Väitös: Musiikkikorkeakouluilla tärkeä rooli sosiaalisen kestävyyden edistämisessä
Outi Niemensivu on väitöstutkimuksessaan selvittänyt, miten taideyliopistojen kansainvälistymisen ja sosiaalisen kestävyyden periaatteet kohtaavat ja toteutuvat paikallisessa kulttuuren välisessä kontekstissa.
Niemensivu on tutkinut, miten musiikkikorkeakoulut edistävät sosiaalista hyvinvointia, moninaisuutta, inkluusiota ja oikeudenmukaisuutta erilaisuuden kohtaamisen kautta. Väitöskirjassaan hän analysoi Helsingin Taideyliopiston ja Grazin musiikin ja esittävän taiteen yliopiston toimintaa.
Sosiaalinen kestävyys edellyttää strategisia muutoksia yliopistoissa
Taideyliopistot voivat osana yhteiskunnallista tehtäväänsä vaikuttaa positiivisesti erilaisista kulttuureista tulevien ihmisten vuorovaikutukseen ja yhteenkuuluvuuteen. Niemensivu toteaa tutkimuksessaan kuitenkin, että musiikkikoulutuksen tulee uudistua, jotta se voi tukea sosiaalista kestävyyttä. Tämä edellyttää strategisia muutoksia - muun muassa musiikin korkeakoulutuksessa vallitsevan länsimaisen klassisen musiikin keskeisen aseman kyseenalaistamista.
"Perinteinen musiikkikoulutus tarvitsee uusia näkökulmia, jotta se voi toimia sosiaalisesti kestävästi. On tärkeää lisätä yhteistyötä paikallisten yhteisöjen ja muiden sidosryhmien kanssa, jotta saavutetaan aitoja muutoksia," Niemensivu toteaa.
Sosiaalisesti kestävä kansainvälisyys taideyliopistoissa on vielä pistemäistä
Sibelius Akatemiassa sosiaalinen kestävyys on tunnetumpi käsite kuin Grazin taideyliopistossa, jossa kansainvälisiä opiskelijoita on huomattavasti enemmän. Niemensivu toteaa, että sosiaalista kestävyyttä kaikkineen on tutkittu melko vähän.
Tutkimuksessa erottuu Sibelius-Akatemian Global Music –koulutus, mutta muutoin sosiaalisesti kestävä kansainvälisyys toteutuu melko pistemäisesti. Molemmissa yliopistoissa on toiveita tiiviimpään vuorovaikutukseen yhteiskunnan kanssa, mutta muutos on hidasta. Niemensivu esittää, että suuri kansainvälisten opiskelijoiden määrä saattaa jopa haitata sosiaalisen kestävyyden toteutumista.
"Ulkomailta Suomeen tai muualle tulleet opiskelijat ovat investoineet aikaa ja rahaa opinnoissa pärjäämiseen, eikä heillä välttämättä riitä intoa verkostoitua esimerkiksi paikallisten kansainvälisten yhteisöjen kanssa. “
Tutkimuksessaan Niemensivu huomauttaa, että taideyliopistot haluavat panostaa diversiteettiin, mutta todellisuudessa opiskelijoiden tausta on hyvin homogeeninen. Esimerkiksi afrikkalaistaustaisia opiskelijoita ei kummassakaan yliopistossa juuri näy. Sibelius-Akatemiassa Global music –koulutus rikkoo perinteisen kaavan, jossa opiskelijoiden oletetaan tuntevan länsimainen musiikkiperinne ja osaavan esimerkiksi lukea nuotteja.
“Maailmanmusiikin lisäksi populaarimusiikin opiskelumahdollisuus saattaisi tuoda musiikin korkeakoulutukseen toivottua diversiteettiä. Tärkeää olisi, että opiskelijat oppisivat jo opintojensa aikana ymmärtämään, miten sosiaalista kestävyyttä voi edistää.”
Outi Niemensivun taidejohtamisen alaan kuuluva väitöskirja "Internationalization of Arts Universities – Towards Social Sustainability" tarkastetaan 30. marraskuuta 2024 Helsingin Musiikkitalon Black Box -salissa 30.11.2024 klo 12.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Outi Niemensivu
outi.niemensivu@uniarts.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus: 140 vuotta ponnahduslautana musiikin huippuammattilaisuuteen20.11.2024 14:02:00 EET | Tiedote
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus täyttää tänä vuonna 140 vuotta. Valtakunnallisestikin merkittävää koulutusta juhlistetaan muun muassa konsertilla joulukuussa.
Ranskalainen urkumusiikki innosti etsimään luovuutta suomalaisessa jumalanpalveluksessa14.11.2024 14:07:00 EET | Tiedote
Anna Pulli-Huomo löysi tohtorintutkinnossaan uusia näkökulmia siihen, miten musiikki voi vahvistaa osallisuuden kokemusta jumalanpalveluksessa.
Tuore tutkimus: Kielten opiskelun tulisi olla luovaa ja kehollista23.10.2024 11:08:03 EEST | Tiedote
Kehollinen ja taiteellinen toiminta tukee kielen oppimista. Kielen opiskelu luovasti ja toiminnallisesti innostaa ja motivoi kaikenikäisiä. Nelivuotisessa ELLA-tutkimushankkeessa tutkitut lähestymistavat tuovat uutta näkökulmaa muun muassa varhennettuun kielen opetukseen, kotouttamiseen ja kansainvälisten osaajien suomen oppimiseen.
New research: Language learning should be embodied and creative23.10.2024 11:08:03 EEST | Press release
New research suggests that language learning should be based on embodied and artistic activities. Learning a language in a creative and functional way inspires and motivates people of all ages. The pedagogical approaches studied in the four-year ELLA research project bring new perspectives to issues such as early language learning, integration, and Finnish language learning for international students.
Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén: "Kulttuuri on keskeinen voima tulevaisuuden Suomea rakennettaessa"14.10.2024 15:23:51 EEST | Tiedote
Taideyliopisto lausui 14.10.2024 valtioneuvoston kulttuuripoliittisen selonteon luonnoksesta, jossa ehdotetaan 2040-luvulle ulottuvaa kulttuuripoliittista tavoitetilaa. Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén pitää kulttuuripoliittisen selonteon visiota ja tavoitteita ratkaisevan tärkeinä Suomen tulevaisuuden kannalta. Hänen mukaansa on pidettävä kiinni siitä Orpon hallitusohjelmaankin kirjatusta tavoitteesta, että kulttuuri- ja luoville aloille luodaan oma kasvustrategia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme