Selvitys: Suomalaisten järjestöjen ilmastotyö erottuu rajusti muista Suomen ilmastorahoituksen toteuttajista
Uuden selvityksen mukaan järjestöjen ilmastotyö tukee muita toimijoita enemmän Suomen kehityspolitiikan tavoitteita. Järjestöt tekevät työtä muita useammin vähiten kehittyneissä maissa ja tavoittavat paremmin ilmastonmuutokselle haavoittuvimpia ryhmiä, kuten naisia ja vammaisia ihmisiä. Ilmastorahoitus on pian käynnistyvän YK:n 29. ilmastokokouksen pääaihe.
Reiluja ratkaisuja ilmastokriisin torjumiseen: kartoitus järjestöjen ilmastotyöstä on ensimmäinen selvitys, joka tarkastelee kansalaisjärjestöjä Suomen myöntämän ilmastorahoituksen toimeenpanijoina. Suomen Lähetysseuran ja Fingon selvitys on tehty tilastollisin tutkimusmetodein, ja se täydentää havaintoja laadullisin esimerkein. Selvitys osoittaa, millaisia ominaispiirteitä järjestöjen tekemällä ilmastotyöllä on suhteessa muihin rahoitustoimijoihin, kuten yksityisen sektorin instituutioihin ja monenkeskisiin järjestöihin. Yksityisen sektorin instituutioita ovat esimerkiksi kehityspankit, kuten African Development Bank tai Suomi IFC. Monenkeskisiin järjestöihin kuuluvat muun muassa YK:n ympäristöohjelma UNEP tai YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.
Selvitys osoittaa, että järjestöjen ilmastotyö tukee muita rahoitustoimijoita enemmän Suomen kehityspolitiikan läpileikkaavia tavoitteita ja oikeudenmukaisen siirtymän kannalta keskeisiä päämääriä. Suomalaiset järjestöt esimerkiksi huomioivat muita toimijoita useammin luonnon monimuotoisuuden ilmastohankkeissaan. Lähes 60 prosenttia järjestöjen ilmastohankkeista huomioi tavalla tai toisella vammaisinkluusion, kun muilla toimijoilla osuus on alle kolme prosenttia. Järjestöt toimivat vähiten kehittyneissä ja hauraimmissa maissa ja tavoittavat ilmastonmuutokselle haavoittuvimpia ryhmiä, kuten vammaisia ihmisiä, naisia ja tyttöjä. Ne täydentävät Suomen ilmastorahoitusta tavalla, joka vastaa ilmastonmuutokselle alttiiden maiden ja ihmisryhmien tarpeisiin. Erot ovat tilastollisesti merkittäviä.
Orpon hallituskaudella ilmastorahoitukseen on kohdistunut ja tulee kohdistumaan merkittäviä sopeutustoimia. Suomen ilmastoulkopoliittinen ohjeistus perustuu aikaan ennen Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan. Samaan aikaan kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa hiotaan uutta ilmastorahoitustavoitetta ja merkittäviä panoksia odotetaan eritoten ilmastotuhojen korjaamiseen. Paine uudistaa ja ohjata ilmastorahoitusjärjestelmää poliittisesti on kova.
Selvitys suosittaa, että poliittiset päättäjät kehittävät ilmastorahoitusta ohjaavaa poliittista visiota ja selkeyttävät olemassa olevien instrumenttien painoarvoa. Päättäjien tulisi myös pysyä ajan tasalla Suomen ilmastorahoituksesta ja vaatia vertailevaa tulostietoa muun muassa ilmastovuosikertomuksessa tietoperustaisen päätöksenteon tueksi. Ilmastorahoituksesta vastaaville ministeriöille tulisi turvata riittävä rahoitus, jolla varmistetaan tiedon luotettava raportointi, hallinto ja saatavuus. Suomen tulee osallistua aktiivisesti kansainväliseen ilmastopolitiikkaan ja reagoida riittävin resurssein muutoksiin ilmastorahoituksen tavoitteissa, kanavissa ja päämäärissä.
Selvitys julkaistaan 6.11. klo 11-12 Teamsissa järjestettävässä tilaisuudessa, joka on medialle avoin. Tutkimuksen kirjoittajat työskentelevät itse järjestösektorilla, mutta analyysi on toteutettu tieteellisten kriteerien mukaisesti. Lisäksi tutkimusmetodologiaa ja analyysiä ovat arvioineet mm. Valtiotalouden tarkastusviraston, Turun yliopiston ja ulkoministeriön asiantuntijat.
Tilaisuuden ohjelma:
- Avajaissanat: kansanedustaja Saara-Sofia Sirén
- Tutkimuksen ja sen keskeisten tulosten esittely: tutkimuksen kirjoittajat Fingon ilmastoasiantuntija FM Ada Virnes ja Lähetysseuran johtava vaikuttamistyön asiantuntija, dosentti ja FT Niko Humalisto
- Kommenttipuheenvuoro: ulkoministeriön ympäristö- ja ilmastodiplomatian yksikönpäällikkö Anna Merrifield
- Näkökulma: ilmastoaktivisti, Justiça Ambientalin (JA!) johtaja Anabela Lemos
- Aikaa kysymyksille ja keskustelulle
Tilaisuuteen voi ilmoittautua 6.11. klo 9 asti osoitteessa: https://registration.contio.fi/fingo/Registration/Login?id=1500-ILMASTO-2318
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Niko HumalistoJohtava vaikuttamistyön asiantuntija
Puh:+358 40 7574 036niko.humalisto@suomenlahetysseura.fiKuvat
Suomen Lähetysseura on kirkon kansainvälisen työn järjestö ja yksi Suomen suurimmista kehitysjärjestöistä. Lähetysseura tekee lähetystyötä, kehitysyhteistyötä, rauhantyötä ja humanitaarista työtä 24 maassa ympäri maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Lähetysseura
"Hengellisyys on kuin kielitaito, se opitaan pala palalta" – Titta Sevanto kirjoitti lapsille tietokirjan Raamatun tarinoista22.11.2024 12:16:14 EET | Tiedote
Valtteri ja Raamatun salaisuudet -tietokirja avaa lapsille Raamatun tarinoita eri teemojen kautta, joihin nivoutuu Valtterin tarinat ja yleistietoa.
Lähetysseura uusi strategiansa: ”Meitä on pidetty vanhanaikaisina”8.11.2024 15:55:05 EET | Tiedote
Lähetysseuran uudessa strategiassa paikallisten yhteistyökumppanien, kirkkojen ja järjestöjen rooli vahvistuu. Työtä tehdään paikallisjohtoisesti sen piirissä olevien kirkkojen, ihmisten ja yhteistyökumppanien tarpeista käsin.
Piispa Mari Leppänen Bakun ilmastokokouksesta: ”Tehtävämme on huolehtia siitä, että tämä maailma voisi olla myös tulevien sukupolvien koti”7.11.2024 14:10:11 EET | Tiedote
Ensi maanantaina käynnistyvä YK:n ilmastokokous alkaa Yhdysvaltain vaalituloksen jälkeen vaikeista asetelmista, mutta nyt pitäisi löytää rahoitus esimerkiksi fossiilisista polttoaineista luopumiseen. Piispa Mari Leppäsen mukaan kirkon tehtävä on toimia ilmaston, luonnon ja ilmastonmuutoksesta kärsivien lähimmäisten puolesta.
Lähetysseuralta 30 000 euroa katastrofiapua Pohjois-Thaimaan tulviin5.11.2024 14:03:00 EET | Tiedote
Historiallisen pahoista tulvista kärsineet perheet saavat Lähetysseuran tuella terveys- ja ruoka-apua Chiang Rain alueella Pohjois-Thaimaassa.
Pia Pyhtilän uutuuskirja ylistää luomakuntaa ja eläimiä31.10.2024 10:45:11 EET | Tiedote
Kukko tepastelee kirkkoon, valtava perhonen laskeutuu hihalle ja lisko säikäyttää iltahämärässä. Pia Pyhtilä kirjoittaa uutuuskirjassaan Eläköön luomakunta! eri puolilla asuvien lähetystyöntekijöiden kohtaamisista eläinten ja luonnon kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme