JULKAISUVAPAA 5.11. klo 13: Keskiajan historian tutkijat nappasivat ainutlaatuisen 13 miljoonan EU-tutkimusrahoituksen
Helsingin yliopiston professorin Tuomas Heikkilän ja pohjoismaisten tutkijoiden vetämä tutkimushanke selvittää humanistisin ja luonnontieteellisin menetelmin, miten Pohjola liittyi keskiajalla kirjojen avulla läntiseen Eurooppaan. Kyseessä on ensimmäinen Euroopan tutkimusneuvoston Synergy grant -rahoitus suomalaiselle humanistiselle tutkimukselle.
CODICUM-tutkimushanke selvittää, miten Pohjola liittyi keskiajalla osaksi läntistä Eurooppaa aikansa ylivoimaisen informaatioteknologian, eli kirjojen, avulla. Toisin kuin äkkiseltään saattaisi luulla, Eurooppa oli keskiajalla läpikotaisin verkottunut.
Tutkimusaineistoa ovat kymmenet tuhannet keskiaikaisten kirjojen jäänteet, pergamenttifragmentit. Kuudeksi vuodeksi rahoituksen saanut tutkimus yhdistää uudella tavalla humanistisia ja luonnontieteellisiä tutkimusmenetelmiä.
Suomeen rantautuivat 1100-luvulla kirjoitustaito, kirjat ja latinalaiset kirjaimet – idän kyrillisten kirjainten sijaan.
– Voi ajatella, että jopa Suomen Nato-jäsenyys päätettiin monta vuosisataa sitten, kun Suomi liitettiin kirjallisen kulttuurin avulla itäisen Euroopan sijaan osaksi länttä, kertoo Helsingin yliopiston kirkkohistorian professori Tuomas Heikkilä.
Heikkilä vastaa tutkimushankkeessa suomalaisten ja ruotsalaisten tutkijoiden työstä, ja hänen tiimissään työskentelee 10 tutkijaa.
Euroopan huippututkijoiden tunnustus suomalaiselle humanistiselle tutkimukselle
Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) on Euroopan komission alaisuudessa toimiva riippumaton tutkimusneuvosto. Synergy Grant -rahoitusta se myöntää 2–4 tutkijan tai tutkimustiimin ryhmille, jotka ratkaisevat erityisen kunnianhimoisia tutkimusongelmia.
Suomalaiset tutkijat ovat saaneet vastaavan, eri yliopistoissa työskentelevien ryhmien yhteiselle tutkimukselle myönnettävän rahoituksen vain kolme kertaa aiemmin – aina niin sanotuissa kovissa tieteissä. Heikkilän mukaan rahoitus on osoitus siitä, että suomalainen humanistinen tutkimus on maailman huippua.
Suomessa ja Pohjoismaissa on säilynyt harvinaisen paljon keskiaikaista kirjallista aineistoa, jota muualta Euroopasta ei löydy. Niinpä hankkeen tulokset ovat tärkeitä koko Euroopan mittakaavassa.
Hanke yhdistää humanistisia ja luonnontieteellisiä tutkimusmetodeja. Biotieteiden menetelmillä eläinten nahasta valmistetusta pergamentista otetaan dna-, proteiini- ja isotooppinäytteitä. Laskennallisilla menetelmillä, kuten tekoälyllä, tutkijat jäljittävät algoritmein, miten muualta Pohjolaan käsin kopioidut tekstit levisivät ja muuntuivat.
Usein ajatellaan, että suomalainen kirjallinen kulttuuri alkoi Mikael Agricolasta 1500-luvulla. Se on kuitenkin vuosisatoja vanhempaa. 2020-luvulla Suomi on edelleen kulttuurisesti, poliittisesti ja sotilaallisesti sitoutunut samoihin yhteyksiin, joita kirjallinen kulttuuri rakensi jo vuosisatoja sitten.
– Tulosten avulla pystymme ymmärtämään itseämme ja ympäröivää maailmaa entistä paremmin. Ajanjakso 1100-luvulta 1500-luvun alkuun on nykyisen kulttuurimme varhaisin alkuvaihe ja perusta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Tuomas Heikkilä
tuomas.m.heikkila@helsinki.fi, 050 360 2100
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Istukan geenit antavat uutta tietoa hedelmöityshoitojen vaikutuksista lapsiin19.12.2024 12:05:25 EET | Tiedote
Hedelmöityshoidoissa käytettyjen menetelmien vaikutusta lasten kehitykseen selvitettiin ensi kertaa tutkimalla istukan geenejä. Ero pakastetuista alkioista ja tuoresiirrolla alkunsa saaneiden raskauksien välillä näkyi istukoissa selvästi. Lisäksi löytyi muutos lihavuuteen ja kakkostyypin diabetekseen yhdistetyssä geenissä.
Kuppa kukoisti Etelä-Amerikassa jo ennen Kolumbusta18.12.2024 18:18:27 EET | Tiedote
Muinaisten luurankojen DNA:ta tutkimalla selvisi, että kuppa ja sen sisartaudit olivat Amerikassa jo paljon ennen Kristoffer Kolumbusta. Kolumbus toi taudin mukaan Eurooppaan, ja myöhemmin kolonialismi teki siitä maailmanlaajuisen.
Naisparien todennäköisyys saada lapsia on kasvanut, mutta vain korkeasti koulutetuilla18.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Korkeasti koulutetut naisparit saavat lapsen useammin kuin vähemmän kouluttautuneet naisparit. Koulutuksen merkitys on korostunut entisestään ajan myötä, selviää Helsingin yliopiston tutkimuksesta.
Lohen geenit paljastavat puberteetin ja evoluution salaisuuksia17.12.2024 12:45:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, miten yksittäinen geeni voi vaikuttaa merkittävästi lohen sukukypsyysikään, joka on ratkaisevan tärkeä lohen elinkaaren kannalta.
Narukuviot valottavat kulttuurien välisiä yhteyksiä ja matemaattisen ajattelun juuria17.12.2024 09:51:50 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäri maailman dokumentoidut sormilla muodostettavat narukuviot voivat viitata jopa vuosituhansia vanhaan yhteiseen kulttuuriperintöön. Tutkimus tarjoaa uudenlaisen tavan tutkia kulttuuristen ilmiöiden kehitystä ja levinneisyyttä matemaattisten menetelmien avulla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme