Jyväskylän yliopisto

Korkeakoulut tiivistävät yhteistyötä kuntoutuksen koulutuksen ja tutkimuksen kehittämiseksi

Jaa

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut Suomessa ovat perustaneet yhteisen kuntoutuksen korkeakouluverkoston alan yhteistyön kehittämiseksi. Uuden verkoston nimi on Finnish Universities Network for Rehabilitation – Kuntoutuksen korkeakouluverkosto (FiRe). Verkosto tarkastelee kuntoutusta ja siihen liittyviä ilmiöitä monitieteisesti ja monialaisesti eri näkökulmista. Tavoitteena on yhteisellä tutkimus-, koulutus- ja kehittämistyöllä edistää koko kuntoutuksen kenttää Suomessa ja tuoda tutkimukseen perustuvaa tietoa kuntoutuksen työelämätarpeisiin.

Yhteinen kuntoutuksen korkeakouluverkosto mahdollistaa korkeakoulujen osaamisen tehokkaan jakamisen niin korkeakoulujen kuin kuntoutuksen käytännön toimijoiden kesken.
Yhteinen kuntoutuksen korkeakouluverkosto mahdollistaa korkeakoulujen osaamisen tehokkaan jakamisen niin korkeakoulujen kuin kuntoutuksen käytännön toimijoiden kesken. Jyväskylän yliopisto

Uuden kuntoutuksen korkeakouluverkoston muodostamiseksi yhdistetään kaksi Suomessa toimivaa kuntoutuksen korkeakouluverkostoa, ammattikorkeakoulujen Osaamista Kuntoutukseen (OsKu) -verkosto ja yliopistojen Monitieteinen kuntoutuksen verkosto (MOKUVE).  

”Päätös verkostojen yhdistämisestä noudattelee opetus- ja kulttuuriministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön ilmaisemaa tahtotilaa yhden yhtenäisen kattoverkoston rakentamiseksi”, MOKUVE:n hankejohtaja Arto Hautala toteaa.  

”Yhteistyön tiivistäminen ja verkostojen yhdistäminen on noussut myös eri tapahtumiin osallistuneiden sekä ammattikorkeakoulujen että yliopistojen kuntoutuksen kehittäjien toiveena esille”, toteaa OsKu -verkoston Sanna Sihvonen.  

”On tärkeää tunnistaa ja tuoda esille sekä yliopistojen että ammattikorkeakoulujen vahvuudet”, Sihvonen lisää. 

Yhteinen kuntoutuksen korkeakouluverkosto mahdollistaa korkeakoulujen osaamisen tehokkaan jakamisen niin korkeakoulujen kuin kuntoutuksen käytännön toimijoiden kesken. 

”Yhdistyminen tuo tullessaan monia positiivisia asioita. Se mahdollistaa esimerkiksi koulutusosaamisen jakamisen ja koulutuspolkujen kehittämisen aina toiselta asteelta lähtien sekä helpottaa tutkimusyhteistyötä”, MOKUVE:n projektipäällikkö Kaisa Lällä iloitsee. 

”Yhteinen verkosto tuo etua kansalliselle ja kansainväliselle yhteistyölle sekä työelämään suuntautuvalle yhteistyölle”, korostaa OsKu-verkoston Johanna Holvikivi

OsKu on vuodesta 2017 toiminut, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Metropolia-ammattikorkeakoulun koordinoima 14 ammattikorkeakoulun verkosto. Sen tavoitteena on ollut uudistaa ja kehittää kuntoutuksen koulutusta ja vauhdittaa kuntoutusalan TKI-toimintaa.  

MOKUVE on 11 yliopiston muodostama verkosto, jota koordinoi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta vuoden 2024 loppuun asti. MOKUVE:n tehtävänä on ollut kehittää monitieteistä kuntoutuksen tutkimusta ja yliopistokoulutusta sekä edistää tutkimustiedon ja näyttöön perustuvan toiminnan laajempaa hyödyntämistä niin käytännön kuntoutustyössä kuin koulutuksessakin.  

Lisätietoja: 

Arto Hautala, apulaisprofessori Jyväskylän yliopisto 
+358 469 200 313, arto.j.hautala@jyu.fi 

Sanna Sihvonen, yliopettaja Jyväskylän ammattikorkeakoulu 
+358 407 274 085, sanna.sihvonen@jamk.fi  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Tilastotieteen menetelmillä entistä tarkempaa tietoa vanhoista kauppareiteistä ja tartuntatautien leviämisestä (Pasanen)3.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston tuoreessa väitöskirjatyössä on kehitetty tilastotieteellisiä menetelmiä alueellisten ilmiöiden mallintamiseen. Väitöstyössä on tutkittu Suomen nälänhädän aikaisten viljamarkkinoiden toimintaa ja tarttuvien tautien leviämistä esiteollisessa Suomessa sekä vanhempainvapaiden käyttöä kuluvalla vuosituhannella. Uusien mallinnusten avulla voidaan saada entistä yksityiskohtaisempaa tietoa esimerkiksi vanhoista kauppareiteistä tai tartuntatautien leviämisestä.

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu muutti viisivuotiaiden lasten kasvuympäristöä varhaiskasvatuksessa20.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Vuosina 2021–2024 toteutetun kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun seurannassa arvioidaan paitsi lasten oppimisvalmiuksien kehittymistä myös kokeilun yhteyksiä esiopetus- ja varhaiskasvatustoiminnan järjestämiseen. Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat tarkastelleet varhaiskasvatuksen laadun rakennetekijöitä kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun kokeilu- ja verrokkiryhmissä.

Jyväskylän yliopiston tutkimushankkeille 2,5 miljoonan euron EU:n Horisontti Eurooppa -rahoitus19.12.2024 09:15:00 EET | Tiedote

Horisontti Eurooppa (Horizon Europe) on EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vuosille 2021–2027. Ohjelman tavoitteena on luoda Eurooppaan kasvua ja uusia työpaikkoja vahvistamalla EU-alueen tieteellistä osaamista, tukemalla uusien teknologioiden ja innovaatioiden kehitystä ja käyttöönottoa yrityksissä ja etsimällä ratkaisuja suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin Euroopassa. Jyväskylän yliopiston hankkeet saivat ohjelmasta rahoitusta 2,5 miljoonaa euroa. Hankkeet käynnistyvät alkuvuodesta.

Mielen hyvinvointi ja liikkuminen voivat muodostaa positiivisen kehän19.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan taipumus kokea positiivisia tunteita myötävaikutti siihen, että ihmiset olivat koronarajoitusten aikaan fyysisesti aktiivisia tai jopa lisäsivät aktiivisuuttaan. Masennusoireiden yhteys fyysiseen aktiivisuuteen oli päinvastainen. Tulokset viittaavat siihen, että mielen hyvinvointi voi auttaa ylläpitämään liikunnallisesti aktiivista elämäntapaa. Mielen hyvinvointi ja liikkuminen voivatkin muodostaa positiivisen kehän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye