Osalla kausi-influenssarokotuksen saaneista on OmaKannassa virheellinen tieto lintuinfluenssarokotuksesta – syynä eri influenssarokotteiden yhteinen kirjaamiskoodi
Osalla tänä syksynä kausi-influenssarokotuksen saaneista näkyy OmaKannan rokotustiedoissa virheellinen merkintä lintuinfluenssarokotuksesta. Kyseessä on influenssarokotteiden kirjaamiskoodiin liittyvä ongelma, joka korjataan marraskuun alussa.
Influenssarokotusten kirjaamisessa potilastietoihin käytetään kansainvälistä ATC-luokitusta. Influenssarokotteilla on yhteinen ATC-koodi, joka tällä hetkellä antaa virheellisen tiedon, että kausi-influenssarokote suojaisi myös lintuinfluenssalta. Tämä näkyy OmaKannassa erillisenä rivinä annetun rokotteen tietojen alla.
Merkintä ei tarkoita, että henkilö olisi saanut lintuinfluenssarokotteen tai että hänen saamansa kausi-influenssarokote tarjoaisi suojaa myös lintuinfluenssaa vastaan.
“Henkilö on todellisuudessa saanut normaalin kausi-influenssarokotuksen, kuten on ollut tarkoituskin. Ongelma ei siis koske itse rokotusta, vaan ainoastaan rokotuksesta tehtävää kirjausta”, sanoo THL:n ylilääkäri Heikki Virkkunen.
Sekaannusten välttämiseksi koodistoon on tekeillä muutos, jonka jälkeen lintuinfluenssa ei enää näy järjestelmissä, kuten OmaKannassa, erillisenä merkintänä. Muutos tulee voimaan marraskuun alussa, mutta se ei koske jo annettujen influenssarokotusten merkintöjä. Jo annettuihin influenssarokotuksiin jää OmaKantaan siis merkintä, jossa näkyy myös lintuinfluenssa.
Kausi-influenssarokotuksia on annettu tänä syksynä jo yli 500 000 annosta. Rokotusta tarjotaan kansallisessa rokotusohjelmassa maksutta esimerkiksi kaikille yli 65-vuotiaille, alle 7-vuotiaille, raskaana oleville ja sairautensa takia riskiryhmään kuuluville.
Lintuinfluenssarokotusta tarjotaan esimerkiksi turkistarhoilla ja siipikarjan parissa työskenteleville ja muille ryhmille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta. Lintuinfluenssarokotteen on tänä vuonna saanut noin 450 henkilöä.
Niillä, jotka ovat saaneet tai saavat kausi-influenssarokotuksen lisäksi lintuinfluenssarokotuksen, OmaKannassa näkyy kaksi erillistä merkintää influenssarokotuksesta sekä annettujen rokotteiden kauppanimet.
Lisätiedot
Koodistopalvelutiedote 74/2024: Influenssarokotteiden luokittelumuutos (THL)
Heikki Virkkunen
ylilääkäri
THL
p. 029 524 7169
etunimi.sukunimi@thl.fi
Camilla Jordman
asiantuntija
THL
p. 029 524 6275
etunimi.sukunimi@thl.fi
Avainsanat
Tietoa julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Hengitystieinfektioita on runsaasti liikkeellä – muista nämä viisi keinoa tartuntojen vähentämiseksi myös jouluna18.12.2024 12:56:30 EET | Tiedote
Hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia ja bakteereita on tällä hetkellä runsaasti liikkeellä Suomessa. Esimerkiksi influenssaepidemia on käynnistymässä ja koronatapausten määrä on hieman noussut. Tutut infektioiden torjuntakeinot pätevät myös tänä jouluna.
THL viikolla 51/202412.12.2024 16:05:46 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 12.12. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset ma 16.12. Hoitoonpääsy perusterveydenhuollossa syksyllä 2024. Perusterveydenhuollon hoitoonpääsyn tuloksia syksyltä 2024. Jatkossa tilastoraportti julkaistaan kerran vuodessa. Lisätiedot: tiina.puhakka(at)thl.fi, puh. 029 524 7673 ma 16.12. Neuvoloiden asiakaspalautekyselyiden tulokset. Lisätiedot: elina.suontama(at)thl.fi, puh. 029 524 7392 Blogit ke 18.12. Terveisiä Piritorilta! THL:n asiantuntijat jalkautuivat Helsingissä turvattomaksi koetuille alu
Rekommendationer för barns och ungas användning av digitala enheter på fritiden tas fram – THL och UBS bildar expertnätverk för samarbete12.12.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande
Det gemensamma målet för Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Utbildningsstyrelsen (UBS) är att hitta balanserade metoder för att förebygga skadeverkningar orsakade av digitala enheter och digitalt innehåll samt skapa rekommendationer för fritiden som beaktar välfärds- och säkerhetsaspekterna. Detta kräver en gemensam diskussion och förståelse för fenomenet samt konkreta metoder. Nu bildar THL och UBS ett expertnätverk inför arbetet genom en öppen inbjudan.
Lasten ja nuorten vapaa-ajan digilaitteiden ja -sisältöjen käyttöön laaditaan suositukset – THL ja OPH kokoavat asiantuntijoista verkostoa12.12.2024 02:00:00 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Opetushallituksen (OPH) yhteisenä tavoitteena on etsiä tasapainoisia keinoja digilaitteiden ja -sisältöjen haittojen ehkäisemiseksi ja rakentaa vapaa-ajalle suositukset, jotka huomioivat hyvinvoinnin ja turvallisuuden näkökulmat. Tähän tarvitaan yhteistä keskustelua ja ymmärrystä ilmiöstä sekä konkreettisia keinoja. THL ja OPH kokoavat nyt työhön mukaan asiantuntijaverkostoa avoimella kutsulla.
Ihmisen ja luonnon hyvinvointi kansallisen päätöksenteon tavoitteeksi – THL julkaisi ehdotuksen hyvinvointitaloudellisesta ohjausmallista12.12.2024 02:00:00 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut ehdotuksen hyvinvointitaloudellisesta ohjausmallista ja seurantaindikaattoreista. Kyse on mallista, jonka avulla voidaan suunnitella politiikkatoimia ja seurata, millaisia vaikutuksia niillä on paitsi talouteen, myös sosiaaliseen ja ekologiseen kestävyyteen. Ohjausmalli tuo kestävyyden näkökulmaa esimerkiksi hallitusohjelman ja valtion budjetin laatimiseen. Mallissa ehdotetaan esimerkiksi tulevaisuusvaltuutetun nimeämistä sekä laajan kansalaiskuulemisen toteuttamista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme