Tuleeko Ruotsin vuokratyömalli myös Suomeen – ja mitä se tarkoittaisi?

Jaa

Ruotsissa terveydenhuollon vuokratyövoiman kustannukset karkasivat viime vuosina käsistä, aiheuttaen huomattavia haasteita julkisen terveydenhuollon resursseille. Vuonna 2024 Ruotsin hyvinvointialueet vastasivat tilanteeseen luomalla yhteisen valtakunnallisen mallin, jossa asetettiin selkeät kattohinnat vuokratyövoiman kustannuksille sekä yhtenäiset pelisäännöt, joiden tavoitteena on myös tukea alueiden omaa rekrytointikykyä ja vähentää riippuvuutta ulkopuolisista henkilöstöpalveluista.

Ruotsin mallin keskeiset elementit:

  • Valtakunnalliset enimmäishinnat vuokratyövoimalle, joissa huomioidaan alueelliset erot.
  • 12 kuukauden karenssiaika, joka estää työntekijän välittömän siirtymisen julkiselta sektorilta vuokratyöhön samalla alueella.
  • Tiukat pätevyysvaatimukset, kuten vähintään kahden vuoden työkokemus vuokratyöhön ryhtyville.
  • Korostunut pyrkimys jatkuvuuteen ja potilasturvallisuuteen vuokratyön järjestelyissä.

Ruotsissa saavutetut tulokset:

  • Vuokratyövoiman kustannukset laskivat ensimmäisenä vuotena peräti yli 35 %.
  • Vuokratyön osuus terveydenhuollon henkilöstömenoista laski huomattavasti.
  • Julkisen sektorin oma rekrytointikyky vahvistui, ja pysyvien työsuhteiden määrä lisääntyi.
  • Työn jatkuvuus ja potilasturvallisuus parantuivat.

Suomessa Ruotsin mallin käyttöönottoa valmistellaan jo

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on juuri käynnistänyt valtionavustushaun hyvinvointialueille, jonka tarkoituksena on nopeuttaa vastaavan mallin käyttöönottoa Suomessa. STM tukee hyvinvointialueita ja Helsingin kaupunkia yhteensä enintään 600 000 eurolla vuosien 2025–2026 aikana mallin toteuttamiseksi.

Ministeri Kaisa Juuso (ps.) korostaa, että Ruotsin kokemukset ovat rohkaisevia ja osoittavat, että mallin keskeiset periaatteet voidaan ottaa käyttöön myös Suomessa ilman lainsäädännön muutoksia.

Mahdollisuudet Suomelle:

  • Selkeä ja ennakoitavissa oleva kustannustaso vuokratyövoiman käytössä, mikä helpottaa julkisen talouden hallintaa.
  • Yhtenäiset pelisäännöt lisäävät läpinäkyvyyttä ja helpottavat kilpailutusten järjestämistä.
  • Mahdollisuus parantaa oman henkilöstön rekrytointia ja pysyvyyttä, kun vuokratyövoiman käyttöä pystytään paremmin hallitsemaan.

Uhat ja haasteet:

  • Hintakatto ja sääntely voivat johtaa siihen, että osa toimijoista poistuu markkinoilta ja vuokratyön kokonaisvolyymi pienenee. Tämä voi heikentää kykyä vastata äkillisiin hoitajatarpeisiin ja kriisitilanteisiin, joissa joustavuus ja nopea reagointi ovat välttämättömiä.
  • Karenssisäännöt voivat osoittautua haasteellisiksi sekä hoitajille että palveluntarjoajille, erityisesti perustuslain ja yhdenvertaisuuslain näkökulmasta.

Tempore on valmis myös Ruotsin malliin

Suomen suurimman sijaistyövoimaa hyvinvointialueille välittävän yrityksen, Temporen toimitusjohtajan, Jaana Jantolan mukaan Ruotsin malli on mielenkiintoinen.
" Ruotsin malli tuo ennustettavuutta ja vakautta kustannustasoon, mutta sisältää myös jäykistäviä elementtejä, jotka voivat vaikeuttaa reagointia erityisesti poikkeustilanteissa. Temporen nykyinen toimintamalli ja kustannustehokkuus sopivat hyvin sekä Suomen että Ruotsin malliin.  Meille on tärkeää jatkaa läpinäkyvää hinnoittelua ja tehokasta toimintaa kaikissa markkinatilanteissa."

Tulevaisuus näyttää, millaiseen malliin Suomi päätyy.

Yksi asia on kuitenkin varma – henkilöstöresurssien hallinnan on kehityttävä, jotta hoitotyö pysyy kestävällä pohjalla myös tulevaisuudessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Tempore Henkilöstöpalvelut Oy on hyvinvointialueiden ja kuntien kumppani sijaishankinnassa ja henkilöstöresurssien turvaamisessa.

Temporen sijaisammattilaiset toimivat pääasiassa sosiaali- ja terveysalalla, mutta myös ateria- ja puhtauspalveluissa sekä varhaiskasvatuksessa

Kumppanuus Temporen kanssa tarjoaa omistaja-asiakkailleen nopean, vaivattoman ja kustannustehokkaan tavan hankkia sijaispalvelua.

Temporen palvelualusta yhdistää työn ja tekijän jopa sekunneissa. Sijaisammattilaiset voivat valita itselleen sopivat työvuorot yksiköissä eri puolilla Suomea.

Tempore maksaa palkan joka perjantai.


Tempore työllistää noin 16 000 sijaistyöntekijää. Yhtiön liikevaihto vuonna 2022 oli 86 518 239 euroa. Liikevaihdon volyymi kasvoi edellisestä vuodesta 8,6 %. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tempore Henkilöstöpalvelut oy

Onko meillä juuri nyt hoitajapulaa? – Data osoittaa, että ei30.10.2024 10:49:28 EET | Tiedote

Hoitajapulasta puhutaan Suomessa koko ajan paljon, ja se ohjaa usein myös päätöksiä, mutta onko tilanne tällä hetkellä yhtä kriittinen kuin väitetään? Tuoreen Työvoimabarometrin (TEM) ja 3 miljoonaa sijaispalvelutuntia hyvinvointialueille tuottavan Tempore Henkilöstöpalvelu Oy:n täyttöastetiedot antavat kuvan tilanteesta: akuuttia hoitajapulaa ei juuri nyt ole. Hoitajien saatavuus on parantunut merkittävästi.

Tempore saa Suurin Nousija -palkinnon ja vahvistaa asemaansa alansa edelläkävijänä19.3.2024 10:31:07 EET | Tiedote

HÄMEENLINNA Tempore Henkilöstöpalvelut Oy on palkittu Suurin Nousija -palkinnolla Suomen Innostavimmat Työpaikat -kilpailussa pienten organisaatioiden sarjassa. Palkinnon saamisen myötä Tempore vahvistaa asemaansa alansa edelläkävijänä. Palkinto myönnetään merkittävälle kehitykselle henkilöstökokemuksen alueella. Tempore kuvaillaan positiiviseksi ja tukevaksi työympäristöksi, joka painottaa työntekijöiden hyvinvointia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye