Yli 70 prosenttia työterveyssopimuksista sisältää sairaanhoidon
Työterveyshuollon toiminta ja laatu Suomessa 2023 -katsauksessa tarkastellaan kattavasti työterveyshuollon palveluntuottajien toimintaa, resursseja ja palvelujen laatua. Tulokset tarjoavat tärkeää tietoa siitä, miten työpaikan ja työterveyshuollon yhteistyötä sekä työterveyshuollon palveluita tulisi kehittää vastaamaan työelämän muuttuvia tarpeita.
Työterveyslaitoksen mediatiedote 7.11.2024
Työterveyssopimukset ovat tyypillisesti kokonaisvaltaisia eli 74 prosenttia sopimuksista sisältää jossain määrin myös sairaanhoidon palveluita. Noin joka neljännellä työpaikalla työterveyssopimus kattaa vain lakisääteisen eli ennaltaehkäisevän työterveyshuollon.
– Työterveyshuollon tavoitteena on palvella tasapuolisesti sen piiriin kuuluvaa työssäkäyvää väestöä ja varmistaa palvelujen saatavuus kaikille. Tasapuolisuus ei kuitenkaan tarkoita samanlaisia palveluja kaikille, vaan palvelujen tulee perustua ensisijaisesti kunkin työpaikan ja sen henkilöstön tarpeisiin, johtava asiantuntija Sari Nissinen taustoittaa.
Työterveyshuollon organisaatioasiakkaiden tyytyväisyys on selvästi matalampaa kuin henkilöasiakkaiden, mikä viittaa tarpeeseen kehittää työterveyshuollon ja työnantajien välistä yhteistyötä. Tämä on erityisen tärkeää pienissä työpaikoissa, jotka muodostavat valtaosan työterveysyksikköjen organisaatioasiakkaista. Kaksi kolmasosaa asiakkaista on enintään kymmenen työntekijän työpaikkoja.
Työterveysyhteistyön prosesseissa on parantamisen varaa
Työterveyshuollon toimintaa ohjaavissa prosessiohjeissa havaittiin laatueroja ja puutteita suhteessa Hyvään työterveyshuoltokäytäntöön.
– Toimivan työterveysyhteistyön kannalta olennaisia prosesseja ovat esimerkiksi työpaikkaselvitys ja toiminnan suunnittelu. Niihin liittyviä prosessiohjeita tulisi kehittää, kertoo erikoislääkäri Tom Oikarinen.
Yhdenmukaiset prosessiohjeet voisivat parantaa työterveyshuollon laatua, lisätä asiakastyytyväisyyttä ja tehostaa prosesseja.
Työterveyshuollon henkilöstön määrä on kasvanut hieman
Vuonna 2023 työterveyshuollossa työskenteli jonkin verran enemmän ammattilaisia kuin vuonna 2018. Lääkäreiden määrä näyttää hieman vähentyneen, mutta heidän joukossaan työterveyshuollon erikoislääkäreiden ja erikoistumassa olevien osuus on kasvanut.
Terveydenhoitajia ja sosiaalialan asiantuntijoita oli aiempaa enemmän. Fysioterapeuttien osalta tilanne on pysynyt lähes ennallaan.
Psykologien määrä on kasvanut selvästi, mutta heistä työterveyshuoltoon pätevien työterveyspsykologien osuus on laskenut.
Työterveyshuollon toiminta ja laatu -katsaus
- Katsaus perustuu työterveyshuollon yksiköille suunnattuun kyselyyn, joka toteutettiin nyt kymmenettä kertaa. Edellinen katsaus on vuodelta 2018.
- Katsauksen tiedot kerättiin työterveyshuollon palveluntuottajilta vuoden 2024 alussa. Tiedot saatiin 331 työterveysyksiköstä.
- Kaikkia tietoja ei saatu kaikista yksiköistä, mikä vaikuttaa joidenkin tulosten yleistettävyyteen.
- Tutustu katsaukseen Julkarissa.
Lisätiedot
- Sari Nissinen, johtava asiantuntija, Työterveyslaitos, sari.nissinen@ttl.fi, +35843 825 2435
- Tom Oikarinen, erikoislääkäri, Työterveyslaitos, Tom.Oikarinen@ttl.fi, +35840 736 4801
- Tiina Kauranen, vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos, Tiina.Kauranen@ttl.fi, +35840 771 2118
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtoviestintäpäällikköTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.
Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Förstavårdarnas egen FirstFit-metod ger stöd vid fysiskt belastande arbete27.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Förstavårdarens arbete är fysiskt belastande: man lyfter, bär och flyttar. Uppgifterna kräver muskelstyrka, funktionsförmåga i andnings- och cirkulationsorganen och god motorisk förmåga. FirstFit-metoden är en nationellt enhetlig metod för bedömning, uppföljning och främjande av den fysiska funktionsförmågan som utvecklats för förstavårdare. Syftet med metoden är att stödja förstavårdarens arbetsförmåga under hela yrkeskarriären och att motivera hen att ta hand om sin funktionsförmåga och sitt välbefinnande. Samtidigt förebygger man olycksfall och förlänger yrkeskarriären.
Ensihoitajien oma FirstFit-menetelmä tuo apua fyysisesti kuormittavaan työhön27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Ensihoitajan työ on fyysisesti kuormittavaa: siinä nostetaan, kannetaan ja siirretään. Tehtävät vaativat lihasvoimaa, hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintakykyä ja hyvää motoriikan hallintaa. FirstFit-menetelmä on ensihoitajille kehitetty valtakunnallisesti yhtenäinen menetelmä fyysisen toimintakyvyn arviointiin, seurantaan ja edistämiseen. Menetelmän tavoitteena on tukea ensihoitajan työkykyä läpi koko työuran ja motivoida häntä huolehtimaan omasta toimintakyvystään ja hyvinvoinnistaan. Samalla ehkäistään tapaturmia ja pidennetään työuria.
The FirstFit method for paramedics helps with physically demanding work27.3.2025 08:00:00 EET | Press release
Paramedics do physically demanding work that includes lifting, carrying and moving. These tasks require muscular strength as well as functional capacity from the respiratory and circulatory systems and good motor control. The FirstFit method is a nationally standardised method for the assessment, follow-up and promotion of physical functional capacity for paramedics. The aim of the method is to promote paramedics' work ability throughout their careers and motivate them to take care of their own functional capacity and well-being. This will also reduce the number of accidents and extend the length of careers.
I Finland upplevs tidspress som den näst vanligaste arbetssäkerhetsrisken – långvarigt sittande är fortfarande den främsta risken i Europa26.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Enligt en färsk ESENER-undersökning som beställts av Europeiska arbetsmiljöbyrån är långvarigt sittande (64 %) och upprepade hand- eller armrörelser (63 %) de vanligaste riskfaktorerna på europeiska arbetsplatser. I Finland är den största risken upprepade hand- eller armrörelser (73 %) och på andra plats, till skillnad från övriga Europa, är stress orsakad av upplevd tidspress (71 %).
Suomessa aikapaine koetaan toiseksi yleisimmäksi työturvallisuusriskiksi – pitkittynyt istuminen yhä ykkössijalla Euroopassa26.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston teettämän tuoreen ESENER-tutkimuksen mukaan eurooppalaisten työpaikkojen yleisimmät riskitekijät ovat pitkään jatkunut istuminen (64 %) ja toistuvat käsien tai käsivarsien liikkeet (63 %). Suomessa merkittävimmäksi riskiksi nousee toistuvat käsien tai käsivarren liikkeet (73 %) ja toiselle sijalle muusta Euroopasta poiketen koetun aikapaineen aiheuttama stressi (71 %).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme