Pohjois-Pohjanmaalle 3,2 miljoonaa euroa kone- ja autotekniikkaa tehostaviin innovaatioihin
Kuuden Pohjois-Pohjanmaan kone- ja autotekniikkaa tutkivan ja kouluttavan organisaation muodostama konsortio sai 3,2 miljoonan euron rahoituksen Euroopan unionin Oikeudenmukaisen siirtymän (JTF) rahastosta. Kaksivuotisessa Kone- ja autotekniikkaa tehostavat innovaatiot (KATI) projektissa keskitytään kone- ja autotekniikkaan liittyviin päästöttömiin energialähteisiin ja laitteiden autonomisointiin.
Hankkeessa kehitetään alueen TKI-toimijoiden osaamista ja toimintaympäristöjä vastaamaan tulevaisuuden tarpeita sekä toteutetaan alueen kannalta kiinnostavia uusia energia- ja autonomisointiteknologioita hyödyntäviä ratkaisuja. Konkreettisena esimerkkinä työkoneen ja traktorin autonomisointi sekä työkoneiden ja ajoneuvojen päästöttömät monienergiaratkaisut. Uusien ratkaisujen soveltamisen lisäksi hankkeessa kehitetään uusien tekniikoiden koulutusympäristöjä, mm. sähköautokonversioihin ja sähköturvalliseen akkujen huoltoon ja kunnossapitoon liittyen.
“Projektin aihealue on erittäin innostava, rakennetaanhan siinä sähköauto ja autonomisia laitteita, ja olemmekin saaneet projektiin mukaan kattavasti alueen ammattiopistot, ammattikorkeakoulut ja kaksi tutkimusryhmää yliopistosta.” kertoo kehityspäällikkö Kari Mäntyjärvi Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) ryhmästä.
Hanke parantaa Pohjois-Pohjanmaan alueen tieto- ja osaamistasoa liittyen uusiin kestävän kehityksen mukaisiin autojen ja työkoneiden energiaratkaisuihin ja uusimman tietotekniikan ja antureiden hyödyntämiseen liikkuvien laitteiden autonomisoimisessa. Hanke on yksi askel maakunnan älykkään erikoistumisen strategian toteuttamisessa teemoilla uudistuva, hyvinvoiva, ilmastoviisas sekä osaava, osallistuva ja kilpailukykyinen Pohjois-Pohjanmaa.
Hankkeessa hankitaan ja rakennetaan uutta tutkimus- ja koulutusinfrastruktuuria lähtien alueen yritysten ja näitä palvelevien TKI-toimijoiden tarpeesta. Hankkeessa luodaan koulutus- ja kehitysalustoja, jotka on suunniteltu vastaamaan alueen tarvetta ja ovat suurista valmistajista riippumattomia ja näin mahdollistavat laajemman muokattavuuden, ja koulutuskäytössä mahdollistavat valmistajaneutraalin lähestymisen aiheeseen.
Hankkeessa toteutetaan useita uuden tekniikan demonstraatioita, kuten traktorin autonomisointi, sekä rakennetaan sähköauton ja pienen autonimisen työkoneen prototyypit tekniikan kehitys- ja koulutusalustoiksi.
Hankkeen toteuttajina ovat Pohjois-Pohjanmaan alueen kone- ja autotekniikan alan koulutusta, kehitystä ja tutkimusta tekevät ammattiopistot (OSAO, JEDU, BRAHE), ammattikorkeakoulut (OAMK, Centria) ja Oulun yliopisto. Hankkeen vetäjänä on Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) ryhmä ja rahoittavana viranomaisena Pohjois-Pohjanmaan liitto.
Lisätietoja:
Kehityspäällikkö Kari Mäntyjärvi (kari.mantyjarvi@oulu.fi, 0400 84 3050.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna KilpeläinenviestintäasiantuntijaOulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
Puh:0403523608minna.kilpelainen@oulu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti tuottaa yhteiskunnallisesti vaikuttavaa tutkimusta, osaamista ja ratkaisuja mikroyrittäjyyden, alueellisen erinomaisuuden ja tulevaisuuden tuotantoteknologioiden näkökulmista. Vahvistamme osaamisaloillamme kestävästi kehittyvää yhteiskuntaa. Vastuullamme on mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallinen tehtävä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Hakijan päivä tuo tuhansia nuoria Linnanmaalle 6.–7.11.4.11.2024 15:45:59 EET | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu järjestävät Linnanmaan kampuksella 6.–7.11.2024 yhtä aikaa Hakijan päivä -tapahtumat, joissa esitellään korkeakoulujen laajaa koulutustarjontaa nuorille. Keskiviikkona kampukselle odotetaan noin 2000 kävijää ja torstaina yli 3000 kävijää pääasiassa pohjoisesta mutta myös muualta Suomesta.
Oulun yliopistosta valmistuneet maisterit ja tohtorit tyytyväisiä: työelämän vaatimukset vastaavat koulutuksen antamia valmiuksia4.11.2024 12:11:42 EET | Tiedote
Yliopistojen uraseurantakyselyn 2023 tuloksista käy ilmi, että iso osa Oulun yliopistosta vuonna 2018 valmistuneista maistereista sekä vuonna 2020 valmistuneista tohtoreista kokee koulutuksen vastaavan hyvin työelämän vaatimuksia. Suuri osa myös suosittelisi koulutustaan.
Kutsu medialle: Terve ympäristö – Terve ihminen -yleisötapahtuma Oulun yliopistossa perjantaina 8.11. klo 12–154.11.2024 10:55:00 EET | Kutsu
Oulun yliopiston johtaman Argumenta-hankkeen Terve ympäristö ja terve ihminen yleisötilaisuus Oulun yliopiston Saalastinsalissa tarjoaa uusia näkökulmia ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin kokonaisuuteen, jossa molemmat ovat riippuvaisia toisistaan. Tilaisuudessa pohditaan myös, miten digitaaliset ratkaisut ja teknologiat muuttavat tapaamme kokea ympäristö ja luonto. Suomen Kulttuurirahaston Argumenta-hankkeiden tarkoitus on tuoda tutkijat yhteen pohtimaan haastavia ja avoimia tieteellisiä kysymyksiä, joiden ratkaisulla on tärkeä yhteiskunnallinen merkitys.
Tutkijat kehittivät nopean ja edullisen tavan tunnistaa tehokkaimmat syöpälääkkeet – merkittävä askel kohti yksilöllisempää syövän hoitoa31.10.2024 12:03:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden menetelmän, jonka avulla lääkevasteita voidaan analysoida nopeasti ja kustannustehokkaasti suoraan syöpäpotilaiden kasvainnäytteistä. Menetelmä voisi auttaa löytämään parhaan mahdollisen lääkkeen tai lääkeyhdistelmän kullekin potilaalle, ja se on siten merkittävä askel kohti tehokkaampia ja yksilöllisempiä syöpähoitoja.
Metallurgi Atef Hamada Oulun yliopistosta kuuluu kahteen prosenttiin maailman parhaista tieteentekijöistä29.10.2024 11:12:23 EET | Tiedote
Metallurgi ja Oulun yliopiston tutkijatohtori Atef Hamada on nimetty Stanfordin yliopiston ja Elsevierin arvostetussa rankingissa parhaaseen kahteen prosenttiin maailman tutkijoista eri tieteenaloilla. Tunnustuksessa korostetaan Hamadan uraauurtavaa panosta kehittyneiden valmistustekniikoiden alalla, erityisesti lisäävässä valmistuksessa ja lujien terästen laserhitsaustekniikoissa, jotka muokkaavat teollisuudenaloja maailmanlaajuisesti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme