Tutkijat kehittivät nopean ja edullisen tavan tunnistaa tehokkaimmat syöpälääkkeet – merkittävä askel kohti yksilöllisempää syövän hoitoa
Oulun yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden menetelmän, jonka avulla lääkevasteita voidaan analysoida nopeasti ja kustannustehokkaasti suoraan syöpäpotilaiden kasvainnäytteistä. Menetelmä voisi auttaa löytämään parhaan mahdollisen lääkkeen tai lääkeyhdistelmän kullekin potilaalle, ja se on siten merkittävä askel kohti tehokkaampia ja yksilöllisempiä syöpähoitoja.
Innovatiivinen menetelmä perustuu kahteen toisiaan täydentävään tekniikkaan: elävien solujen viivakoodaukseen ja yksisolu-RNA-sekvensointiin. Menetelmän avulla voidaan kartoittaa syöpäsolujen lääkeresistenssiä tai -herkkyyttä säätelevien geenien toimintaa reaaliajassa suoraan potilaan kasvaimesta. Menetelmä mahdollistaa lähes sadan lääkeaineen vaikutusten seulonnan samanaikaisesti yksittäisen solun tarkkuudella.
Tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa Nature Chemical Biology -lehdessä tänään (31.10.2024).
Tutkimus keskittyi korkea-asteiseen seroosiin munasarjasyöpään, joka on yleisin ja aggressiivisin munasarjasyövän muoto. Tutkijat testasivat solujen käyttäytymistä kymmenillä erilaisilla ja eri mekanismeilla vaikuttavilla lääkeaineilla. Uusi menetelmä paljasti yksittäisten syöpäsolujen välillä monimutkaista RNA-tason vaihtelua vasteena eri lääkeaineisiin.
Tutkijoiden mukaan perinteisten solulinjojen käyttö syöpätutkimuksessa antaa usein liian yksinkertaisen kuvan kasvainten biologisista ominaisuuksista ja tekee lääkevasteiden ennustamisesta haastavaa. Suoraan potilaista otettujen näytteiden käyttö parantaa ennusteiden tarkkuutta, ja lisäksi se mahdollistaa laajan lääkevasteita koskevan tietokannan rakentamisen.
“Mahdollisuus tutkia lääkevasteita primääreissä potilasnäytteissä yksisolutasolla on merkittävä edistysaskel yksilöllistetyssä lääketieteessä”, kommentoi apulaisprofessori Daniela Ungureanu Oulun yliopistosta. “Lähestymistapamme ansiosta voimme nyt analysoida tarkasti yksittäisten syöpien lääkevasteita ja välttää solulinjojen ja eläinmallien käyttöön liittyvän epävarmuuden. Uuden tiedon pohjalta voimme luoda arvokkaan työkalun tukemaan kliinistä päätöksentekoa.”
Kattavan lääkevastetietokannan kehittäminen potilasnäytteistä tulee merkittävästi parantamaan mahdollisuuksia tehokkaiden lääkkeiden löytämiseen ja voi lopulta edistää yksilöllistettyjen syöpähoitojen tuloksia. Tietokannasta lääkärit voivat tunnistaa lääkeresistenssiin tai -herkkyyteen liittyviä geenisäätelyn vasteita, jolloin hoitopäätökset perustuvat aiempaa tarkempaan ja yksilöllisempään tietoon.
“Tutkimustuloksemme avaavat merkittäviä uusia mahdollisuuksia lääkkeiden tehokkaammalle hyödyntämiselle ja yksilöllisille hoitopäätöksille. Tämä tulee hyödyttämään erityisesti niitä potilaita, joilla on huonoennusteinen ja vaikeahoitoinen syöpä”, kertoo tutkimusartikkelin ensimmäinen kirjoittaja, Oulun yliopiston väitöskirjatutkija Alice Dini. "Hyödyntämällä edistyneitä sekvensointimenetelmiä voimme raivata tietä entistä tehokkaammille ja yksilöllisemmille hoitomenetelmille myös korkea-asteisen seroosin munasarjasyövän hoidossa.”
Tutkimus on osa Oulun yliopiston monitieteistä Fibrobesity-tutkimusohjelmaa, ja sitä ovat rahoittaneet Suomen Akatemia, Sigrid Juséliuksen Säätiö ja Syöpäsäätiö. Tutkimuksen tekemiseen osallistui Oulun yliopiston lisäksi tutkijoita myös Helsingin yliopistosta ja Suomen molekyylilääketieteen instituutista (FIMM).
Tutkimusartikkeli: Alice Dini et al. A multiplex single-cell RNA-Seq pharmacotranscriptomics pipeline for drug discovery. Nature Chemical Biology 2024. https://www.nature.com/articles/s41589-024-01761-8
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Apulaisprofessori Daniela Ungureanu, Oulun yliopisto, biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, daniela.ungureanu@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Metallurgi Atef Hamada Oulun yliopistosta kuuluu kahteen prosenttiin maailman parhaista tieteentekijöistä29.10.2024 11:12:23 EET | Tiedote
Metallurgi ja Oulun yliopiston tutkijatohtori Atef Hamada on nimetty Stanfordin yliopiston ja Elsevierin arvostetussa rankingissa parhaaseen kahteen prosenttiin maailman tutkijoista eri tieteenaloilla. Tunnustuksessa korostetaan Hamadan uraauurtavaa panosta kehittyneiden valmistustekniikoiden alalla, erityisesti lisäävässä valmistuksessa ja lujien terästen laserhitsaustekniikoissa, jotka muokkaavat teollisuudenaloja maailmanlaajuisesti.
Kutsu medialle: Jälkeemme vedenpaisumus -elokuvan ennakkonäytös ja Oulun yliopiston tutkijoiden paneelikeskustelu 12.11.202429.10.2024 08:42:50 EET | Kutsu
Fiktio kohtaa tieteen polttavilla kysymyksillä ilmastokriisin ja toivon suhteesta elokuvateatteri Starissa Oulussa.
Yksinäinen susi -lautapeli lisää tietoa suurpedoista ja tutkii nuorten mielipiteitä29.10.2024 06:41:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden kehittämän tiedepohjaisen lautapelin avulla tutkitaan nuorten mielipiteitä suurpedoista ja lisätään tietoa luonnonvaraisista eläimistä ja luonnon monimuotoisuuden merkityksestä. Kutsu osallistua pelaamalla tutkimukseen on lähetetty 276 kouluun eri puolilla Suomea.
Kampusravintoloiden kilpailutus johti valitukseen - nykyiset toimijat jatkavat väliaikaissopimuksilla23.10.2024 15:48:33 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston ja Oamkin Linnanmaan ja Kontinkankaan kampusten ravintolapalveluiden tuottajat valittiin kilpailutuksella lokakuun alussa, mutta valinnasta on valitettu.
Presidentti Alexander Stubb tutustui 6G-tutkimukseen ja kehui Oulun yliopiston merkitystä – lippulaivatutkimuksen johtaja Matti Latva-aho: ”Kansainvälisesti merkittävää"23.10.2024 15:24:31 EEST | Tiedote
Oulussa vieraillut Tasavallan presidentti Alexander Stubb kiitteli Oulun yliopistollisen sairaalan avajaisissa pitämässään puheessa myös Oulun yliopistoa. Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimusohjelman johtaja, professori Matti Latva-aho pitää vierailua osoituksena uraauurtavan tutkimuksen merkityksestä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme