Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto ja Keski-Suomen Biopankki kehittävät keskisuomalaisten elämäntapaseurantaa

Jaa

Jo 26 000 keskisuomalaista on ojentanut auttavan kätensä tutkimukselle antamalla biopankkisuostumuksen. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan ja Keski-Suomen Biopankin pilottihankkeessa kehitetty takaisinkutsututkimuksen toimintamalli mahdollistaa biopankkinäytteen antaneiden keskisuomalaisten elämäntapa- ja elinympäristötietojen keräämisen digitaalisesti.

Mostphotos

Hankkeessa tutkittavat kutsutaan vastaamaan digitaaliseen kyselyyn, joka kartoittaa vastaajien liikuntatottumuksia, ravitsemusta, päihteiden käyttöä, stressin kokemusta ja mielialaa, unta, työhön liittyviä altisteita sekä elinympäristöä. 

”Kerättävän tiedon avulla voidaan tutkia elämäntapojen ja ympäristötekijöiden vaikutusta sairastavuuteen ottaen huomioon geeniperimän vaikutus. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia sairauksien ennaltaehkäisyyn ja yksilölliseen terveydenhuoltoon. Suuri osa kansansairauksista olisi ehkäistävissä elintapoja muuttamalla”, toteaa Jyväskylän yliopiston terveyden edistämisen apulaisprofessori Elina Sillanpää

 Hankkeessa käytetään digitaalista Fingenious® OmaBiopankki pilvipalvelua, jonka kautta kysely toteutetaan sensitiivisen tiedon keruuseen sopivalla REDCap-ohjelmistolla. Edes tutkijoilla ei tämän toimintamallin ansiosta ole pääsyä tutkittavien suoriin tunnistetietoihin. Tämän vuoden puolella käynnistyvään pilottitutkimukseen valikoituneita keskisuomalaisia kannustetaan vastaamaan laajaan kyselyyn automatisoidun yksilöllisen palautteen avulla. 

”Tutkittava saa kyselyn edetessä palautetta esimerkiksi omista elintavoistaan suhteessa nykyisiin kansallisiin suosituksiin. Toivomme, että palaute motivoi osallistumaan kyselyyn ja saavutamme korkean vastausprosentin, mikä on tutkimuksen onnistumisen kannalta tärkeää”, kertoo Sillanpää. 

Yliopiston ja hyvinvointialueen yhteistyötä kehitetään jatkuvasti. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta ja Keski-Suomen Biopankki ovat vuoden 2023 alusta toteuttaneet toimintamallia, jossa tutkittavilla on mahdollisuus antaa biopankkisuostumus tai -näyte kaikissa tiedekunnan toteuttamissa hankkeissa. Toimintamalli lisää Keski-Suomen Biopankin volyymia ja laajentaa sairauksien ennaltaehkäisyn tutkimusmahdollisuuksia, kun näytteitä kerätään sekä terveiltä että sairailta.  

”Pilottitutkimuksessa kehittämämme takaisinkutsututkimuksen toimintamalli on luonteva jatko tälle hyvinvointialueen ja yliopiston yhteiselle kehittämistyölle”, toteaa hankkeen johtaja Elina Sillanpää. 

Jokainen suomalainen voi halutessaan antaa biopankkisuostumuksen. Suostumuksen voi antaa sähköisesti osoitteessa hyvinvointialueen verkkosivuilla tai lomakkeella terveydenhuollon käynnin yhteydessä. Biopankkinäyte otetaan seuraavan laboratoriokäynnin yhteydessä julkisessa terveydenhuollossa. 

Keski-Suomen Biopankki kerää ja säilyttää näytteenantajien biologisia näytteitä, kuten veri- ja kudosnäytteitä sekä näytteenantajaan liittyvää terveystietoa terveys- ja lääketieteellistä tutkimusta varten tietoturvallisessa ympäristössä. Biopankki toimii Sairaala Novan yhteydessä. 

Pilottitutkimuksen käynnistämistä rahoitti Jyväskylän yliopiston hyvinvointitutkimuksen yhteisö JYU.Well. Kyselyä on kehitetty yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston sekä Keski-Suomen hyvinvointialueen kanssa. Digitaalisen toteutuksen kehittämisessä tärkeässä roolissa ovat olleet Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskus ja Biopankkien Osuuskunta Suomi – FINBB (https://finbb.fi/fi/). Hanke jatkuu osana laajempaa Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurirahoituksen (FIRI) rahoittamaa biopankkien kehittämishanketta. Osahankkeen rahoitussumma on 210 000 € ja hankkeen kesto viisi vuotta.  

Lisätietoja 

Elina Sillanpää, apulaisprofessori 
Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto 
elina.sillanpää@jyu.fi, +358401429639 

Hankkeen verkkosivut

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu muutti viisivuotiaiden lasten kasvuympäristöä varhaiskasvatuksessa20.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Vuosina 2021–2024 toteutetun kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun seurannassa arvioidaan paitsi lasten oppimisvalmiuksien kehittymistä myös kokeilun yhteyksiä esiopetus- ja varhaiskasvatustoiminnan järjestämiseen. Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat tarkastelleet varhaiskasvatuksen laadun rakennetekijöitä kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun kokeilu- ja verrokkiryhmissä.

Jyväskylän yliopiston tutkimushankkeille 2,5 miljoonan euron EU:n Horisontti Eurooppa -rahoitus19.12.2024 09:15:00 EET | Tiedote

Horisontti Eurooppa (Horizon Europe) on EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vuosille 2021–2027. Ohjelman tavoitteena on luoda Eurooppaan kasvua ja uusia työpaikkoja vahvistamalla EU-alueen tieteellistä osaamista, tukemalla uusien teknologioiden ja innovaatioiden kehitystä ja käyttöönottoa yrityksissä ja etsimällä ratkaisuja suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin Euroopassa. Jyväskylän yliopiston hankkeet saivat ohjelmasta rahoitusta 2,5 miljoonaa euroa. Hankkeet käynnistyvät alkuvuodesta.

Mielen hyvinvointi ja liikkuminen voivat muodostaa positiivisen kehän19.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan taipumus kokea positiivisia tunteita myötävaikutti siihen, että ihmiset olivat koronarajoitusten aikaan fyysisesti aktiivisia tai jopa lisäsivät aktiivisuuttaan. Masennusoireiden yhteys fyysiseen aktiivisuuteen oli päinvastainen. Tulokset viittaavat siihen, että mielen hyvinvointi voi auttaa ylläpitämään liikunnallisesti aktiivista elämäntapaa. Mielen hyvinvointi ja liikkuminen voivatkin muodostaa positiivisen kehän.

ERC-miljoonarahoituksella pyritään luomaan yhtenäistävä matemaattinen teoria Charles Darwinin 1800-luvulla kehittämästä seksuaalivalinnan teoriasta18.12.2024 07:10:00 EET | Tiedote

Euroopan tutkimusneuvosto ERC on myöntänyt Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden apulaisprofessori Jussi Lehtoselle merkittävän ERC Consolidator Grant -rahoituksen. Viisivuotinen rahoitus on arvoltaan noin 1,8 miljoonaa euroa. Matemaattiseen evoluutiobiologiaan kuuluva tutkimus keskittyy yhtenäistämään kiisteltyä seksuaalivalinnan tutkimuskenttää kehittämällä yhtenäisen matemaattisen viitekehyksen, joka kattaa kaikki seksuaalivalinnan merkittävät teoriat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye