saatavuuden jälleen haasteen alle. Vuonna 2026 saavutetaan eläköitymisen huippu, ja seuraavan kymmenen vuoden aikana hyvinvointialueiden henkilöstöstä arviolta kolmannes jää eläkkeelle.

Tämä ennustettu poistuma merkitsee, että työvoiman riittävyys on turvattava myös pitkällä aikavälillä.

Yhteenveto

Tilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä: hoitajapula on lieventynyt, ja keikkatyövoiman saatavuus on vahva. Tulevaisuuden haasteina ovat kuitenkin eläköityminen ja työvoiman kysynnän ja tarjonnan yhteensovittaminen. Juuri nyt on erinomainen hetki keskittyä pitkäkestoisten ratkaisujen kehittämiseen, jotta hoitajatarve saadaan katettua myös tulevina vuosina.

Temporen sijaispalvelu, jota toteutetaan henkilöstövuokrauksen keinoin, on vakaa ja luotettava tapa varmistaa joustavia henkilöstöratkaisua jatkossakin

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Tempore Henkilöstöpalvelut Oy on hyvinvointialueiden ja kuntien kumppani sijaishankinnassa ja henkilöstöresurssien turvaamisessa.

Temporen sijaisammattilaiset toimivat pääasiassa sosiaali- ja terveysalalla, mutta myös ateria- ja puhtauspalveluissa sekä varhaiskasvatuksessa

Kumppanuus Temporen kanssa tarjoaa omistaja-asiakkailleen nopean, vaivattoman ja kustannustehokkaan tavan hankkia sijaispalvelua.

Temporen palvelualusta yhdistää työn ja tekijän jopa sekunneissa. Sijaisammattilaiset voivat valita itselleen sopivat työvuorot yksiköissä eri puolilla Suomea.

Tempore maksaa palkan joka perjantai.


Tempore työllistää noin 16 000 sijaistyöntekijää. Yhtiön liikevaihto vuonna 2022 oli 86 518 239 euroa. Liikevaihdon volyymi kasvoi edellisestä vuodesta 8,6 %. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tempore Henkilöstöpalvelut oy

Tempore saa Suurin Nousija -palkinnon ja vahvistaa asemaansa alansa edelläkävijänä19.3.2024 10:31:07 EET | Tiedote

HÄMEENLINNA Tempore Henkilöstöpalvelut Oy on palkittu Suurin Nousija -palkinnolla Suomen Innostavimmat Työpaikat -kilpailussa pienten organisaatioiden sarjassa. Palkinnon saamisen myötä Tempore vahvistaa asemaansa alansa edelläkävijänä. Palkinto myönnetään merkittävälle kehitykselle henkilöstökokemuksen alueella. Tempore kuvaillaan positiiviseksi ja tukevaksi työympäristöksi, joka painottaa työntekijöiden hyvinvointia.

Tempore: Hyvinvointialueiden vuokratyövoiman käyttöä selvittävän verkoston raportista puuttuu eurojen vertailu22.2.2024 12:48:04 EET | Tiedote

Tempore haastaa sosiaali- ja terveysministeriön raportin vuokratyövoiman käytöstä hyvinvointialueilla, korostaen kustannusvertailun puutetta. Toimitusjohtaja Jaana Jantola painottaa vuokratyön merkitystä kriisiaikojen toiminnan turvaajana ja esittelee Temporen tarjoamien palveluiden kustannustehokkuuden. Yhtiön analyysi kyseenalaistaa käsityksen vuokratyövoiman taloudellisesta tehottomuudesta sekä avaa hinnoittelua ja kustannusrakennetta.

Hoitajapula ja hyvinvointialueiden aloitus: Näin sujui Tempore Henkilöstöpalvelut oy:n Vuosi 202330.1.2024 13:42:59 EET | Tiedote

Vuosi 2023 merkitsi merkittävää käännekohtaa sote-alalla uusien hyvinvointialueiden käynnistyttyä ja hoitajapulan ollessa yhä ajankohtainen haaste. Hyvinvointialueille ja kunnille sijaispalvelua tarjoava Tempore Henkilöstöpalvelut on ottanut aktiivisen roolin, tarjoamalla innovatiivisia ratkaisuja ja luoden uusia mahdollisuuksia sekä työntekijöille että asiakkaille. Vuoden 2023 aikana, keskellä jatkuvia muutoksia ja haasteita, Tempore on halunnut uudistua ja innovoida, sekä edistää alaa erityisesti läpinäkyvyydellä ja digitalisoinnilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye