Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia

Nuorten esteettinen hammashoito voi estää kiusaamista – turhia hoitoja on vältettävä

Jaa

Esteettinen hammashoito voi olla tärkeä nuoren itsetunnon kannalta ja estää jopa kiusaamista. Samalla nuorten esteettiseen hammashoitoon liittyy riski lääketieteellisesti turhista hoidoista, joilla voi olla pitkäaikaisia negatiivisia vaikutuksia nuoren hampaistoon. Nuorten esteettinen hammashoito vaatii aina hyvää suunnittelua ja eettistä kestävyyttä.

Nuoren hymy pyöreässä peilissä
Esteettinen hammashoito voi olla tärkeä nuoren itsetunnon kannalta, mutta lääketieteellisesti turhia hoitoja pitää välttää. Annika Nissinen

Hampaiden puutos ja poikkeava ulkonäkö voivat heikentää suunterveyteen liittyvää elämänlaatua, mikä on huomioitava myös nuorilla potilailla. Hampaiston poikkeavalla ulkonäöllä voi olla vaikutusta lapsen kiusaamiseen ja jopa ammatinvalintaan.

– Tuoreiden tutkimusten mukaan kiusatuksi tuleminen jättää jälkensä nuoren ihmisen aivoihin. Erityisesti kiusaamisen jäljet näkyvät niillä alueilla, jotka liittyvät muistiin, oppimiseen ja tunteiden kokemiseen, korostaa erikoishammaslääkäri Nina-Li Avellán.

Hampaiston estetiikkaa parantavaa hoitoa voidaan tarvita lapsilla ja nuorilla hammastraumojen takia tai hampaiden ja hammaskudoksen synnynnäisten tai sairauksiin liittyvien puutosten korjaamiseen. Hoitojen avulla voidaan säilyttää hampaita/hammaskudosta, parantaa purentaa ja myös vaikuttaa ulkonäköön.

Hammashoidon tavoitteena on se, että lapsi tai nuori pystyy syömään ja elämään nuoren ihmisen elämää sosiaalisesti hyväksyttynä. Mitä nuorempi potilas on, sitä enemmän esteettisessä hoidossa pitää säästää tervettä hammaskudosta. Hoito perustuu huolelliseen suunnitteluun, usean eri erikoisalan hyvään yhteistyöhön ja pitkäaikaisseurantaan.

–  Jos implantti- tai proteettista hoitoa eli hampaiden korvaamista eri tavoin joudutaan odottamaan potilaan liian nuoren iän takia, voidaan väliaikaishoidoilla korvata puutoksia ja muotoilla hampaita. Myös näillä väliaikaishoidolla on suuri vaikutus nuoren itsetuntoon, toteaa Nina-Li Avellán.

Eettinen kestävyys tärkeää nuorten hammashoidossa

Lasten ja nuorten esteettinen hammashoito on toteutettava eettisesti. Hoito vaatii kattavan tutkimuksen, hyvän suunnittelun, uusintakäyntejä ja seurantaa, jossa huomioidaan lapsen kasvu ja vältetään hampaisiin kajoamista, kuten hiomista.

Erityisesti nuorille haitallinen trendi on sosiaalisessa mediassa nähtävät mainokset esteettisestä hammashoidosta. Epärealistiset mainokset luovat nuorille ulkonäköpaineita.

– Tyypillinen turha kotimaassa tai ulkomailla tehtävä esteettinen toimenpide on sellainen, jossa terve hampaisto halutaan saada näyttämään paremmalta hampaiston proteettisen kruunutuksen avulla. Näissä hoidoissa hammasmateriaalia menetetään yleensä runsaasti aggressiivisella poran käytöllä. Varsinkaan nuorilla potilailla tällaiset esteettiset hoidot eivät ole lääketieteellisesti perusteltuja, muistuttaa Nina-Li Avellán.

Proteettisten rakenteiden (laminaatit, kruunut, sillat, implanttirakenteet) kestävyys on rajallinen, ja perinteiset proteettiset hoitomuodot ovat usein kajoavia. Ongelmana hoidoissa voi olla liian kiireellinen aikataulu ja vakavat puutteet proteettisissa rakenteissa. Tämä voi johtaa vaikeisiin teknisiin ja biologisiin komplikaatioihin, kuten hammasytimen tulehduksiin, kiinnityskudostuhoon ja hampaiston menetykseen.

Lisätiedot:

Protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Nina-Li Avellán (HUS Suu- ja leukasairauksien klinikka), nina-li.avellan@hus.fi, p. 050 560 4960

Hammaslääkäripäivillä 6.–8.11.2024 Esteettinen hammashoito nuorilla -luentokokonaisuus pe 8.11. klo 9.00–16.30 luentosalissa Koski. www.hammaslaakaripaivat.fi

Osoitelähde: STT-info ja Terveystoimittajat ry

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi  

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia

Hammaslääkärien oikeus riittävään täydennyskoulutukseen on turvattava – hammaslääkärijärjestöt päivittivät suosituksen5.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Hammaslääkärin työssä osaamisen jatkuva kehittäminen on välttämätöntä. Ammattikunnalla on lakisääteinen ja eettinen velvollisuus kouluttautua läpi työuran. Työnantajaa laki velvoittaa turvaamaan täydennyskoulutuksen edellytykset. Säästöpaineissa osa hyvinvointialueista on kuitenkin alkanut säästää myös koulutusmäärärahoista. Hammaslääkärijärjestöjen päivitetty täydennyskoulutussuositus muistuttaa kaikkia hammaslääkäreitä ja työnantajia huolehtimaan riittävästä täydennyskoulutuksesta.

Uusi Hyvä käytäntö -suositus: Suun tutkimus- ja hoitoväli on yksilöllinen27.3.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Yksilöllisesti määritelty suun tutkimus- ja hoitoväli ylläpitää suunterveyttä ja on sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmasta riittävä ja kustannusvaikuttava. Juuri julkaistu Hyvä käytäntö -konsensussuositus suun tutkimus- ja hoitovälin määrittämisestä muistuttaa myös, että hoitovälit toteutuvat parhaiten silloin, kun ne sovitaan potilaan kanssa yhdessä ja potilas osallistuu päätöksentekoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye