Jyväskylän yliopisto

Väitös: Organisaatiomuutoksen onnistuminen pankeissa nojaa tilannesidonnaisuuteen ja valtasuhteisiin

Jaa

Hajautetuissa organisaatioissa, kuten osuuskuntatoiminnallisissa pankeissa, valta ja kontrolli ovat usein hajautuneet paikallisille toimijoille. Joissain tilanteissa organisaatiossa voidaan kuitenkin päättää joidenkin toimintojen keskittämisestä ja vallan siirtämisestä näin kauemmas paikallistasolta. Tällainen muutos voi vaikeuttaa myös toiminnan arviointia ja suoritusmittausta. KTM Anniina Kinnunen havaitsi laskentatoimen väitöskirjassaan, että keskittämisen onnistuminen on tilannesidonnaista sekä yhteydessä organisaatiossa henkilöityviin valtasuhteisiin.

Anniina Kinnunen
KTM Anniina Kinnunen Kuva: K-S Foto

2008 iskeneen finanssikriisin myötä pankkiorganisaatiot niin Suomessa kuin kansainvälisesti joutuivat mukautumaan lisääntyvään sääntelyyn. Samanaikaisesti monet pankit päätyivät hakemaan myös kustannussäästöjä ja -tehokkuutta esimerkiksi vähentämällä paikallisia konttoreita tai keskittämällä toimintojaan.

KTM Anniina Kinnusen laskentatoimen väitöskirjassa tarkastellaan tapaustutkimuksena suomalaista osuuskuntatoiminnallista pankkiorganisaatiota, joka edustaa organisaatiorakenteeltaan niin kutsuttua hajautettua organisaatiota. Tutkimuksen ytimessä ovat organisaatiossa tapahtuneet strategisen suoritusmittausjärjestelmän keskittäminen sekä tasapainottelu keskusyhteisön ja paikallispankkien osin eroavien näkemyksien välillä.

- Organisaation keskeiset toimijat pystyvät käyttämään ympäröivää tilannetta apunaan luodessaan narratiiveja, eli kertomuksia, joilla saada myös hajautetussa organisaatiossa paikalliset toimijat taipumaan keskittämiseen. Tutkitussa organisaatiossa muun muassa tiukentuvaa kansallista ja kansainvälistä sääntelyä on käytetty tällaisena narratiivina, toteaa Anniina Kinnunen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Keskittäminen vaatii selkeyttä ja tasapainottelua

Paikallisella tasolla koetaan helpommin turhautumista tai vastustusta, jos organisaatiossa pyritään muuttamaan useita isoja asioita samanaikaisesti. Osa muutoksista ei kuitenkaan etene loppuun asti, vaan jää kiertämään kehää etenkin, jos johto ei edistä muutosprosessia tai ilmaise sitä selkeästi päättyneeksi.

Kinnusen mukaan hajautettujen organisaatioiden keskittämisessä on tärkeä huomioida paikallisten toimijoiden itsenäisyyden ja autonomian tunne: vaikka valtaa ja kontrollia keskitetään kauemmaksi, paikallisten toimijoiden annetaan ylläpitää yksikölle ja sen toimintaympäristöön soveltuvia toiminta- ja ajatusmalleja. Tätä paikallista autonomiaa ja paikallisuuden ylläpitoa voidaan tukea myös luomalla niin kutsuttuja turvaavia tiloja paikallistoimijoille. Tällöin keskusyhteisö, eli organisaation pääkonttori, pyrkii hoitamaan ulkoa tulevat isommat haasteet ja antaa paikallispankeille mahdollisuuden keskittyä omaan tekemiseen ja yhteistyöhön paikallisten toimijoiden kanssa. Onnistuneessa muutoksessa vallan mukana keskitetään siis myös velvollisuuksia.

- Toisaalta liiallinen vallan ja kontrollin keskittäminen, paikallisten pankkien tai yksiköiden yhdistäminen ja esimerkiksi laskenta-ammattilaisten toimipisteiden siirto fyysisesti keskusyhteisöön voivat tulevaisuudessa aiheuttaa kehityssuunnan kyseenalaistamisen paikallistasolla. Laskenta-ammattilaisten osalta siirtymää takaisin hajautettuun malliin ja paikallistoimipisteisiin on jo havaittavissa, Kinnunen pohtii.

KTM Anniina Kinnusen laskentatoimen väitöskirjan ”Balancing localness and centralization in strategic performance management” tarkastustilaisuus pidetään perjantaina 15.11.2024 klo 12.00 Jyväskylän yliopiston päärakennuksen salissa C4. Vastaväittäjänä toimii professori Kirsi-Mari Kallio (Turun yliopisto, Porin yksikkö) ja kustoksena professori Antti Rautiainen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Tilaisuutta voi seurata etänä Moniviestimessä.

Tutustu Anniina Kinnusen väitöskirjaan JYX-julkaisupalvelussa.

Anniina Kinnunen kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 2010 Äänekosken lukiosta. Kauppatieteiden maisterin tutkinnon Kinnunen sai 2018 Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta, minkä jälkeen hän aloitti jatko-opintonsa osana kauppakorkeakoulun SALP-tutkimusryhmää. Kinnunen on työskennellyt aiemmin Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa apuraha- ja väitöskirjatutkijana. Nykyisin Kinnunen toimii laskentatoimen ja yritysrahoituksen yliopistonopettajana Jyväskylän yliopistossa sekä laskentatoimen yliopisto-opettajana Tampereen yliopistossa.

Lisätietojen antaja:
Anniina Kinnunen
Yliopistonopettaja
Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu
anniina.s.e.kinnunen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Anniina Kinnunen
KTM Anniina Kinnunen
Kuva: K-S Foto
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu muutti viisivuotiaiden lasten kasvuympäristöä varhaiskasvatuksessa20.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Vuosina 2021–2024 toteutetun kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun seurannassa arvioidaan paitsi lasten oppimisvalmiuksien kehittymistä myös kokeilun yhteyksiä esiopetus- ja varhaiskasvatustoiminnan järjestämiseen. Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat tarkastelleet varhaiskasvatuksen laadun rakennetekijöitä kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun kokeilu- ja verrokkiryhmissä.

Jyväskylän yliopiston tutkimushankkeille 2,5 miljoonan euron EU:n Horisontti Eurooppa -rahoitus19.12.2024 09:15:00 EET | Tiedote

Horisontti Eurooppa (Horizon Europe) on EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vuosille 2021–2027. Ohjelman tavoitteena on luoda Eurooppaan kasvua ja uusia työpaikkoja vahvistamalla EU-alueen tieteellistä osaamista, tukemalla uusien teknologioiden ja innovaatioiden kehitystä ja käyttöönottoa yrityksissä ja etsimällä ratkaisuja suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin Euroopassa. Jyväskylän yliopiston hankkeet saivat ohjelmasta rahoitusta 2,5 miljoonaa euroa. Hankkeet käynnistyvät alkuvuodesta.

Mielen hyvinvointi ja liikkuminen voivat muodostaa positiivisen kehän19.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan taipumus kokea positiivisia tunteita myötävaikutti siihen, että ihmiset olivat koronarajoitusten aikaan fyysisesti aktiivisia tai jopa lisäsivät aktiivisuuttaan. Masennusoireiden yhteys fyysiseen aktiivisuuteen oli päinvastainen. Tulokset viittaavat siihen, että mielen hyvinvointi voi auttaa ylläpitämään liikunnallisesti aktiivista elämäntapaa. Mielen hyvinvointi ja liikkuminen voivatkin muodostaa positiivisen kehän.

ERC-miljoonarahoituksella pyritään luomaan yhtenäistävä matemaattinen teoria Charles Darwinin 1800-luvulla kehittämästä seksuaalivalinnan teoriasta18.12.2024 07:10:00 EET | Tiedote

Euroopan tutkimusneuvosto ERC on myöntänyt Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden apulaisprofessori Jussi Lehtoselle merkittävän ERC Consolidator Grant -rahoituksen. Viisivuotinen rahoitus on arvoltaan noin 1,8 miljoonaa euroa. Matemaattiseen evoluutiobiologiaan kuuluva tutkimus keskittyy yhtenäistämään kiisteltyä seksuaalivalinnan tutkimuskenttää kehittämällä yhtenäisen matemaattisen viitekehyksen, joka kattaa kaikki seksuaalivalinnan merkittävät teoriat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye