Suomen Lähetysseura

Lähetysseura uusi strategiansa: ”Meitä on pidetty vanhanaikaisina”

Jaa

Lähetysseuran uudessa strategiassa paikallisten yhteistyökumppanien, kirkkojen ja järjestöjen rooli vahvistuu. Työtä tehdään paikallisjohtoisesti sen piirissä olevien kirkkojen, ihmisten ja yhteistyökumppanien tarpeista käsin.

Etiopia on yksi Lähetysseuran toimintamaista. Amero Attan kirkko sijaitsee korkealla kukkulalla.
Etiopia on yksi Lähetysseuran toimintamaista. Amero Attan kirkko sijaitsee korkealla kukkulalla. Risto Leikola

Lähetysseura on uudistanut strategiansa, mikä tuo mukanaan monia muutoksia järjestön työhön.

”Paikallisjohtoisuus on ajattelumme ytimessä. Työn suunnittelu, toteutus ja arviointi perustuvat työn piirissä olevien ihmisten ja toimintamaiden yhteisöjen, kansalaisjärjestöjen, kirkkojen ja hallitusten omiin tarpeisiin, tavoitteisiin ja painopisteisiin. Työtä ja sen kehittämistä johdetaan toimintamaiden kumppanien ehdoilla. Näin saavutamme kestäviä ja vaikuttavia tuloksia”, Lähetysseuran tuoreessa strategiassa todetaan. 

Lähetysseuran toiminnanjohtajan Pauliina Parhialan mukaan Lähetysseura on aiemminkin toiminut kumppanilähtöisesti, mutta tulevaisuudessa yhteistyö tiivistyy entisestään. Keskustelu kansainvälisen avustusjärjestelmän epätasaisesta vallanjaosta on nyt valtavirtaa. 

”Lähetysseuran työtä on pidetty joskus vanhanaikaisena, mutta nykyinen dekolonisaatiokeskustelu on osoittanut Lähetysseuran kumppanilähtöisen toimintatavan ajankohtaisuuden – ja tätä työtapaa uusi strategia edelleen vahvistaa. Mutta meilläkin on tässä edelleen kehitettävää. Uudessa strategiassa paikallisten toimijoiden rooli ja vallan uusjako korostuvat”, Parhiala sanoo. 

Antirasismi- ja dekolonisaatiokeskustelu vaatii nykyisen kehitysyhteistyön, rauhantyön ja humanitaarisen avun sekä kirkollisen työn irrottamista sen kolonialistisesta perinnöstä ja vallansiirtoa pohjoisesta etelään. Paikalliset toimijat vaativat muutosta kansainvälisen yhteistyön rakenteisiin, joissa valta ja resurssit ovat edelleen pitkälti globaalin pohjoisen toimijoiden hallinnassa. Uuden strategiansa mukaan Lähetysseura haluaa olla tässä muutoksessa aktiivinen toimija ja edelläkävijä.  

Strategian uudistus juontaa juurensa Lähetysseuran viime syksynä toteutettuihin muutosneuvotteluihin, joissa toimintaa tiivistettiin ja päätettiin muutoksista kumppanuuksiin. Muutokset tehtiin, jotta toimintaa voitaisiin kehittää ja sopeuttaa talouden näkymiin. Uudistuksessa kuultiin niin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntia kuin kirkkoja ja kumppaneita maailmalla. 

”Lähetysseuran kumppanit osallistuivat konsultaatioihin, joissa pyydettiin palautetta yhteistyöstä ja sen painopisteistä. Lisäksi Lähetysseura lähestyi noin 80 seurakuntaa ja pyysi palautetta. Toimintaympäristön muutokset sekä kumppanien ja seurakuntien palaute loivat edellytykset strategian päivittämiselle”, Parhiala sanoo. 

”Uusi strategia perustuu Lähetysseuran lähetysnäkemykseen, laajentaa kumppanuusajattelua, asemoi Lähetysseuran osaksi ekumeenisen liikkeen työn kokonaisuutta, määrittelee kansainväliselle ja kotimaiselle työlle syvenevät painopisteet ja lähiajalle kehittämishankkeet sekä luo edellytyksiä varainhankinnan laajentumiselle.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lähetysseura

Piispa Mari Leppänen Bakun ilmastokokouksesta: ”Tehtävämme on huolehtia siitä, että tämä maailma voisi olla myös tulevien sukupolvien koti”7.11.2024 14:10:11 EET | Tiedote

Ensi maanantaina käynnistyvä YK:n ilmastokokous alkaa Yhdysvaltain vaalituloksen jälkeen vaikeista asetelmista, mutta nyt pitäisi löytää rahoitus esimerkiksi fossiilisista polttoaineista luopumiseen. Piispa Mari Leppäsen mukaan kirkon tehtävä on toimia ilmaston, luonnon ja ilmastonmuutoksesta kärsivien lähimmäisten puolesta.

Selvitys: Suomalaisten järjestöjen ilmastotyö erottuu rajusti muista Suomen ilmastorahoituksen toteuttajista30.10.2024 16:50:51 EET | Tiedote

Uuden selvityksen mukaan järjestöjen ilmastotyö tukee muita toimijoita enemmän Suomen kehityspolitiikan tavoitteita. Järjestöt tekevät työtä muita useammin vähiten kehittyneissä maissa ja tavoittavat paremmin ilmastonmuutokselle haavoittuvimpia ryhmiä, kuten naisia ja vammaisia ihmisiä. Ilmastorahoitus on pian käynnistyvän YK:n 29. ilmastokokouksen pääaihe.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye