Apetit Oyj

Apetit Rypsiöljy on nyt Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy

Jaa

Apetit rypsiöljyn nimi muuttuu Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljyksi. Tuote pysyy ennallaan. Nimenmuutokseen on vaikuttanut Ruokaviraston suositus muuttaa elintarvikkeiden nimet vastaamaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta. Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljyssä käytetään raaka-aineena kotimaista rypsiä ja rapsia. Muutoksen yhteydessä tuote tuodaan osaksi Apetit Kotimainen -tuoteperhettä. Apetitin vähittäiskaupassa myytävä rypsi- & rapsiöljy on aiemminkin puristettu 100-prosenttisesti kotimaisesta raaka-aineesta.

Apetitin vähittäiskaupassa myytävissä kasviöljypulloissa on nähtävissä uusi ilme ja nimi liukuvasti marraskuusta 2024 alkaen. Aiemmin tutuksi tullut Apetit Rypsiöljy on jatkossa Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy. Itse tuote pysyy täysin ennallaan. Tuotteessa käytetty raaka-aine on aiemminkin ollut 100-prosenttisesti kotimaista rypsiä ja rapsia. 

Nimenmuutoksen taustalla on Ruokaviraston suositus muuttaa tuotteiden nimet vastaamaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta*. Asetus edellyttää, että elintarvikkeet nimetään kasvialkuperän mukaan. 

”Rypsiöljy on pitkään ollut Suomessa vakiintunut nimi kyseiselle tuotteelle, vaikka kotimaisen rapsin viljely onkin lisääntynyt suhteessa rypsiin jo noin 20 vuotta sitten. Erottelemme kasviöljypuristamollamme kotimaisen ja ulkomaisen sadon, mutta käytännössä identtiset rypsi ja rapsi puristetaan öljyksi sekaisin. Tämän vuoksi tuotenimessä nimetään jatkossa molemmat”, tuotepäällikkö Liisi Nyman Apetitilta kertoo. 

Suomessa viljellään pääsääntöisesti rypsiä 


Suomalainen öljykasvituotanto on pääsääntöisesti perustunut kasvukauden lyhyyden vuoksi rypsiin. Muualla puolestaan viljellään pääsääntöisesti pidemmän kasvuajan vaativaa rapsia, ja rypsi onkin suomalainen erikoisuus. 

”Nykyään rapsia viljellään myös Suomessa enemmän, vaikka rypsi edelleen valtalaji onkin. Kotimaisten öljykasvien sato ja sen jakautuminen rypsin ja rapsin välillä vaihtelee vuosittain. Apetit- ja Neito Rypsi-rapsiöljyt on puristettu, ja puristetaan jatkossakin, 100-prosenttisesti kotimaisista rypsin ja rapsin siemenistä”, Nyman kertoo. 

Apetit hankkii ison osan kotimaisesta rypsin ja rapsin sadosta kasviöljypuristamolleen, joten Apetitin puristaman kotimaisen kasviöljyn suhde noudattelee kotimaan satoa.  Viime vuosina rapsin osuus on ollut noin neljännes koko Suomen rypsin ja rapsin yhteenlasketusta sadosta. 

null

Rypsi ja rapsi ovat käytännössä identtisiä 


Apetit ei erottele rypsin ja rapsin siemeniä kasviöljypuristamollaan, sillä niistä valmistettavat kasviöljyt  ovat käytännössä katsoen identtisiä. Apetit erottelee prosessissaan ainoastaan kotimaisen ja ulkomaisen siemenen pystyäkseen takaamaan tuotteen alkuperän. 

Rypsin ja rapsin ravitsemukselliset ominaisuudet, kuten rasvahappokoostumus ja vitamiinipitoisuudet ovat samanlaisia, eikä niiden käyttöominaisuuksissa ja maussa ole merkittäviä eroja. 

Rypsin ja rapsin erot näkyvätkin lähinnä viljelyssä.  
 
”Rapsi vaatii pidemmän kasvukauden, minkä vuoksi sitä viljellään Suomessa lähinnä maan eteläisissä osissa. Pellolla rapsin tunnistaa siitä, että se avaa ensin kukintonsa alimmat kukat, kun taas rypsillä avautuvat ensin kukinnon ylimmät kukat. Rypsi on nauriin alalaji ja rapsi puolestaan lantun alalaji”, kertoo Apetitin hankintapäällikkö Mikael Ingman

Rypsistä ja rapsista puristettu öljy sisältää runsaasti terveydelle edullisia pehmeitä rasvoja, omega-3- ja omega-6-rasvahappoja ihanteellisessa suhteessa (1:2) sekä runsaasti E-vitamiinia. Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljyllä on Sydänmerkki. 

null

Kasvatettu Suomessa, puristettu Suomessa 


Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljyn nimenmuutos ei vaikuta tuotteeseen, vaan se pysyy ennallaan. Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy on aiemminkin puristettu 100-prosenttisesti kotimaisesta rypsistä ja rapsista. 

Apetitin kasviöljynpuristamo sijaitsee Kirkkonummen Kantvikissa, jossa puristetaan merkittävä osa kotimaisesta öljykasvisadosta. Apetitin kasviöljypuristamolle tehty investointi saatiin syksyllä valmiiksi, kun puristamon pakkaamon yhteyteen rakennettu pullotuslinjasto otettiin käyttöön. 

Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy onkin täysin kotimainen tuote: se puristetaan kotimaisesta rypsistä ja rapsista ja pullotetaan Apetitin Kirkkonummen kasviöljypuristamolla. Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljyllä on Hyvää Suomesta -merkki, mikä viestii siitä, että tuote on valmistettu suomalaisista raaka-aineista suomalaisella työllä. 

Apetit rypsiöljy on nyt Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy – muutos lyhyesti: 

  • Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy on pysynyt tuotteena ennallaan nimenmuutoksesta huolimatta 
  • Rypsin ja rapsin ominaisuudet kasviöljynä ovat käytännössä identtiset
  • Apetit valmistaa kaikki kuluttajatuotteensa kotimaisesta rypsistä ja rapsista. Tuotteissa on rypsin ja rapsin siementä suhteellisesti samassa suhteessa, kuin kotimainen sato kasvien välillä on
  • Rypsiöljy nimenä on vakiintunut Suomessa, Euroopan parlamentin asetus* kuitenkin ohjeistaa nimeämään elintarvikkeet kasvialkuperän mukaan
  • Suomessa on historiallisesti viljelty enemmän rypsiä, viimeisten 20 vuoden aikana myös rapsin osuus on kasvanut
  • Rypsi on Suomen viljelyn erikoisuus, muualla Euroopassa viljellään käytännössä vain rapsia
  • Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy puristetaan ja pullotetaan Kirkkonummella kotimaisista rypsin ja rapsin siemenistä
  • Tuotteiden nimet muuttuvat syksystä 2024 alkaen liukuvasti 

*Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille (EU N:o 1169/2011, art. 18, liite VII.8.) 

Yhteyshenkilöt

Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj

Kotimaisuus on suomalaisille tärkeä valintakriteeri kasviöljyn valinnassa – yli 40 prosenttia valitsee rypsi- tai rapsiöljyn terveellisyyden vuoksi13.11.2024 10:30:00 EET | Tiedote

Apetit selvitti kuluttajakyselyllä* suomalaisten käyttötottumuksia ja valintakriteerejä kasviöljyihin liittyen. Kotimaisuus, monikäyttöisyys ja terveellisyys ovat suomalaisten tärkeimmät syyt valita rypsi- tai rapsiöljy. Yli puolet suomalaisista käyttää rypsi- tai rapsiöljyä vähintään joitain kertoja viikossa. Rypsi- tai rapsiöljyä käytetään enemmän kuin oliiviöljyä.

Pakasteesta helposti vihanneksia arkeen – ruokavaikuttaja Tara Junkerin nopea raviolivuoka tomaattisesta Apetit Pomodoro Rosso -vihannessekoituksesta valloittaa3.10.2024 10:30:00 EEST | Tiedote

Arkiruoassa arvostamme helppoutta. Ruokatrendeissä helppouden lisäksi korostuu myös hinta ja hyvinvointi: monilla katse on käännetty edullisempien, mutta kuitenkin terveellisten vaihtoehtojen puoleen. Pakastevihannekset tarjoavat sekä helppoutta ruoanlaittoon että monipuolisia mahdollisuuksia lisätä kasviksia ateriaan tavoitettavaan hintaan. Ruokavaikuttaja Tara Junker ihastui tomaattiseen pakastekasvissekoitukseen Apetit Pomodoro Rossoon sen monipuolisuuden ja helppokäyttöisyyden vuoksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye