Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene  ry

Kiinan paras yliopisto haluaa oppia suomalaisesta ammattikorkeakoulukonseptista – Sopimus tehtiin tasavallan presidentti Stubbin vierailun yhteydessä

Jaa

Suomen tasavallan presidentin Alexander Stubbin Kiinan valtionvierailun yhteydessä allekirjoitettiin ammattikorkeakoulujen Kiina-verkoston ja Kiinan huippuyliopisto Tsinghuan välinen aiesopimus yhteistyöstä, jonka avulla kehitetään yhdessä ammattikorkeakoulutuksen ja tutkimuksen konseptia kiinalaisten korkeakoulujen ja yhteiskunnan tarpeisiin ja kontekstiin.

Kiinassa haetaan nyt laajasti juuri ammattikorkeakoulujen kaltaisesta mallista joustavaa ja tehokasta ratkaisijaa yhteiskunnan moniin haasteisiin, kuten kaupungistumiseen, ikääntymiseen ja tekoälyn mukanaan tuomaan kehitykseen. Kiinassa on laadittu soveltavan tutkimuksen ja koulutuksen vahvistamiseen oma lainsäädäntönsä, joka pitää sisällään oman tutkintojärjestelmänsä omaleimaiseen tohtoritutkintoon asti.

- Sopimuksen yhteydessä pidetyssä seminaarissa Tsinghuan yliopistojen edustajien kanssa tuli selväksi, että kiinalainen huippuyliopisto arvostaa erityisesti Suomen ammattikorkeakoulujen systeemistä yhteistyön mallia yritysten ja muiden työelämän organisaatioiden kanssa sekä tähän soveltuvaa pedagogiikkaa, sanoo matkalle osallistunut Arenen toiminnanjohtaja Ida Mielityinen.

Tämä huippuyliopisto samoin kuin Kiinassa laajemminkin katsotaan, että on luotava vahva ja autonominen järjestelmä olemassa olevan sisälle ja rinnalle. Vain tällä tavoin he katsovat voitavan säilyttää sekä huippututkimus että tehostaa korkeakoulutuksen kyvykkyyttä vauhdittaa tutkimukseen perustuvien innovaatioiden syntyä ja kaikkien yhteiskunnan osa-alueiden kehitystä.

Suomalaiset korkeakoulut ovat seuraavan kansainvälistymisen aallon kynnyksellä. Pian voimaan tuleva lainsäädäntö velvoittaa korkeakoulut perimään EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta kustannukset kattavat maksut. Tämä tarkoittaa, että kansainvälisessä yhteistyössä tarvitaan uudenlaista osaamista ja suhteita.

- On todella hienoa, että Suomen ylin valtiojohto edesauttaa korkeakouluja tässä vaativassa työssä. Suhteet ja osaaminen on oltava korkeakouluilla itsellään, mutta Kiina on esimerkki valtiosta, jossa oikea-aikainen valtiojohdon tuki merkitsee. Arvostamme kovasti, että tuore tasavallan presidentti näkee suomalaisten ammattikorkeakoulujen potentiaalin ja mahdollisuudet myös kansainvälisessä yhteistyössä, sanoo ammattikorkeakoulujen Kiina-verkoston johtaja, Haaga-Helian vararehtori Jouni Ahonen.

Ammattikorkeakoulujen Kiina-verkoston toimintaa on rahoittanut Opetus- ja kulttuuriministeriö osana strategiarahoitteista globaalipilottia. Verkostossa on tehty ammattikorkeakoulutuksen konseptointia ja rakennettu yhteistyösuhteita ammattikorkeakoulujen erilaisiin koulutusyhteistyön tarpeisiin kiinalaisten kumppanien kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jouni AhonenVararehtoriHaaga-Helia

Ammattikorkeakoulujen Kiina-verkoston johtaja

Puh:+358 50 518 8151

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry

Ammattikorkeakoulut luovat elinvoimaa koko Suomeen – Arene julkaisee alue- ja kuntavaalitavoitteensa23.10.2024 09:15:26 EEST | Tiedote

Ammattikorkeakouluilla on kriittinen merkitys koko Suomen elinvoiman takaajina. Ne kouluttavat työmarkkinoille korkeakoulutettuja osaajia, tekevät työelämää hyvin palvelevaa soveltavaa tutkimusta ja kehittämistä sekä edistävät koulutusperäistä maahanmuuttoa. Ammattikorkeakoulujen kyvykkyys ja rooli alueiden elinvoimalle ja talouskasvulle on tunnistettava nykyistä paremmin niin kansallisella kuin alueellisella tasolla. Ammattikorkeakoulujen alue- ja kuntavaalien teemat ovat ammattikorkeakoulujen omistajapolitiikka, niiden kotiuttaman EU-rahoituksen merkitys, hyvinvointialueiden kehittäminen, koulutusperäinen maahanmuutto sekä opiskelija-asuntojen saatavuus.

Hallituksen kaavailut sosiaalityöntekijöiden kelpoisuuksien muuttamisesta eivät ratkaise työvoimapulaa – ammattikorkeakoulutuksen ja tutkimuksen potentiaali jää piiloon8.8.2024 09:50:56 EEST | Tiedote

Hallitus esittää sosiaalityöntekijöitä koskevien kelpoisuuksien uudistamisen ja näin helpottaa sosiaalipalveluiden työntekijäpulaa. Lakiehdotus tekee alan kelpoisuussääntelystä epäselvää ja luo koulutuspolkujen näkökulmasta järjettömiä rakenteita. Osaajapulan ratkaisu vaatii esitettyä suurempia muutoksia kelpoisuusehtoihin, työolosuhteisiin, palkkaukseen ja koulutusmääriin. Merkittävin ongelma esityksessä on koulutusten kaavamainen tarkastelu tutkintonimikkeiden kautta, ja yliopistolähtöisesti. Lähtökohta tulisi olla tutkintojen tuottamat tosiasialliset valmiudet suhteessa työelämän tarpeisiin. Ammattikorkeakoulutuksen ja niissä tehtävän tutkimuksen mahdollisuuksia ei huomioida.

Yrityskysely osoittaa: Ammattikorkeakoulut kiinnostavimpia TKI- yhteistyökumppaneita yrityksille26.6.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Kauppakamareiden kyselyn mukaan ammattikorkeakoulut ovat kiinnostavimpia yhteistyökumppaneita yrityksille tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyössä. Erityisen kiinnostavia TKI-yhteistyökumppaneita ammattikorkeakoulut ovat pienille ja keskisuurille yrityksille. Keskuskauppakamarin ja Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen mukaan julkisten TKI-panostusten suuntaamiselle voidaan juuri nyt vaikuttaa yritysten kasvun edellytyksiin ja lisätä pk-yritysten TKI-toimintaa.

T&K-rahoituksen suuntaamista ohjaava monivuotinen suunnitelma on oikeilla jäljillä – Osaajapula voi vesittää investoinnit14.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Suomi investoi tulevina vuosina niukkuudesta huolimatta satoja miljoonia euroja lisää rahaa tutkimukseen ja kehittämiseen. Tämän rahoituksen kohdentamista ohjaavan monivuotisen suunnitelman linjaukset edellyttävät rahoituksen suuntaamista yritysten ja tutkimusorganisaatioiden ekosysteemien kehittymiseen ja uusien toimijoiden mukaan saamiseen tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Ammattikorkeakoulujen rooli ja potentiaali T&K-järjestelmän uudistamisen tunnistetaan suunnitelmassa jo verrattain hyvin. Ammattikorkeakoulut ovat kaikista tutkimus- ja koulutusorganisaatiosta monipuolisimpia, alueellisimpia sekä verkostuneimpia toimijoita. Näin ollen juuri ammattikorkeakoulut voivat edistää parhaiten rahoituksen nopeaa vaikuttavuutta.

Arene ottaa puheenjohtajuuden eurooppalaisen AMK-verkoston johdossa – Suomi jäämässä jälkeen korkeakoulujärjestelmän kehittämisessä13.6.2024 17:08:12 EEST | Tiedote

Arene ottaa vastaan eurooppalaisen UAS4Europe-verkoston puheenjohtajuuden tänään Brysselissä. Ajankohta on tärkeä heti uuden EU-vaalikauden alussa. UAS4Europe on ammattikorkeakoulujen eurooppalainen etujärjestö, joka keskittyy parantamaan ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan edellytyksiä. Arenen puheenjohtajuuskausi kestää seuraavat kaksi vuotta (2024–2026). Suomalaiset ammattikorkeakoulut hakevat kehittämisvoimaa yhä vahvemmin yhteistyöstä eurooppalaisten korkeakoulujen kanssa. Puheenjohtajuus vahvistaa myös kansallista vaikuttamistyötä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye