Vaasan yliopisto ja ABB sopivat laajasta strategisesta koulutus- ja tutkimusyhteistyöstä – uutena avauksena energian saatavuuteen ja toimitusvarmuuteen liittyvä tutkimus ja koulutus
Vaasan yliopisto ja ABB Oy ovat allekirjoittaneet keskiviikkona 6. marraskuuta strategisen sopimuksen yhteistyöstä tutkimuksessa ja koulutuksessa. Tavoitteena on edistää monialaista yhteistyötä kestävän hyvinvoinnin, kilpailukyvyn ja elinvoimaisuuden vahvistamiseksi.
Uutena yhteistyön avauksena Vaasan yliopisto ja ABB ryhtyvät edistämään energian saatavuuteen ja toimitusvarmuuteen liittyvää monitieteistä tutkimusta ja kehitystä. Tätä toteutetaan muun muassa ABB:n tarpeisiin kohdennetulla tohtorikoulutuksella sekä yhteisesti rahoitetuilla tohtorikoulutuspaikoilla ABB:ltä tuleville tohtoriopiskelijoille. Lisäksi alasta kiinnostuneille ja opinnoissaan edistyneille opiskelijoille tarjotaan mentorointia sekä mahdollisuuksia projekti- ja lopputöihin sekä harjoittelu- ja kesätyöpaikkoihin ABB:llä.
Yhteistyö laajenee jatkossa myös opiskelijoiden innovaatiotoimintaan, kuten lokakuussa avattuun Vaasan korkeakoulujen yhteiseen Startup-tilaan, joka tukee uusia kokeiluja, verkostoitumista ja yrittäjyystaitojen kehittämistä.
– Uusi strateginen sopimuksemme Vaasan yliopiston kanssa mahdollistaa pitkäjänteisen ja molemminpuolisen sitoutumisen koulutuksen kehittämiseen. Suomen ABB:llä on tärkeä rooli konsernin sisällä, esimerkiksi joka seitsemäs Suomen ABB:läinen kehittää uusia tuotteita, palveluita tai teknologioita. Tämä vaatii henkilöstön osaamisen jatkuvaa kehittämistä osana elinikäisen oppimisen kulttuuriamme. Myös työelämä on murroksessa ja vaatii uudenlaisia taitoja, ABB Oy:n toimitusjohtaja Pekka Tiitinen sanoo. – Sopimuksen myötä yhteistyömme Vaasan yliopiston kanssa laajenee ja kattaa jatkossa osallistumisen teknisen koulutuksen lisäksi johtamiskoulutukseen sekä erilaisia räätälöityjä täydennys- ja jatkokoulutusmahdollisuuksia ABB:n henkilöstölle. Tärkeää on myös tulevaisuuden osaajien varmistaminen. Vaasan liiketoimintayksikkömme tekevät tiivistä koulutusyhteistyötä, jotta Vaasan yliopistosta valmistuneilla on hyvät valmiudet vastata rekrytointitarpeisiimme.
– Yliopiston strategian mukaisesti tavoittelemme lisääntyvää ja laajempaa tutkimus- ja koulutusyhteistyötä yritysten kanssa. Tämä strateginen kumppanuussopimus ABB:n kanssa on merkittävä askel kohti kestävämpää tulevaisuutta. Se tuo mukanaan uusia ratkaisuja kestävän energian ja liiketoiminnan saavuttamiseksi ja luo uusia mahdollisuuksia opiskelijoillemme ja tutkijoillemme. Yhteistyöllä pyrimme vahvistamaan, että kaikilla yliopistomme aloilla – liiketaloustieteissä, tekniikassa ja yhteiskuntatieteissä – koulutamme ABB:lle osaajia heidän tarpeisiinsa. Yhteistyömme toimii esimerkkinä siitä, miten yhdessä toimimalla voimme saavuttaa enemmän ja luoda kestävämmän sekä tutkimus- ja kehitysorientoituneemman yhteiskunnan kaikille, sanoo Vaasan yliopiston rehtori Minna Martikainen.
Vaasan yliopisto ja ABB ovat tehneet yhteistyötä monella eri saralla jo pitkään. Nykyiset yhteistyön muodot, kuten tutkimuslaboratoriot ja tutkimusyhteistyö liittyen muun muassa joustaviin energiaresursseihin, nykyaikaisiin sähköjärjestelmiin ja älykkäisiin ratkaisuihin, jatkuvat sopimuksen myötä. Rakenteilla on myös uusi WSTAR-laboratorio. Nyt solmittu strateginen sopimus laajentaa, monipuolistaa ja syventää yhteistyötä. Yliopisto ja ABB sitoutuvat edistämään erityisesti vihreää siirtymää sekä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista monialaisilla kokeiluilla.
Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Pekka Tiitinen, ABB Oy, p. 010 22 23850
Rehtori Minna Martikainen, Vaasan yliopisto, p. 029 449 8611
Yhteyshenkilöt
Tiina RamsilaPäällikkö, Viestintä, brändi ja markkinointiVaasan yliopisto / Viestintä, brändi ja markkinointi
Puh:0294498110tiina.ramsila@uwasa.fiKuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto
Vaasan yliopistolle runsaat 29 miljoonaa euroa strategiarahoitusta30.10.2024 17:06:47 EET | Tiedote
Vaasan yliopisto on saamassa opetus- ja kulttuuriministeriöltä seuraavan neljän vuoden ajalle 29,2 miljoonaa euroa strategiarahoitusta yliopiston strategian toimeenpanoa varten. Vaasan yliopiston suhteellinen osuus yliopistojen strategiarahoituksesta kasvoi selvästi.
Vaasan yliopisto, Oulun yliopisto, VTT ja Wärtsilä rakentavat energialaboratoriota tulevaisuuden moottoreiden kehitykseen28.10.2024 15:10:37 EET | Tiedote
Vaasan yliopisto sekä Oulun yliopisto, Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Wärtsilä Finland Oy ovat sopineet yhteistyöstä teollisuuden ja tutkimuslaitosten yhteisen energialaboratorion toteuttamiseksi. Vaasan yliopistoon sijoittuvassa laboratoriossa edistetään energiasiirtymää kehittämällä tulevaisuuden vähäpäästöisiä moottoreita.
Tulevaisuudessa ammatillisen koulutuksen järjestäminen tukeutuu yhä enemmän digitaalisiin verkostoihin ja yrityksiin28.10.2024 11:42:56 EET | Tiedote
Ammatillisen koulutuksen järjestäminen tukeutuu tulevaisuudessa aiempaa enemmän digitaalisiin verkostoihin ja yritysten oppimisympäristöihin. Sen sijaan perinteisten, fyysisiin toimitiloihin perustuvien koulutusjärjestelyjen rooli pienenee – osin jopa merkittävästi, käy ilmi Jouko Kuisminin Vaasan yliopistoon tekemästä väitöskirjasta.
Työnantajien kannattaa satsata ulkomailla olevien työntekijöidensä työhyvinvointiin24.10.2024 13:17:38 EEST | Tiedote
Hyvinvoinnilla on iso vaikutus ulkomailla asuvien työntekijöiden eli ekspatriaattien työssä suoriutumiseen ja työhön sitoutumiseen. Hyvät työolosuhteet ja vahva tuki omalta työnantajalta auttavat selättämään vieraassa maassa työskentelyn haasteita ja parantavat työhyvinvointia. Hyvä työhyvinvointi puolestaan kohentaa työssä suoriutumista ja vähentää halua irtisanoutua, käy ilmi Tania Biswasin Vaasan yliopistoon tekemästä väitöskirjasta.
Päästöt nollataan uusin polttoainein – suomalaiskonsortio kehittää ratkaisuja merenkulkuun ja työkoneisiin21.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Vaasan yliopiston johtama Flexible Clean Propulsion Technologies -tutkimuskonsortio kehittää uusia, puhtaita ja joustavia ratkaisuja merenkulkuun ja työkoneisiin. Tavoitteena on vähentää riippuvuutta yksittäisistä polttoaineista, kehittää joustavaa laitteistosuunnittelua, älykästä palamisen ohjausta, tehokasta lämmönhallintaa sekä mukautuvaa päästöjen ja hybridijärjestelmän hallintaa. Näiden ratkaisujen avulla nollapäästöisiä ja vähähiilisiä polttoaineita on mahdollista käyttää tehokkaasti ja samalla vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa sata prosenttia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme