STTK naisten palkkapäivänä: Vientimalli ja palkka-avoimuuden kunnianhimoton edistäminen vesittävät palkkatasa-arvoa
Naisten palkkapäivää vietetään tänään tiistaina 5. marraskuuta. Tänään naisten ansiot ovat miesten ansioista 84,7 prosenttia. Sukupuolten välinen palkkaero on kuroutunut viime vuodesta yhdellä päivällä.
STTK:n mielestä Suomen palkkatasa-arvon kehityssuunta on hyvin huolestuttava.
- Hallitusohjelman lainsäädäntömuutokset ovat viemässä hitaasti vuosien saatossa saavutettua kehitystä monilta osin pahasti taaksepäin, puheenjohtaja Antti Palola harmittelee.
Hälyttävimpänä muutoksena palkkatasa-arvon kannalta hän pitää hallituksen aikomusta kirjata niin sanotusta vientimallista lain tasolla.
- Lakihanketta on kritisoitu paljon ja korostettu ennen kaikkea sen vaikutuksia naisvaltaisten alojen palkkoihin. Muutos olisi palkkatasa-arvon näkökulmasta erittäin haitallinen, sillä keskeinen tekijä palkkaerojen kaventumiseen viime vuodesta on ollut naisvaltaisten kunta- ja hyvinvointialojen vuonna 2022 neuvoteltu yleistä linjaa korkeampi palkkaratkaisu.
Hallitusohjelman toinen palkkatasa-arvoa polkeva kirjaus on palkka-avoimuusdirektiivin kansallinen täytäntöönpano minimisäännösten mukaisesti.
- Parhaimmillaan direktiivin implementointi toisi Suomeen kaikille työpaikoille nykyistä läpinäkyvämmät palkkarakenteet, joiden avulla palkkasyrjintä pystyttäisiin havaitsemaan ja selittämättömiä palkkaeroja karsimaan tehokkaasti. Pahimmassa tapauksessa hallitusohjelmakirjaus johtaa siihen, että kansallisesta lainsäädännöstä tulee tulkinnanvaraista ja epäselvää, eikä syrjiviä palkkauskäytänteitä voitaisi edelleenkään tunnistaa, Palola toteaa.
STTK vastustaa vientimallin säätämisestä lain tasolla. Työmarkkinaosapuolten sopimusautonomia on turvattava, jotta jatkossakin ammattiliitoilla säilyisi yhtäläinen mahdollisuus edistää palkkatasa-arvoa työehdoista ja palkoista neuvoteltaessa.
- Jos naisvaltaisten alojen palkankorotusmahdollisuuksia rajataan lainsäädännöllä eikä syrjiviä palkkarakenteita pystyttäisi jatkossakaan havaitsemaan puutteellisen palkka-avoimuusdirektiivin täytäntöönpanon myötä, miten palkkatasa-arvon kehityksen käy? On hyvin mahdollista, että näiden ja muiden työelämäheikennysten seurauksena palkkaerot kasvavat entisestään.
Vaikuttajayhteistyötä palkkatasa-arvon edistämiseksi
Alojen välisiin palkkaeroihin vaikuttavan vientimallin ja palkka-avoimuuteen vaikuttavan palkka-avoimuusdirektiivin lisäksi sukupuolten palkkaerojen taustalla piilee muitakin syitä.
- Taka-askeliin ei ole varaa nykyisellä tasa-arvokehityksen vauhdilla yhdelläkään palkkatasa-arvoon vaikuttavalla osa-alueella, Antti Palola korostaa.
Tänä vuonna STTK on tehnyt naisten palkkapäivän yhteydessä vaikuttajayhteistyötä otsikolla "Vuoden viimeinen palkkapäivä". Kampanjan vaikuttajina ovat Eve Kulmala, Tiedenaiset-yhteisö ja Rita Jokinen. Vaikuttajien julkaisemissa sisällöissä kerrotaan naisten palkkapäivästä, palkkatasa-arvoon vaikuttavista tekijöistä ja vaikuttajien omista kokemuksista. Vaikuttajakampanja toteutetaan yhdessä Ping Helsingin kanssa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Palolapuheenjohtaja
Puh:040 509 6030antti.palola@sttk.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 13 jäsenliittoa ja yli 400 000 jäsentä.
Olemme työssämme vastuullisia, oikeudenmukaisia ja rohkeita. Visiomme on hyvinvoiva ja menestyvä työntekijä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta STTK ry.
SAK, Akava ja STTK: Uusi suojelutyön lainsäädäntö luo ongelmia, ei ratkaise niitä22.11.2024 15:40:08 EET | Tiedote
Hallitusohjelman suojelutyötä koskevaa lainsäädäntöä on valmisteltu työ- ja elinkeinoministeriön työryhmässä. SAK, Akava ja STTK eivät ole tyytyväisiä lainvalmisteluun ja jättävät loppumietintöön yhteisen eriävän mielipiteen.
STTK:n hallitus: Palkkatasa-arvo on vientimallin suurin uhri11.11.2024 14:08:09 EET | Tiedote
Työmarkkinoiden sopimusjärjestelmä on laaja kokonaisuus, jonka puitteissa pyritään sopimaan palkanmuodostuksesta, työehtojen vähimmäistasosta ja työrauhasta. STTK:n hallitus on tyrmistynyt Petteri Orpon hallituksen halusta rikkoa suomalaista sopimusjärjestelmää parhaillaan eduskuntakäsittelyssä olevan vientimallin avulla. - Jos vientimallista säädetään laki, suurin uhri on palkkatasa-arvo. Jatkossa palkkojen jälkeenjääneisyyttä ei voisi kuroa umpeen ja valtakunnansovittelijan kädet sidottaisiin noudattamaan vientiliittojen sopimuksia. Sen seurauksena julkisen sektorin naisvaltaiset alat jäävät ajan mittaan yhä enemmän jälkeen yksityisen sektorin palkkauksesta, puheenjohtaja Antti Palola toteaa. STTK:ta harmittaa hallituksen valheellinen myyntipuhe siitä, että vientimallilla ja muilla työlainsäädäntöön jo aiemmin tehdyillä muutoksilla suomalaiset työmarkkinat lähenisivät Ruotsin ja muidenkin pohjoismaiden työmarkkinamallia. - Aivan olennainen ero Ruotsiin on se, että sikäläinen työmarkk
STTK: Työllisyysasteen noustava kaikissa ikäryhmissä, ytimessä osaaminen ja työhyvinvointi31.10.2024 12:00:00 EET | Tiedote
Selvityshenkilö Jari Lindströmin väliraportti yli 55-vuotiaiden työllisyysasteen nostamiseksi on julkaistu.
STTK: Kansainvälinen vertailu on suomalaisen eläkejärjestelmän hyvä kirittäjä15.10.2024 09:21:38 EEST | Tiedote
Suomen eläkejärjestelmä on sijoittunut seitsemänneksi kansainvälisessä Mercer-vertailussa. Vertailussa eri maiden eläkejärjestelmiä arvioidaan eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta. Viidenkymmenen maan vertailussa Suomen kokonaissijoitus putosi viime vuodesta yhden sijan. Eläkejärjestelmän hallinnon luotettavuudessa Suomi on edelleen kärkimaa, mutta eläkkeiden riittävyyden suhteen pisteet vähenivät. Eniten pisteet putosivat eläkejärjestelmän talouden kestävyyttä arvioitaessa. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola pitää tärkeänä, että suomalaista eläkejärjestelmää arvioidaan kansainvälisesti, vaikka joka maalla on omanlaisensa järjestelmä. - Vertailu toimii hyvänä kirittäjänä. On hienoa, että suomalaisen eläketurvan hallinto arvioidaan luotettavimmaksi ja läpinäkyvimmäksi. Avoimuus on keskeinen lähtökohta hoitaa suomalaisten eläketurvaa ja avoimuus liittyy myös tarpeeseen aika ajoin huoltaa järjestelmää. Mercer-vertailu osoittaa, että Suo
STTK:n hallitus: Eläkeneuvotteluissa pidettävä mielessä järjestelmän tarkoitus ja maltti7.10.2024 12:56:36 EEST | Tiedote
Työmarkkinajärjestöjen työryhmä valmistelee parhaillaan toimia työeläkejärjestelmän uudistamiseksi. Työ pohjautuu hallitusohjelmaan ja tavoite on valmistella ehdotukset mahdollisia jatkotoimia varten ensi tammikuun loppuun mennessä. Jos yhteisymmärrys uudistuksen sisällöstä löytyy, lainsäädännön valmistelu alkaa sosiaali- ja terveysministeriön johdolla yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa. STTK:n hallitus painottaa, että eläketurvan uudistamisessa on pidettävä mielessä järjestelmän tarkoitus ja maltti. Työeläkejärjestelmämme tärkein tavoite on turvata eläkkeet. Tällä hetkellä se on hyvässä kunnossa ja nyt käytävissä neuvotteluissa on kyse enemmänkin määräaikaishuollosta kuin tarpeesta tehdä suuria muutoksia. - Vuoden 2017 uudistus on toiminut kuten toivottiinkin. Eläkkeelle siirtymisikä on noussut jopa arvioitua nopeammin ja työurat ovat pidentyneet. Myös eläkejärjestelmän rahoituksen pitkän aikavälin näkymät ovat hyvät, puheenjohtaja Antti Palola painottaa. Eläkejärjestelmää keh
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme