Piispa Mari Leppänen Bakun ilmastokokouksesta: ”Tehtävämme on huolehtia siitä, että tämä maailma voisi olla myös tulevien sukupolvien koti”
Ensi maanantaina käynnistyvä YK:n ilmastokokous alkaa Yhdysvaltain vaalituloksen jälkeen vaikeista asetelmista, mutta nyt pitäisi löytää rahoitus esimerkiksi fossiilisista polttoaineista luopumiseen. Piispa Mari Leppäsen mukaan kirkon tehtävä on toimia ilmaston, luonnon ja ilmastonmuutoksesta kärsivien lähimmäisten puolesta.

YK:n 29. ilmastokokous alkaa Bakussa maanantaina 11. marraskuuta. Turun piispa Mari Leppänen muistuttaa kokouksen alla kristittyjen vastuusta luomakunnasta.
”Emme ole saaneet tätä maailmaa perinnöksi vanhemmiltamme - vaan lainaksi lapsiltamme. Yhteinen tehtävämme on huolehtia siitä, että tämä maailma voisi olla myös tulevien sukupolvien koti”, hän sanoo.
"Ilmastotoimien tekeminen on edelleen puutteellista, kun tutkittua tietoa kyseenalaistetaan. On tärkeää, että kirkko toimillaan osoittaa, että suhtautuu tilanteeseen vakavasti.”
Leppäsen mukaan kirkon tehtävä on toimia ilmaston, luonnon ja ilmastonmuutoksesta kärsivien lähimmäisten puolesta. Tehtävä nousee kristillisestä uskosta.
”Tutkimukset osoittavat, että uskonnollisesti motivoitunut suojelunäkökulma voi olla vaikuttavampi kuin poliittisista tai taloudellisista lähtökohdista nouseva, sillä uskonnoilla on vahva yhteys ihmisten arkeen ja mahdollisuus vaikuttaa elämäntapoihin. Ilmastokriisi on myös hengellinen kriisi”, Leppänen sanoo.
Leppäsen mukaan ”rukoile ja tee työtä” on ajankohtainen ohje myös ilmastokokouksen aikana.
”Vanha kristillinen ajatus on, että Jeesus tulee meitä vastaan kärsivässä lähimmäisessä. Hän on meitä vastassa myös luonnon ja kaiken elollisen kärsimyksessä. Pieneltä tuntuvilla asioilla ja yksityiskohdilla on merkitystä. Ekosysteemillä ja jokaisella eliöllä on oma paikkansa ja erityinen tehtävänsä. Vähäinen, joka näyttää hyödyttömältä, onkin välttämätön”, Leppänen sanoo.
Yhdysvaltain vaalitulos varjostaa ilmastoneuvotteluja
Suomen Lähetysseuran johtava vaikuttamistyön asiantuntija ja Fingon ilmastoryhmän puheenjohtaja Niko Humalisto osallistuu ilmastokokoukseen osana kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun kirkollisen yhteistyöverkoston ACT-allianssin delegaatiota.
Humaliston mukaan avoimesti ilmastodenialistiksi lukeutuvan Donald Trumpin uudelleenvalinta Yhdysvaltojen presidentiksi heikentää entisestään osapuolten välistä luottamusta ilmastoneuvotteluissa.
”Käytännössä valinta vaikeuttaa tehtyjen päätösten toteuttamista, kuten irtautumista fossiilisista polttoaineista. Tulevista tavoitteista sopiminen ja niihin sitoutuminen alkavat sakata. EU:n osuus yhteisistä rahoitustavoitteista tulee kasvamaan, kun historiallisesti maailman suurin saastuttaja ei osallistu talkoisiin”, Humalisto sanoo.
Bakun kokouksen keskeinen kysymys on, miten ilmastokriisistä kärsiviä maita tuetaan ilmastonmuutokseen sopeutumisessa, fossiilisista polttoaineista luopumisessa ja ilmastotuhojen korvaamisessa. Rahoitustarpeet ovat valtavat.
”Asetelmat ovat todella vaikeat. Viime vuonna Dubain kokouksessa saatiin sovittua, että maailma siirtyy pois fossiilisista polttoaineista, ja nyt kaikki se pitää toimeenpanna ja rahoittaa. Ihmiskuntana emme ole onnistuneet rahoittamaan löysempiäkään lupauksiamme puhtaaseen energiaan siirtymisestä, ja nyt pöydällä ovat isoimman mittakaavan rahoitusratkaisut”, Humalisto sanoo.
Tällä hetkellä ilmastorahoitus ohjautuu pääasiassa keskituloisiin maihin ja köyhimmät sekä konflikteista kärsivät maat putoavat usein tukien ulkopuolelle. Tähän on Humaliston mukaan saatava Bakussa muutos. Rahoitustavoitteen kovan ytimen tulee muodostaa lahjamuotoinen tuki, kuten apu ja pääomasijoitukset. Tämän kaltaisen rahoituksen merkitys korostuu tilanteessa, jossa monet kehittyvät maat kamppailevat velkakriisin kourissa.
”Rahoitusta pitää suunnata myös syrjittyihin ja haavoittuviin yhteisöihin, kuten pienviljelijänaisille, jotka tuntevat ilmastokriisin vaikutukset selkänahassaan”, Humalisto sanoo.
Niko Humalisto on Bakun ilmastokokouksessa 11.11.-24.11. Hänet tavoittaa parhaiten WhatsAppissa (+358 40 7574 036)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Niko HumalistoJohtava vaikuttamistyön asiantuntija
Puh:+358 40 7574 036niko.humalisto@suomenlahetysseura.fiKuvat
Suomen Lähetysseura on kirkon kansainvälisen työn järjestö ja yksi Suomen suurimmista kehitysjärjestöistä. Lähetysseura tekee lähetystyötä, kehitysyhteistyötä, rauhantyötä ja humanitaarista työtä 24 maassa ympäri maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Lähetysseura
”Järistys syöksee hauraat yhteisöt vielä syvempään kriisiin”1.4.2025 15:01:07 EEST | Tiedote
Lähetysseura myöntää 140 000 euroa humanitaariseen apuun Myanmarissa. Lähetysseuran johtava projektipäällikkö Johannes Vierula näkee valtavan tarpeen avulle Myanmarin maanjäristysalueella, jossa tilanne on ollut äärimmäisen vakava jo ennen maanjäristystä.
Selvitys: Uskonnolliset toimijat voivat edistää tasa-arvoa vaikuttamalla sosiaalisiin normeihin13.3.2025 16:21:36 EET | Tiedote
Tänään 13.3. julkaistu selvitys 30 Years On from The Beijing Platform for Action: Faith-Based Actors as Catalyst Towards Positive Norm Change tuo esiin uskonnollisten toimijoiden roolin sukupuolten välisen tasa-arvon ja naisten asemaan vaikuttavien sosiaalisten normien muuttamisessa. Selvitys lanseerattiin YK:n naisten asemaa käsittelevän komitean istunnon yhteydessä, ja Lähetysseura oli yksi selvityksen julkaisijoista ja tuottajista.
Lähetysseuralle uusi maatoimisto Kambodžaan7.3.2025 10:29:43 EET | Tiedote
Suomen Lähetysseuran uuden maatoimiston tehtävänä on tukea kokonaisvaltaisesti Kambodžassa tehtävää työtä.
Suomi nostaa naisten oikeuksia vaikeassa tilanteessa New Yorkissa6.3.2025 14:23:55 EET | Tiedote
YK:n naisten asemaa käsittelevä komitea kokoontuu maaliskuussa New Yorkissa 69. istuntoon tilanteessa, jossa tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia haastetaan monissa maissa yhä enemmän. Lähetysseura on mukana järjestämässä kahta Suomen tukemaa sivutapahtumaa, joissa keskustellaan mm. uskonnollisten toimijoiden roolista yhteiskunnan muuttamisessa sekä naisten asemasta rauhantyössä.
Kauneimpien Joululaulujen keräystulos yli 900 000 euroa – suomalaiset äänestivät parhaaksi joululauluksi saman kappaleen jo kolmatta kertaa28.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote
”Yhteen kokoontuminen ja perinteisten joululaulujen laulaminen oli nyt hyvin tärkeää – se loi turvallisuuden ja jatkuvuuden tunnetta epävarmaan aikaan”, sanoo johtaja Karoliina Nivari Lähetysseurasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme