Lapsen oikeudet on turvattava kunnissa ja hyvinvointialueilla poliittisilla päätöksillä
Lastensuojelun Keskusliitto esittää tavoiteohjelmassaan keinoja, joilla voidaan rakentaa hyvää ja turvallista lapsuutta hyvinvointialueiden ja kuntien seuraavalla valtuustokaudella.

Keskusliitto katsoo, että sosiaali- ja terveyspalveluissa painopiste tulee siirtää ennakoivaan ja ehkäisevään tukeen.
– Tuen piiriin pääsee edelleen liian myöhään, jolloin kustannukset painottuvat kalliimpiin erityispalveluihin. Perheille on tarjottava tukea, kuten lapsiperheiden kotipalvelua, varhaisessa vaiheessa joustavasti perheiden tarpeiden mukaan. Tämä on inhimillisesti oikein ja säästää myöhempiä kustannuksia, toiminnanjohtaja Ulla Siimes sanoo.
Lastensuojelun järjestäminen on hyvinvointialueiden vastuulla. Vaikka lastensuojelun avohuollon tukitoimet ovat ensisijaisia palveluita, niin lastensuojelun kustannuksista 74 prosenttia kohdistuu sijaishuoltoon.
– Lapsilähtöistä, kohtaavaa ja luottamukseen perustuvaa lastensuojelua pystyy toteuttamaan vain riittävillä resursseilla. Hyvinvointialueilla on turvattava yksilöllisiin ja moninaisiin tarpeisiin vastaavat, oikea-aikaiset palvelut. Lastensuojelun avohuollossa on panostettava kotiin vietäviin palveluihin, jotka ovat tutkitusti vaikuttavia. Lastensuojelun työolosuhteita voidaan parantaa lisäämällä työnohjausta, koulutusmahdollisuuksia ja esihenkilöiden tukea, Siimes ehdottaa.
Peruskoulussa olevien määrä vähenee noin 80 000 oppilaalla vuoteen 2030 mennessä, mikä on peruskoulun historian suurin muutos oppilasmäärissä. Samaan aikaan vieraskielisten oppilaiden määrä kasvaa, vaikkakin alueelliset erot ovat suuria. Kuntien on turvattava lasten sivistykselliset oikeudet näiden muutosten keskellä.
– Kuntavaalit ovat ennen kaikkea lasten ja nuorten vaalit, Siimes painottaa. – Kuntien budjeteista lähes 60 prosenttia ohjautuu lapsille ja nuorille varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen sekä toisen asteen kautta. Lasten näkökulma on otettava huomioon myös monessa muussa: esimerkiksi kaavoituksessa, liikennesuunnittelussa ja ilmastonmuutoksen sekä luontokadon torjunnassa.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus on Suomessa voimassa lakina ja myös perustuslain mukaan julkisen vallan on turvattava perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Tämä tarkoittaa, että hyvinvointialueilla ja kunnilla on velvollisuus edistää lapsen oikeuksia. Laaja lapsivaikutusten arviointi on tehtävä aina, kun päätöksellä on merkittäviä vaikutuksia lapsiin ja nuoriin. Keskusliitto ehdottaa myös, että lapsibudjetointi otetaan käyttöön hyvinvointialueiden ja kuntien vuosittaisissa talousarvioissa.
Lisätietoja antavat:
Toiminnanjohtaja Ulla Siimes, ulla.siimes@lskl.fi, p. 040 553 0981
Erityisasiantuntija Heidi Järvenpää, heidi.jarvenpaa@lskl.fi, p. 040 515 8547
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ulla SiimesToiminnanjohtaja, Lastensuojelun Keskusliitto
Puh:040 553 0981ulla.siimes@lskl.fiKuvat

Liitteet
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto
Lapsi- ja perhejärjestöjen kannanotto hallituksen puoliväliriiheen 2025: Lapset, nuoret ja perheet ansaitsevat oikeudenmukaisia päätöksiä puoliväliriihestä17.3.2025 07:36:42 EET | Tiedote
Lapsi- ja perhejärjestöt odottavat hallitukselta toimia, joilla turvataan lasten ja nuorten hyvinvointia sekä lapsiperheiden toimeentuloa. Lasten ja nuorten usko tulevaisuuteen on koetuksella – hallituksen on päätöksillään vahvistettava sitä. Tämä onnistuu vaalimalla hyvinvointivaltion perustaa ja universaalisuusperiaatetta.
Lapsi- ja perhejärjestöt: Lapsiperheköyhyyden torjuminen priorisoitava politiikassa13.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Lapsi- ja perhejärjestöt katsovat, että sosiaaliturvaan ja palveluihin tehdyt ja suunnitteilla olevat leikkaukset vaarantavat Eurooppalaista lapsitakuuta koskevien tavoitteiden saavuttamisen Suomessa. Järjestöt toimittivat aiheesta lisätietoa EU:lle.
Perhekeskus rakentuu yhteistyöllä. Tervetuloa mukaan päättäjätapaamiseen Kuopioon 26.2.202520.2.2025 10:01:39 EET | Kutsu
Mikä on perhekeskus ja miten sen avulla voidaan hillitä kalliiden, korjaavien palveluiden kustannuksia? Miten hyvinvointialue, kunnat, järjestöt ja uskonnolliset yhteisöt ovat yhdistäneet sote-uudistuksen jälkeen voimiaan alueen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tueksi? Mitä uutta seuraavaksi tarvitaan, ja millaisia päätöksiä uusilla kunta- ja aluepäättäjillä on edessään perheiden palveluiden turvaamiseksi? Lastensuojelun Keskusliiton ja sen yhteistyökumppanien järjestämään päättäjätilaisuuteen on kutsuttu keskustelemaan Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja alueen kuntien poliittisia päättäjiä sekä lasten, nuorten ja perheiden palveluiden johtoa ja kehittäjiä. Toivotamme myös toimitusten edustajat lämpimästi tervetulleeksi kuuntelemaan keskustelua ja tutustumaan lasten, nuorten ja perheiden palveluiden tilanteeseen.
PIKKUjuttuja: Miltä lastensuojelun asiakkuus vanhemmasta tuntuu?7.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Kuka lastensuojelussa kuulee vanhemman ääntä? Onko asiakasvanhemmilla samat oikeudet kuin muilla? Kuka saa päättää sijaishuollossa olevan lapsen hiusten värjäämisestä, tatuoinneista, rippikoulusta... oikeussalin lausumista?
Miten lasten suojelun kustannukset kertyvät?29.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Lastensuojelun Keskusliiton uusi julkaisu tarkastelee lasten suojelun kustannuksia ja niiden kertymistä. Tapausesimerkit havainnollistavat, miten lapsille ja perheille ajoissa annettu tuki on paitsi inhimillisesti oikein, myös taloudellisesti järkevää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme