Nuorten työn imu on laskenut – mistä apu nuorten hyvinvointiin työelämässä?
Viime vuosina on havaittu huolestuttava lasku nuorten työn imussa ja lisääntynyt työssä tylsistyminen. "Nuorten työn imu on monella hiipunut, ja he kokevat työssä tylsistymistä. Tämä heikentää työtyytyväisyyttä ja voi pahimmillaan johtaa työuupumukseen," alusti valmentaja Pia Jäminki-Hovi valmennusyritys Novetoksen 31.10. pitämässä webinaarissa. "Työn imu syntyy siitä, että nuori pääsee käyttämään osaamistaan ja kokemaan onnistumisia. Työnantajien näkökulmasta tämä on merkittävä asia, sillä työn imu tuottaa parempia tuloksia ja vähentää vaihtuvuutta."
Nuorten aikuisten jaksaminen työelämässä on noussut yhdeksi ajankohtaisimmista aiheista organisaatioiden keskuudessa. Alle 35 vuotiaiden työkyvyttömyyseläkehakemusten määrä on kasvanut 41% vuosina 2018-2023. Lisäksi vuonna 2023 joka päivä neljä alle 35 vuotiasta henkilöä jäi työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyistä.
Nuorten osalta vaikuttavia tekijöitä tutkimusten mukaan ovat mm. elintapojen muutos ja epävarmuuden lisääntyminen ympäröivässä maailmassa. Myös työelämässä tapahtunut muutos kuormittaa, kun asiantuntijatyö, ihmisten kanssa tehtävä työ (asiakaspalvelu, myynti) ja toisaalta itseohjautuvuus lisääntyvät. Se saa aikaan uusia vaatimuksia muutoksessa sopeutumiselle ja uusille taidoille. Nuorten kannalta huolettaa yksinkertaisempien työtehtävien automatisoinnin (mm. AI) yleistyminen – ne kun usein ovat niitä nuorten aloitustyöpaikkoja.
Tullessaan työelämään nuoret työntekijät kaipaavat psykologista turvallisuutta ja mahdollisuuksia vuorovaikutukseen, erityisesti etätyön ja hybridityön aikana.
"Esihenkilöiden on tärkeää rakentaa psykologista turvallisuutta työyhteisöissä, jotta nuoret tuntevat olonsa arvostetuiksi ja uskaltavat olla omia itsejään," totesi Novetoksen valmentaja Hanna Kölhi webinaarissa. "Psykologista turvallisuutta voi vahvistaa säännöllisillä kohtaamisilla, läsnäololla ja kannustavalla palautteella."
"Esihenkilöinä voimme auttaa nuoria kasvamaan ja onnistumaan tarjoamalla heille mahdollisuuksia oppia ja saada positiivisia onnistumiskokemuksia. Tämä tukee paitsi työssä suoriutumista, myös vahvistaa nuoren pystyvyysuskoa."
Yksinäisyys ja työn merkitys ovat keskiössä
Yksinäisyyden kokemus on todettu olevan yleisempää hybridi-/etätyössä ja sen olevan yksi masennukseen johtavista tekijöistä.
"Yksinäisyyden tunne on todellinen haaste erityisesti nuorille aikuisille. Yhteiset kohtaamiset ja tunne yhteisöön kuulumisesta ovat tärkeitä yksinäisyyden ehkäisyssä ja hyvinvoinnin tukemisessa," Kölhi sanoi, ja muistutti yritysten toimintatapojen tärkeydestä nuorille, jotka vasta opettelevat työelämän sääntöjä. “Pidetään ne kamerat päällä etäkokouksissa, jotta läsnäolo toteutuu kaikille mukanaolijoille, varsinkin niille nuorille.”
Webinaarissa käsiteltiin myös nuorten työntekijöiden vastuunottoa omasta hyvinvoinnistaan.
"Nuoret voivat itse vahvistaa jaksamistaan pitämällä huolta palautumisesta. Moni aikuinenkin kaipaa apuja itsensä johtamisen taidoissa tai työn merkityksen löytämisessä auttaen heitä jaksamaan paremmin," lisäsi Jäminki-Hovi.
Miksi sukupolvien arvomaailmojen erojen ymmärrys on tärkeää?
Webinaarin aikana pohdittiin myös sukupolvien arvomaailmojen eroja ja niiden vaikutusta työyhteisössä. Nuorten työntekijöiden arvoissa tärkeiksi ovat nousseet suoriutuminen, virikkeisyys ja mielihyvä, mikä voi törmätä perinteisempiin arvoihin työpaikoilla.
"Työnantajan ja esihenkilöiden on tärkeää ymmärtää, mitä nuoret pitävät merkityksellisenä, sillä arvomaailman erojen ymmärtäminen helpottaa sukupolvien välistä yhteistyötä ja sitoutumista," Jäminki-Hovi totesi.
Webinaarissa tarjottiin tuoreita näkökulmia ja käytännön vinkkejä siitä, miten työyhteisöt ja esihenkilöt voivat toimia aktiivisesti nuorten työhyvinvoinnin tukemiseksi – ja kuinka nuoret voivat itse kehittää omaa jaksamistaan.
“Läsnäoleva ja kannustava esihenkilötyö auttaa ennaltaehkäisemään nuorten työuupumusta ja tukee heitä löytämään oma paikkansa työelämässä”, tiivistivät Jäminki-Hovi ja Kölhi.
“Itämeren paras työpaikka”
Webinaariin osallistunut laivayhtiö Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Kerosen mukaan heille tulee vuosittain 150 sesonkityöntekijää, joista 80-90% on nuoria. Lisäksi laivayhtiöllä on runsaasti harjoittelijoita yhteistyössä ammatillisten oppilaitosten kanssa.
“Meillä on suuri vastuu yrityksenä pitää huolta näistä nuorista työntekijöistä. He ovat vasta oppimassa työelämän tapoja ja siksi pelisääntöjen pitää olla selkeät ja viestintä avointa. Heidän pitää myös tietää kenen puoleen kääntyä vaikeissa tilanteissa”, kertoi Taru Keronen. Yhtiön osallistuminen Great Place to Work -ohjelmaan kertoo sen tahtotilasta olla kehittyvä ja kehittävä työnantaja. Tämä on huomioitu myös nuorten vanhempien taholta. “Se luo osaltaan luottamusta Eckerö Lineen työnantajana. Tavoitteemme onkin olla Itämeren paras työpaikka,” jatkoi Keronen.
Laivatyön arvo on viime aikoina Kerosen mukaan noussut uuteen arvoon, sillä sen sesonkiluonteisuus ja työvuoromallit antavat nuorille vapautta toteuttaa muitakin arvostamiaan asioita elämässä omantahtisesti. Hän haluaa vielä muistuttaa nuoria, että kaikista työtehtävistä voi oppia jotain ja viedä mukanaan seuraavaan työtehtävään.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Berit Virtanen-ThewlisViestintä- ja mediayhteydetNovetos Oy
Puh:0405114460berit.virtanen-thewlis@novetos.fiOuti TenholaToimitusjohtajaNovetos Oy
Puh:040 5539761outi.tenhola@novetos.fiKuvat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Novetos Oy
Uutuuskirja “Minä alainen, sinä pomo” avaa suomalaisen johtajuuden kääntöpuolen26.4.2024 11:00:00 EEST | Tiedote
Miksi ihmiset uupuvat työssä? Miksi niin monet vaihtavat työpaikkaa, vaikka palkka ja muut edut olisivat kunnossa? Usein varsinainen syy on johtamisessa. Tai ainakin siinä, miten ihmiset kokevat johtamisen. Tapio Aaltosen ja Pauli Juutin uutuusteos "Minä alainen, sinä pomo – suomalaisten kokemuksia johtajista" on puheenvuoro ajankohtaisesta teemasta. Sen taustalla on 82 kertomusta, joissa ihmiset kertovat pomokokemuksistaan.
Tulevaisuuden johtajuus rakentuu empatialle, jämäkkyydelle ja selkeälle suunnan näyttämiselle4.4.2024 13:28:07 EEST | Tiedote
Novetos Oy:n toteuttaman Uudistuva Johtaja 2024 – barometrin tulokset osoittavat, että johtamiseen kohdistuu tällä hetkellä suuria muutospaineita. “Empatia- ja vuorovaikutustaitojen lisäksi ovat nousseet odotukset selkeästä suunnan näyttämisestä. Organisaatioissa ollaan erittäin tietoisia siitä, että hyvä johtaminen tukee yrityksen kilpailukykyä nyt ja tulevaisuudessa ja johtamisen kehittämiseen halutaan panostaa”, totesi Novetos Oy:n toimitusjohtaja Outi Tenhola tulosten julkistustilaisuudessa.
“Miten puuttua alisuoriutumiseen työyhteisössä?” -opas paneutuu työelämän arkaan aiheeseen7.2.2024 15:22:37 EET | Tiedote
Alisuoriutumisen ilmiö on saanut työelämässä ansaitusti paljon huomiota ja keskustelua. Novetos Oy:n julkaisema “Miten puuttua alisuoriutumiseen työyhteisössä” -opas paneutuu aiheeseen ja tarjoaa tukea esihenkilöille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille, jotta voimme ymmärtää paremmin alisuoriutumisen syitä, tunnistaa sen merkkejä, ja selvittää, mitä toimia tarvitaan sen ehkäisemiseksi ja korjaamiseksi. Oppaan ovat laatineet Novetos Oy:n valmentajat Hanna Kölhi ja Eeva Pitkänen.
Novetos Oy vahvistaa hallitustaan ja tähtää innovatiivisen johtajuuskulttuurin kehittämiseen Suomessa11.1.2024 10:33:03 EET | Tiedote
Novetos, johtajuuden ja johtamisen valmennuksen ja konsultoinnin suomalainen edelläkävijä, on vahvistanut yhtiön hallitusta uusilla jäsenillä ja uuden hallituksen puheenjohtajan nimityksellä. Uudet hallituksen jäsenet tuovat mukanaan uudenlaista strategista näkemystä, jotka osaltaan vahvistavat Novetoksen asemaa vahvasti arvopohjaisen organisaatiovalmennuksen uranuurtajana. Nimitysten tavoitteena on erityisesti nopeuttaa yrityksen kasvua fokusoiden innovatiivisen johtajuuskulttuurin kehittämiseen Suomessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme