Vaasan yliopisto

Muna vai kana -ongelman ylittäminen – uusia näkökulmia digitaalisten alustaliiketoimintamallien piileviin haasteisiin

Jaa

Osa maailman arvokkaimmista yrityksistä on saavuttanut menestyksensä digitaalisten alustojen avulla. Miksi monet muut yritykset kuitenkin epäonnistuvat yrittäessään seurata näiden yritysten jalanjälkiä? Vaasan yliopiston strategisen johtamisen väitöskirjassaan Khaled Abed Alghani kokoaa yhteen alustaliiketoiminnan palapelistä puuttuvia palasia.

Väitöskirjatutkija Khaled Abed Alghani
Väitöskirjatutkija Khaled Abed Alghani Kuva: Vaasan yliopisto. Kuva vapaasti käytettävissä.

Menestyvän digitaalisen alustan rakentaminen on kuin uuden ostoskeskuksen avaaminen. Pelkkä tilan luominen ei riitä, sillä paikalle on houkuteltava samaan aikaan sekä kauppoja että asiakkaita. Tätä kutsutaan muna vai kana -ongelmaksi, ja aiemmissa tutkimuksissa sitä on pidetty merkittävimpänä esteenä alustojen menestykselle. Khaled Abed Alghani kuitenkin kyseenalaistaa tämän näkemyksen ja korostaa, että keskittyminen pelkästään yhteen ongelmaan antaa liian suppean kuvan alustojen hallinnasta.

– Olen tunnistanut viisi keskeistä prosessia toimialakohtaisten alustojen hallinnassa: luominen, integrointi, orkestrointi, navigointi ja evoluutio. Muna vai kana -ongelma liittyy integrointivaiheeseen, mutta jo aiemmassa luomisvaiheessa on ratkaistava omat haasteensa ennen kuin käyttäjäkunnan rakentamista voi edes aloittaa. Orkestroinnin, navigoinnin ja evoluution prosessit tuovat mukanaan yhtä lailla omat strategiset haasteensa, Abed Alghani toteaa.

Kasvava mahdollisuus B2B-markkinoilla

Uberin ja Airbnb:n kaltaiset alustapohjaiset liiketoimintamallit ovat vakiinnuttaneet asemansa kuluttajamarkkinoilla. Sen sijaan monet valmistavan teollisuuden ja muiden B2B-alojen yritykset ovat olleet varovaisia niiden omaksumisessa. Yksi syy tähän on liiketoimintojen välisten suhteiden monimutkaisuus, joka eroaa merkittävästi yritysten ja kuluttajien välisestä vuorovaikutuksesta.

Osana tutkimusprosessia haastateltiin suomalaisen yrityksen johtajaa siitä, miten yritys pyrkii siirtymään teolliseen alustamalliin. Viiden vuoden ajan yritys käytti huomattavia määriä aikaa ja rahaa arvioidakseen, olisiko alustan rakentaminen kannattavaa, päätyäkseen lopulta vain hylkäämään ajatuksen.

– Tämä tapaus osoittaa, että akateemisessa tutkimuksessa on selkeä aukko, eikä yrityksillä ole riittäviä ohjeita alustoihin liittyvien monimutkaisten päätösten tekemiseen. Tutkimukseni tavoitteena on tunnistaa alustajohtamisen strategiset haasteet ja auttaa ammattilaisia tekemään parempia päätöksiä, Abed Alghani sanoo.

Abed Alghanin väitöskirja yhdistää bibliometrisen analyysin, systemaattisen kirjallisuuskatsauksen ja laadullisen tapaustutkimuksen. Se kartoittaa olemassa olevan teollisen alustakirjallisuuden kenttää, tunnistaa alustajohtamisen keskeiset prosessit ja niiden haasteet sekä esittää keinoja näiden haasteiden voittamiseksi, keskittyen erityisesti alustajohtamisen alkuvaiheisiin.

Väitöskirja

Abed Alghani, Khaled (2025) Beyond the Nest: Navigating Strategic Challenges in Industry Platform Management. Acta Wasaensia 553. Väitöskirja. Vaasan yliopisto.

Julkaisun pdf

Väitöstilaisuus

M.Sc Khaled Abed Alghanin väitöstutkimus ”Beyond the Nest: Navigating Strategic Challenges in Industry Platform Management” tarkastetaan perjantaina 28.3.2025 klo 12 Vaasan yliopiston Kurtén-auditoriossa. 

Väitöstilaisuutta on mahdollista seurata myös etäyhteyden kautta: 
https://uwasa.zoom.us/j/67462697568?pwd=yE867dJuTB99GvbH7zKVsdxopFIrOk.1
Password: 452244

Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii Associate Professor Marin Jovanovic (Copenhagen Business School) ja kustoksena professori Marko Kohtamäki.

Lisätietoja

Khaled Abed Alghani on syntynyt Libanonissa vuonna 1992. Hän on suorittanut johtamisen diplomi-insinöörin tutkinnon Politecnico di Milano -yliopistossa Italiassa sekä arkkitehtuurin kandidaatin tutkinnon Beirut Arab Universityssä Libanonissa. Abed Alghani toimii tällä hetkellä tohtorikoulutettavana Vaasan yliopistossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Khaled Abed alghani
+358 50 301 9963
khaled.abedalghani@uwasa.fi

Kuvat

Väitöskirjatutkija Khaled Abed Alghani
Väitöskirjatutkija Khaled Abed Alghani
Kuva: Vaasan yliopisto. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Apulaisprofessori Henna Syrjälä palkittiin Vaasan yliopiston Vuoden tiedeviestijänä20.3.2025 12:38:22 EET | Tiedote

Vaasan yliopisto on nimennyt markkinoinnin apulaisprofessorin Henna Syrjälän yliopiston Vuoden tiedeviestijäksi. Tämän lisäksi Vaasan yliopisto antoi kaksi kunniamainintaa hyvästä tiedeviestinnästä julkisjohtamisen emeritusprofessorille Ari Salmiselle ja energiatekniikan professorille Maciej Mikulskille. Palkinnot jaettiin Vaasan yliopiston järjestämässä Research Exhibition on Energy -tiedenäyttelyssä keskiviikkona 19. maaliskuuta. Tapahtuma oli osa Vaasassa järjestettävää EnergyWeekiä.

Vaasan yliopiston kunniatohtori Jacob Wallenberg: Tutkimuksen vahvistaminen ja tiiviimpi yliopisto-yritysyhteistyö tukevat Pohjoismaiden kilpailukykyä12.3.2025 14:14:32 EET | Tiedote

Pohjoismaiden on vahvistettava kilpailukykyään ja samalla koko Pohjolan ja Euroopan talouskasvua, sanoi Investorin hallituksen puheenjohtaja Jacob Wallenberg kunniatohtorijuhlassa Vaasan yliopistolla. Kilpailukykyä tukevat esimerkiksi investoinnit tutkimukseen ja infrastruktuuriin sekä yritysten ja yliopistojen välisen yhteistyön vahvistaminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye