Tutkijat kehittivät nopean ja edullisen tavan tunnistaa tehokkaimmat syöpälääkkeet – merkittävä askel kohti yksilöllisempää syövän hoitoa
Oulun yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden menetelmän, jonka avulla lääkevasteita voidaan analysoida nopeasti ja kustannustehokkaasti suoraan syöpäpotilaiden kasvainnäytteistä. Menetelmä voisi auttaa löytämään parhaan mahdollisen lääkkeen tai lääkeyhdistelmän kullekin potilaalle, ja se on siten merkittävä askel kohti tehokkaampia ja yksilöllisempiä syöpähoitoja.

Innovatiivinen menetelmä perustuu kahteen toisiaan täydentävään tekniikkaan: elävien solujen viivakoodaukseen ja yksisolu-RNA-sekvensointiin. Menetelmän avulla voidaan kartoittaa syöpäsolujen lääkeresistenssiä tai -herkkyyttä säätelevien geenien toimintaa reaaliajassa suoraan potilaan kasvaimesta. Menetelmä mahdollistaa lähes sadan lääkeaineen vaikutusten seulonnan samanaikaisesti yksittäisen solun tarkkuudella.
Tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa Nature Chemical Biology -lehdessä tänään (31.10.2024).
Tutkimus keskittyi korkea-asteiseen seroosiin munasarjasyöpään, joka on yleisin ja aggressiivisin munasarjasyövän muoto. Tutkijat testasivat solujen käyttäytymistä kymmenillä erilaisilla ja eri mekanismeilla vaikuttavilla lääkeaineilla. Uusi menetelmä paljasti yksittäisten syöpäsolujen välillä monimutkaista RNA-tason vaihtelua vasteena eri lääkeaineisiin.
Tutkijoiden mukaan perinteisten solulinjojen käyttö syöpätutkimuksessa antaa usein liian yksinkertaisen kuvan kasvainten biologisista ominaisuuksista ja tekee lääkevasteiden ennustamisesta haastavaa. Suoraan potilaista otettujen näytteiden käyttö parantaa ennusteiden tarkkuutta, ja lisäksi se mahdollistaa laajan lääkevasteita koskevan tietokannan rakentamisen.
“Mahdollisuus tutkia lääkevasteita primääreissä potilasnäytteissä yksisolutasolla on merkittävä edistysaskel yksilöllistetyssä lääketieteessä”, kommentoi apulaisprofessori Daniela Ungureanu Oulun yliopistosta. “Lähestymistapamme ansiosta voimme nyt analysoida tarkasti yksittäisten syöpien lääkevasteita ja välttää solulinjojen ja eläinmallien käyttöön liittyvän epävarmuuden. Uuden tiedon pohjalta voimme luoda arvokkaan työkalun tukemaan kliinistä päätöksentekoa.”
Kattavan lääkevastetietokannan kehittäminen potilasnäytteistä tulee merkittävästi parantamaan mahdollisuuksia tehokkaiden lääkkeiden löytämiseen ja voi lopulta edistää yksilöllistettyjen syöpähoitojen tuloksia. Tietokannasta lääkärit voivat tunnistaa lääkeresistenssiin tai -herkkyyteen liittyviä geenisäätelyn vasteita, jolloin hoitopäätökset perustuvat aiempaa tarkempaan ja yksilöllisempään tietoon.
“Tutkimustuloksemme avaavat merkittäviä uusia mahdollisuuksia lääkkeiden tehokkaammalle hyödyntämiselle ja yksilöllisille hoitopäätöksille. Tämä tulee hyödyttämään erityisesti niitä potilaita, joilla on huonoennusteinen ja vaikeahoitoinen syöpä”, kertoo tutkimusartikkelin ensimmäinen kirjoittaja, Oulun yliopiston väitöskirjatutkija Alice Dini. "Hyödyntämällä edistyneitä sekvensointimenetelmiä voimme raivata tietä entistä tehokkaammille ja yksilöllisemmille hoitomenetelmille myös korkea-asteisen seroosin munasarjasyövän hoidossa.”
Tutkimus on osa Oulun yliopiston monitieteistä Fibrobesity-tutkimusohjelmaa, ja sitä ovat rahoittaneet Suomen Akatemia, Sigrid Juséliuksen Säätiö ja Syöpäsäätiö. Tutkimuksen tekemiseen osallistui Oulun yliopiston lisäksi tutkijoita myös Helsingin yliopistosta ja Suomen molekyylilääketieteen instituutista (FIMM).
Tutkimusartikkeli: Alice Dini et al. A multiplex single-cell RNA-Seq pharmacotranscriptomics pipeline for drug discovery. Nature Chemical Biology 2024. https://www.nature.com/articles/s41589-024-01761-8
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Apulaisprofessori Daniela Ungureanu, Oulun yliopisto, biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, daniela.ungureanu@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi
Kuvat


Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Yläkoulun opettajat jäävät yksin oppimisen tuen kanssa – tukimalli kaipaa selkeyttä ja resursseja23.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea. Yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun oppimisen tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin, Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa.
Kansainväliset opiskelijat arvostavat opetuksen laatua Oulun yliopistossa – työpaikkoja vaikea löytää22.4.2025 05:54:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto tarjoaa vahvan akateemisen perustan ja Oulu turvallisen asuinympäristön, ajattelevat yliopiston kansainväliset opiskelijat. Asuntomahdollisuudet ovat erittäin kilpailukykyisiä verrattuna muihin kaupunkeihin maailmanlaajuisesti.
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme