Hammaslääkärien oikeus riittävään täydennyskoulutukseen on turvattava – hammaslääkärijärjestöt päivittivät suosituksen
Hammaslääkärin työssä osaamisen jatkuva kehittäminen on välttämätöntä. Ammattikunnalla on lakisääteinen ja eettinen velvollisuus kouluttautua läpi työuran. Työnantajaa laki velvoittaa turvaamaan täydennyskoulutuksen edellytykset. Säästöpaineissa osa hyvinvointialueista on kuitenkin alkanut säästää myös koulutusmäärärahoista. Hammaslääkärijärjestöjen päivitetty täydennyskoulutussuositus muistuttaa kaikkia hammaslääkäreitä ja työnantajia huolehtimaan riittävästä täydennyskoulutuksesta.
– Hammaslääkärijärjestöjen täydennyskoulutussuositus oli tarpeen päivittää nyt, koska lainsäädäntö ja suun terveydenhuollon toimintaympäristö ovat muuttuneet. Lisäksi hyvinvointialueiden kiristynyt taloustilanne on lisännyt työnantajien paineita karsia myös ammattilaisten täydennyskoulutuksesta, kertovat pääsihteeri Annamari Nihtilä Hammaslääkäriseura Apolloniasta ja varatoiminnanjohtaja Nora Savanheimo Hammaslääkäriliitosta.
Neljän hammaslääkärijärjestön yhteisessä suosituksessa ovat mukana myös Hammaslääkäriyhdistys Diasteema ja Odontologiska Samfundet i Finland OSF.
Hammaslääkärijärjestöjen suosituksen mukaan hammaslääkärin tulee osallistua täydennyskoulutukseen vähintään 8–10 päivänä ja yhteensä vähintään 50 tuntia vuosittain. Täydennyskoulutuksen tulee olla osaamisperusteista, suunnitelmallista, laadukasta ja vaikuttavaa. Lisäksi sen tulee olla tieteellistä, puolueetonta ja läpinäkyvää. Sitä voidaan toteuttaa monin eri tavoin ja oppimismenetelmin. Koulutuksen järjestäjien ja kouluttajien sidonnaisuudet on kerrottava osallistujille selkeästi. Työnantajan tulee myös laatia täydennyskoulutussuunnitelma, joka huomioi yksilöllisten tarpeiden lisäksi työyhteisön, potilaiden ja väestön vaatimukset.
Täydennyskoulutuksesta säästäminen on lyhytnäköistä
– Hammaslääkäreiltä on tullut kaikkiin järjestöihin hyvin huolestuneita yhteydenottoja siitä, että täydennyskoulutukseen pääsyä on alettu rajoittaa. Osaamisen ylläpitämisestä ja kehittämisestä säästäminen on työantajan puolelta valitettavan lyhytnäköistä, sanovat Savanheimo ja Nihtilä.
Hammaslääkäriliiton vuoden 2024 Työmarkkinatutkimuksen mukaan hammaslääkärien täydennyskoulutuspäivien keskiarvo oli 6 päivää. Liian vähän täydennyskoulutusta kuluneen 12 kuukauden aikana koki saaneensa 38 % vastaajista.
Täydennyskoulutus on investointi väestön suunterveyteen
Hyvinvointialueita velvoittaa täydennyskoulutusasetus, joka tuli voimaan 1.4.2024. Sen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön tulee voida osallistua riittävästi ammattitaitoa ja osaamista ylläpitävään ja kehittävään oman alansa täydennyskoulutukseen.
– Hyvinvointialueen on asetuksen mukaan huolehdittava, että täydennyskoulutuksen määrä on riittävä osaamistarpeiden, täydennyskoulutuksen tavoitteiden ja laadun edellytysten varmistamiseksi, muistuttaa Savanheimo.
Hammaslääkärijärjestöt korostavat, että hammaslääkärin ajantasainen osaaminen on laadukkaan ja turvallisen hoidon perusta.
– Täydennyskoulutusta ei tulisi nähdä menoeränä, vaan investointina, joka parantaa väestön suun terveyttä ja ehkäisee tulevia kustannuksia, Nihtilä korostaa.
– Täydennyskouluttautuminen tukee myös työhyvinvointia ja on rekrytointivaltti. Osaava ammattikunta varmistaa väestölle laadukkaat ja vaikuttavat suun terveydenhuollon palvelut, painottavat Nihtilä ja Savanheimo.
Hammaslääkärijärjestöjen ensimmäinen täydennyskoulutussuositus julkaistiin vuonna 2014. Edellisen kerran suositus päivitettiin vuonna 2019.
Hammaslääkärijärjestöjen suositus täydennyskoulutuksesta
Lisätietoja:
Pääsihteeri Annamari Nihtilä, Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, annamari.nihtila@apollonia.fi
Varatoiminnanjohtaja Nora Savanheimo, Suomen Hammaslääkäriliitto, nora.savanheimo@hammaslaakariliitto.fi
Kurssitoimikunnan puheenjohtaja Lisa Grönroos, Odontologiska Samfundet i Finland OSF, lisa.gronroos@helsinki.fi
Puheenjohtaja Satu Snellman-Gröhn, Hammaslääkäriyhdistys Diasteema, satu.snellman-grohn@etelasavonha.fi
Osoitelähde: STT-info ja Terveystoimittajat ry
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annika Nissinenviestinnän asiantuntijaHammaslääkäriseura Apollonia
Puh:040 779 6435annika.nissinen@apollonia.fiSuomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Kuiva suu voi romahduttaa suunterveyden nopeasti6.11.2024 08:02:00 EET | Tiedote
Kuivan suun tunne on yksi tärkeä syy hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle. Suun kuivuminen lisää suusairauksien riskiä ja heikentää elämänlaatua. Kuivan suun syy on tärkeä selvittää mahdollisimman pian ja aloittaa tukihoidot, sillä suunterveys voi romahtaa nopeastikin.
Nuorten esteettinen hammashoito voi estää kiusaamista – turhia hoitoja on vältettävä6.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Esteettinen hammashoito voi olla tärkeä nuoren itsetunnon kannalta ja estää jopa kiusaamista. Samalla nuorten esteettiseen hammashoitoon liittyy riski lääketieteellisesti turhista hoidoista, joilla voi olla pitkäaikaisia negatiivisia vaikutuksia nuoren hampaistoon. Nuorten esteettinen hammashoito vaatii aina hyvää suunnittelua ja eettistä kestävyyttä.
Tervetuloa Hammaslääkäripäiville 6.–8.11.202430.10.2024 08:04:30 EET | Kutsu
Hyvä median edustaja, Hammaslääkäripäivät 6.–8.11.2024 avaa ovensa ensi viikon keskiviikkona Helsingin Messukeskuksessa. Tervetuloa tutustuman alan uusimpiin tutkimustuloksiin, ajankohtaisiin aiheisiin ja innovaatioihin Hammaslääkäripäivien luennoille ja näyttelyyn.
Apollonia-palkinto myönnettiin väestöterveystutkija Liisa Suomiselle10.4.2024 15:00:00 EEST | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian merkittävin palkinto, Apollonia-palkinto on myönnetty tänä vuonna Itä-Suomen yliopiston suun terveydenhuollon professori Liisa Suomiselle. Palkinto on tunnustus pitkästä ja arvostetusta tutkijanurasta erityisesti hammaslääketieteellisten väestötutkimusten parissa. Apollonia-palkinto luovutettiin Äyräpää symposiumissa 10.4.2024.
Uusi Hyvä käytäntö -suositus: Suun tutkimus- ja hoitoväli on yksilöllinen27.3.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Yksilöllisesti määritelty suun tutkimus- ja hoitoväli ylläpitää suunterveyttä ja on sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmasta riittävä ja kustannusvaikuttava. Juuri julkaistu Hyvä käytäntö -konsensussuositus suun tutkimus- ja hoitovälin määrittämisestä muistuttaa myös, että hoitovälit toteutuvat parhaiten silloin, kun ne sovitaan potilaan kanssa yhdessä ja potilas osallistuu päätöksentekoon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme