IMF:n lausunto Suomen taloudesta
Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) julkisti lausuntonsa Suomen taloudesta perjantaina 8. marraskuuta.
IMF:n mukaan Suomen talous on alkanut toipua taantumasta. Kasvun odotetaan kiihtyvän maltillisesti 1,6 prosenttiin vuonna 2025 ja pysyvän keskipitkällä aikavälillä hieman alle puolentoista prosentin vauhdissa. Suomen talouden näkymiä heikentävät kuitenkin negatiiviset ulkoiset riskit, kuten Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset.
IMF suosittelee Suomelle politiikkatoimia, jotka tukisivat kasvua ja vahvistaisivat taloutta. IMF:n politiikkasuosituksissa korostuvat julkisen talouden vakauttaminen ja velkasuhteen kääntäminen, työvoimaan osallistumisen lisääminen ja kasvun esteiden poistaminen yrityksiltä.
Lausunto käsittelee tarkemmin talouden näkymiä ja riskejä sekä muun muassa julkista taloutta, tuottavuuden kehitystä ja rahoitusmarkkinoita.
Lausunto on osa maaseurantaa
IMF valvoo jäsenmaidensa talouskehitystä jatkuvasti. IMF:n asiantuntijat vierailevat vuosittain jäsenmaissa tavaten laajasti erilaisia vastapuolia. Näiden nk. artikla IV -konsultaatioiden lopuksi julkaistaan lausunto, jossa kuvataan IMF:n asiantuntijoiden alustavia huomioita ja suosituksia. Lopullinen raportti jäsenmaan talouden tilasta julkaistaan myöhemmin.
Suomea koskeva lausunto perustuu keskusteluihin, joita IMF:n asiantuntijat ovat käyneet suomalaisten viranomaisten, työmarkkinaosapuolten, yksityisten rahoituslaitosten, tutkimuslaitosten ja muiden tahojen kanssa. Lausunto edustaa IMF:n asiantuntijoiden arvioita ja näkemyksiä. IMF laatii lausunnosta tiivistelmän, josta Suomen Pankki julkaisee epävirallisen käännöksen suomeksi ja ruotsiksi.
Englanninkielinen lausunto on kokonaisuudessaan luettavissa sekä IMF:n verkkopalvelun Suomen maasivulla (Finland and the IMF) että Suomen Pankin verkkopalvelussa (www.suomenpankki.fi).
Tiivistelmä suomeksi (epävirallinen käännös) (PDF)
Lausunto englanniksi (PDF)
Taustatietoa Suomen Pankin kansainvälisestä yhteistyöstä ja IMF:stä
Lisätietoja:
Vanhempi ekonomisti Anni Norring
anni.norring(at)bof.fi, puh. 09 183 2120
Avainsanat
Linkit
Suomen Pankki
Suomen Pankki on Suomen rahaviranomainen ja kansallinen keskuspankki. Samalla se on osa eurojärjestelmää, joka vastaa euroalueen maiden rahapolitiikasta ja muista keskuspankkitehtävistä ja hallinnoi maailman toiseksi suurimman valuutan, euron, käyttöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Pankki
The IMF’s concluding statement on the Finnish economy8.11.2024 14:00:00 EET | Press release
The International Monetary Fund (IMF) published its concluding statement on the Finnish economy on Friday 8 November.
IMF:s kommentarer om Finlands ekonomi8.11.2024 14:00:00 EET | Pressmeddelande
Internationella valutafonden (IMF) offentliggjorde sina kommentarer om Finlands ekonomi fredagen den 8 november.
Application period now closed for position of Governor of the Bank of Finland8.11.2024 12:30:00 EET | Press release
The application period for the position of Governor of the Bank of Finland closed at 12:00 noon on Friday 8 November 2024. A total of 8 applications for the position had been received by the deadline.
Ansökningstiden för tjänsten som chefdirektör för Finlands Bank har gått ut8.11.2024 12:30:00 EET | Pressmeddelande
Ansökningstiden för tjänsten som chefdirektör för Finlands Bank gick ut kl. 12.00 fredagen den 8 november 2024. Till tjänsten inkom 8 ansökningar före utsatt tid.
Suomen Pankin pääjohtajan viran hakuaika on päättynyt8.11.2024 12:30:00 EET | Tiedote
Suomen Pankin pääjohtajan viran hakuaika päättyi perjantaina 8.11.2024 klo 12. Tehtävään jätettiin määräaikaan mennessä 8 hakemusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme