Metallurgi Atef Hamada Oulun yliopistosta kuuluu kahteen prosenttiin maailman parhaista tieteentekijöistä
Metallurgi ja Oulun yliopiston tutkijatohtori Atef Hamada on nimetty Stanfordin yliopiston ja Elsevierin arvostetussa rankingissa parhaaseen kahteen prosenttiin maailman tutkijoista eri tieteenaloilla. Tunnustuksessa korostetaan Hamadan uraauurtavaa panosta kehittyneiden valmistustekniikoiden alalla, erityisesti lisäävässä valmistuksessa ja lujien terästen laserhitsaustekniikoissa, jotka muokkaavat teollisuudenaloja maailmanlaajuisesti.
Atef Hamada on ollutStanford University / Elsevier Top 2 % Scientists -listalla vuodesta 2023 lähtien. Hamadan tie huippututkijoiden listalle alkoi Egyptissä, jossa hän suoritti sekä kandidaatin että maisterin tutkinnon metallurgian ja materiaalitekniikan alalla vuoteen 2000 mennessä. Kotimaansa tutkimuslaitosten resurssien rajallinen saatavuus sai hänet etsimään huippututkimuslaitoksia ulkomailta, ja hän hakeutui Oulun yliopistoon vuonna 2004. Hän aloitti väitöskirjatutkimuksen maailmanlaajuisestikin tunnustetun metalliopin professori Pentti Karjalaisen ohjauksessa. Hamada toteutti tutkimustaan SMART-tutkimuksen periaattein (spesifi, mitattava, saavutettavissa oleva, merkityksellinen ja aikaan sidottu), jotka ovat ohjanneet hänen vaikuttavaa akateemista uraansa.
Tohtorintutkinnon suorittamisen jälkeen Hamadan työ kehittyneiden lujien terästen parissa vei hänet uudelle tasolle. Hänen toimikautensa tutkijatohtorina Suomessa sijaitsevassa Centre for Advanced Steels Research (CASR) -keskuksessa antoi hänelle mahdollisuuden saavuttaa merkittäviä edistysaskeleita alalla ja lujitti hänen asiantuntemustaan innovatiivisten materiaalienkäsittelytekniikoiden alalla entisestään.
Vuonna 2014 Hamada palasi Egyptiin Egyptin ja Japanin tiede- ja teknologiayliopistoon, jossa hän paitsi opetti tulevia metallurgien sukupolvia, myös tutustui ainutlaatuiseen akateemiseen kulttuuriin, joka laajensi hänen globaalia näkökulmaansa.
Vuodesta 2019 lähtien Hamada on kuulunut Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT, Future Manufacturing Technologies) -tutkimusryhmään, jossa hänen kehittyviin valmistustekniikoihin liittyvä tutkimuksensa on saanut runsaasti kansainvälistä huomiota. Hänen työnsä lisäävän valmistuksen, laserhitsauksen ja kehittyneiden terästen parissa on saanut laajaa tunnustusta, ja hänen julkaisujaan on siteerattu runsaasti. Hamadan panos tieteelliseen tietämykseen muokkaa valmistusteknologian tulevaisuutta.
Hamada erottuu paitsi teknisellä asiantuntemuksellaan myös sitoutumisellaan kansainväliseen yhteistyöhön. Koko uransa ajan hän on työskennellyt johtavien tutkijoiden ja laitosten kanssa eri puolilta maailmaa - muun muassa Suomessa, Saksassa, Yhdysvalloissa, Iranissa, Egyptissä ja Japanissa. Yhteistyö on edistänyt läpimurtoinnovaatioita kehittyneessä teräksen valmistuksessa ja avannut ovia monille uusille teknologioille, jotka ovat ratkaisevan tärkeitä esimerkiksi autoteollisuudelle, ilmailu- ja avaruusteollisuudelle sekä energiateollisuudelle.
Stanfordin yliopiston ja Elsevierin maailmanlaajuinen ranking parhaista tieteentekijöistä perustuu analyysiin julkaisujen, viittausten ja muiden tutkijan vaikutusvaltaa mittaavien mittareiden määrästä. Stanfordin yliopiston asiantuntijaryhmä on koonnut luettelon tutkijoista, jotka ovat osoittaneet merkittävää vaikutusvaltaa omalla alallaan paljon siteerattujen töiden, läpimurtoinnovaatioiden ja tieteellisten keksintöjen kautta.
Lue lisää Atef Hamadan blogista.
Yhteystiedot:
Atef Hamada, materiaalitekniikan tohtori, tutkija, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, Tulevaisuuden tuotantoteknologioiden (FMT) tutkimusryhmä
Atef.HamadaSaleh@oulu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna KilpeläinenviestintäasiantuntijaOulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
Puh:0403523608minna.kilpelainen@oulu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti tuottaa yhteiskunnallisesti vaikuttavaa tutkimusta, osaamista ja ratkaisuja mikroyrittäjyyden, alueellisen erinomaisuuden ja tulevaisuuden tuotantoteknologioiden näkökulmista. Vahvistamme osaamisaloillamme kestävästi kehittyvää yhteiskuntaa. Vastuullamme on mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallinen tehtävä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Revontulien lämpö- ja tuulimittalaitteita Ylläkselle ja Kevolle2.1.2025 06:02:00 EET | Tiedote
Ylläksen Aakenukselle ja Kevolle on tuotu merikontteja, jotka sisältävät huipputeknologiaa revontulien aiheuttamien vaikutusten mittaamiseen. Tammikuussa 2025 laitteiden asennukset viimeistellään, ja mittaukset pääsevät täyteen vauhtiin.
Millainen on kansainvälinen tiedekeskus, joka esittelee Lapin arktista luontoa, huippututkimusta ja vastuullista kaivostoimintaa?19.12.2024 09:04:00 EET | Kutsu
Tervetuloa Sodankylän Tähtelään ti 7.1.2025 klo 12 Tiedekeskus Auroran konseptin julkaisutilaisuuteen! Osallistua voi paikan päällä tai etänä, ilmoittaudu 2.1. mennessä.
Yliopiston hallitukseen kolme uutta jäsentä19.12.2024 05:51:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston hallituksessa aloittaa tammikuussa kolme uutta jäsentä.
Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki siirtyy University of the Arcticin johtotehtävään18.12.2024 10:00:22 EET | Tiedote
Oulun yliopiston rehtorikautensa päättävä professori Jouko Niinimäki aloittaa huhtikuussa 2025 University of the Arcticin (UArctic) johtotehtävässä. UArctic on lähes 200 yliopistoa, koulutusorganisaatiota ja tutkimuslaitosta arktisissa maissa yhdistävä verkosto.
Saamen kielten asemaa ja pohjoismaista opetusyhteistyötä kehitetään OKM:n rahoituksella18.12.2024 08:51:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston Giellagas-instituutti on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoituksen saamenkielisen korkeakoulutuksen ja pohjoismaisen yhteistyön kehittämiseen. Rahoitus tukee yhteispohjoismaisen saamenkielisten korkeakouluopettajien yhteistyöverkoston ja opetuspilotin perustamista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme