Korkeakoulut tiivistävät yhteistyötä kuntoutuksen koulutuksen ja tutkimuksen kehittämiseksi
Yliopistot ja ammattikorkeakoulut Suomessa ovat perustaneet yhteisen kuntoutuksen korkeakouluverkoston alan yhteistyön kehittämiseksi. Uuden verkoston nimi on Finnish Universities Network for Rehabilitation – Kuntoutuksen korkeakouluverkosto (FiRe). Verkosto tarkastelee kuntoutusta ja siihen liittyviä ilmiöitä monitieteisesti ja monialaisesti eri näkökulmista. Tavoitteena on yhteisellä tutkimus-, koulutus- ja kehittämistyöllä edistää koko kuntoutuksen kenttää Suomessa ja tuoda tutkimukseen perustuvaa tietoa kuntoutuksen työelämätarpeisiin.

Uuden kuntoutuksen korkeakouluverkoston muodostamiseksi yhdistetään kaksi Suomessa toimivaa kuntoutuksen korkeakouluverkostoa, ammattikorkeakoulujen Osaamista Kuntoutukseen (OsKu) -verkosto ja yliopistojen Monitieteinen kuntoutuksen verkosto (MOKUVE).
”Päätös verkostojen yhdistämisestä noudattelee opetus- ja kulttuuriministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön ilmaisemaa tahtotilaa yhden yhtenäisen kattoverkoston rakentamiseksi”, MOKUVE:n hankejohtaja Arto Hautala toteaa.
”Yhteistyön tiivistäminen ja verkostojen yhdistäminen on noussut myös eri tapahtumiin osallistuneiden sekä ammattikorkeakoulujen että yliopistojen kuntoutuksen kehittäjien toiveena esille”, toteaa OsKu -verkoston Sanna Sihvonen.
”On tärkeää tunnistaa ja tuoda esille sekä yliopistojen että ammattikorkeakoulujen vahvuudet”, Sihvonen lisää.
Yhteinen kuntoutuksen korkeakouluverkosto mahdollistaa korkeakoulujen osaamisen tehokkaan jakamisen niin korkeakoulujen kuin kuntoutuksen käytännön toimijoiden kesken.
”Yhdistyminen tuo tullessaan monia positiivisia asioita. Se mahdollistaa esimerkiksi koulutusosaamisen jakamisen ja koulutuspolkujen kehittämisen aina toiselta asteelta lähtien sekä helpottaa tutkimusyhteistyötä”, MOKUVE:n projektipäällikkö Kaisa Lällä iloitsee.
”Yhteinen verkosto tuo etua kansalliselle ja kansainväliselle yhteistyölle sekä työelämään suuntautuvalle yhteistyölle”, korostaa OsKu-verkoston Johanna Holvikivi.
OsKu on vuodesta 2017 toiminut, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Metropolia-ammattikorkeakoulun koordinoima 14 ammattikorkeakoulun verkosto. Sen tavoitteena on ollut uudistaa ja kehittää kuntoutuksen koulutusta ja vauhdittaa kuntoutusalan TKI-toimintaa.
MOKUVE on 11 yliopiston muodostama verkosto, jota koordinoi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta vuoden 2024 loppuun asti. MOKUVE:n tehtävänä on ollut kehittää monitieteistä kuntoutuksen tutkimusta ja yliopistokoulutusta sekä edistää tutkimustiedon ja näyttöön perustuvan toiminnan laajempaa hyödyntämistä niin käytännön kuntoutustyössä kuin koulutuksessakin.
Lisätietoja:
Arto Hautala, apulaisprofessori Jyväskylän yliopisto
+358 469 200 313, arto.j.hautala@jyu.fi
Sanna Sihvonen, yliopettaja Jyväskylän ammattikorkeakoulu
+358 407 274 085, sanna.sihvonen@jamk.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Katri LehtovaaraViestinnän asiantuntija, Liikuntatieteellinen tiedekunta
Puh:+358504750815katri.lehtovaara@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uudenlainen kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja havaitseva kannettava ilmaisin parantaa säteilyturvallisuutta15.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto on yhteistyössä Säteilyturvakeskuksen (STUK) kanssa kehittänyt uudenlaisen kannettavan monikäyttösäteilyilmaisimen, joka havaitsee käytännössä kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja. Laitteesta voivat hyötyä mm. teollisuuden ja lääketieteen säteilynkäyttäjät, viranomaiset, ydinenergia-ala, ensivasteen toimijat sekä sotilaskäyttäjät. Teknologialle on haettu patenttia, ja seuraavaksi selvitetään sen kaupallistamismahdollisuuksia.
Tutkimustieto ei puolla perusopetuksen kansallisia kokeita14.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Perusopetuksen kansallisia kokeita ei ole koskaan käytetty Suomessa. Kansallisilla kokeilla tarkoitetaan koko ikäluokalle toteutettavia pakollisia kokeita tavallisimmin matematiikassa ja kielissä. Kokeiden käyttöönottoa on viime aikoina pohdittu vastauksena koululaisten oppimistulosten heikentymiseen ja arvioinnin yhdenvertaisuuden ongelmiin. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, ettei valtakunnallisten kokeiden käyttöönottoa voida suositella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme