Hämeen ELY-keskus

Kanta-Hämeen vesihuollossa katse vuoteen 2040 – yhteisen suunnitelman laadinta käynnistyy

Jaa

Kanta-Hämeessä käynnistyy koko maakunnan kattavan vuoteen 2040 ulottuvan vesihuoltosuunnitelman laatiminen. Vuoden 2025 lopulla valmistuvan suunnitelman tavoitteena on toimia maakunnan yhteisenä vesihuollon kehittämisasiakir­jana vuosien 2026–2040 aikana.

Jätevesipumppaamo syksyisessä ympäristössä.
Jätevesipumppaamo syksyisessä ympäristössä. Kuva: Timo Virola

Suunnitelman tarkoituksena on palvella alueen kuntien ja vesihuoltolai­tosten yksityiskohtaisempia suunnitelmia ja ratkaisuja.  Suunnitelman laatimisen taustalla vaikuttaa muun muassa kansallisen vesihuoltouudistuksen ohjelman toimeenpano, jonka tavoit­teina on lisätä vesihuoltoalan sopeutumiskykyä, uudistumista ja muutosten ennakointia sekä ylläpitää asema kestävän kehityksen kivijalkana ja kansallisen ylpeyden aiheena. Suunnitelma edistää myös alueen vesihuoltostrategioissa, kuten läntisen Suomen vesihuoltostrategia 2050 ja Hämeen haja-asutuksen vesihuoltostrategia 2030, esitettyjen suositusten toimeenpanoa.

Vesihuollossa edelleen tekemistä

Valmis suunnitelma esittää konkreettisia suosituksia, joilla vaikutetaan kuntien yhteisen vesihuollon kehittymiseen ja yhteistyön syvenemiseen. Se sisältää niin vesihuoltoteknisiä kuin organisatorisia suosituksia vesihuoltolaitosten yhteistyön syventämiseksi ja rakennemuutoksen edistämiseksi. Suositusten tavoitteena on myös tukea maankäytön ja elinkeinojen kehittymistä sekä viime kädessä asukkaiden ja ympäristön hyvinvointia.

Kanta-Hämeessä on kehitetty yhteistä vesihuoltoa seutukunnittain ja laadittu ylikunnallisia vesihuollon yleis- ja kehittämissuunnitelmia vuosien 2000–2009 aikana. Nämä suunnitelmat ovat pääosin toteutuneet. Vesihuollon toimin­taympäristö on myös muuttunut suunnitelmien valmistumisten jälkeen ja on jatkuvassa muutostilassa. Samalla myös vesihuoltoon kohdistuvat vaatimukset ovat lisääntymässä. Yhdyskunnan vedensaannin toimintavarmuutta ja jätevesivaikutusten minimointia on edelleen tarpeen lisätä. Vesihuollossa on korostunut myös tarve tunnistaa ja poistaa alueellisen yhteistyön ja laitosrakennemuutoksen kehittymisen hidasteita ja esteitä.  

Suunnitelman laatimisesta vastaavat alueen kuntien ja kunnallisten vesihuoltolaitosten, Hämeen liiton ja Etelä-Savon ELY-keskuksen edustajista nimetyt työ- ja ohjausryhmät. Suunnitelman toteutuksesta vastaa Ramboll Finland Oy. Työn aikana järjestetään kaksi maakunnallista työpajaa, joihin myös muilla vesihuoltolaitoksilla ja toimijoilla on mahdollisuus osallistua ja siten vaikuttaa yhteisen vesihuollon kehittämiseen.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Timo Virola, Etelä-Savon ELY-keskus, ryhmäpäällikkö, puh. 0295 025 245
Kanta-Hämeen kuntien tekniset johtajat
Kanta-Hämeen kunnallisten vesihuoltolaitosten johtajat

Tiedotus:
Hämeen ELY-keskuksen viestintä, tiedotus.hame@ely-keskus.fi

Kuvat

Jätevesipumppaamo syksyisessä ympäristössä.
Jätevesipumppaamo syksyisessä ympäristössä.
Kuva: Timo Virola
Lataa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Kuvituskuva.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Vesistöjen toipumisen hitaus yllätti asiantuntijatkin – Tervajoen sedimentissä on edelleen korkeita PCB-pitoisuuksia4.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Vesistöjen toipuminen kestää kauan. Janakkalassa virtaavan Tervajoen pohjasedimenteistä löytyy edelleen suuria pitoisuuksia PCB-yhdisteitä, vaikka PCB-yhdisteiden käyttö päättyi jo 40 vuotta sitten. Hämeen ELY-keskuksen teettämässä selvityksessä Tervajoen pohjamutien PCB-pitoisuudet ylittivät maaperän pilaantuneisuuden ohjearvon pahimmillaan 18-kertaisesti. Sedimenttien pilaantuneisuuden vuoksi Tervajoen sedimentin kaivamista ja ruoppaamista tulee välttää jatkossakin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye