Varsinais-Suomen ELY-keskus

Lähempää lautaselle -hankkeessa helpotetaan lähiruuan tietä julkisiin keittiöihin

Jaa

Varsinais-Suomi on koko Suomen ruoka-aitta, mutta monipuolinen lähiruokatarjonta ei kuitenkaan korostu koululounailla ja muissa julkisten keittiöiden valmistamissa aterioissa. Lähempää lautaselle -hankkeessa etsitään keinoja saada lähituottajien tarjonta kohtaamaan julkisen sektorin kysyntää nykyistä paremmin. Siitä hyötyisi koko alueellinen ruokaketju.

Valonia ja Pyhäjärvi-instituutti ovat aloittaneet EU:n maaseuturahoituksen tuella toteutettavan Lähempää lautaselle -hankkeen, jonka tavoitteena on saada lisää lähiruokaa Varsinais-Suomen julkisiin keittiöihin ja vahvistaa alueellisen ruokaketjun muutoskestävyyttä muuttuvissa tuotanto-olosuhteissa.

Monissa julkisissa keittiöissä haluttaisi tarjota enemmän lähiruokaa, mutta yhteistyöhön on vaikea päästä, sillä lähituotteiden volyymi ei useinkaan riitä julkisiin puitesopimuksiin, ja pientuottajat kokevat julkisen sektorin liian byrokraattiseksi yhteistyökumppaniksi. Lisäksi tuottajilla on puutteita tarjousosaamisessa ja tilaajilla hankintaosaamisessa. Lähempää lautaselle -hanke pyrkii auttamaan molempia osapuolia.

Valonian kehittämisasiantuntija Anni Lahtela kertoo, että tuottajille pidettiin ensimmäinen tarjousosaamiseen keskittynyt koulutus lokakuussa ja kunnille on perustettu verkosto, jossa etsitään yhteistyön mahdollisuuksia ja jaetaan hyviä käytäntöjä.

– Ensimmäisessä tilaisuudessa oli mukana Varsinais-Suomen 27 kunnasta jopa 16, eli tarve tiedonvaihdolle ja yhteistyölle on selkeästi suuri. Haasteet ovatkin monille kunnille yhteisiä: resurssit ovat pienet, eikä kunnissa välttämättä ole omia hankinta-asiantuntijoita.

Kunnissa kaivataan tietoa lähituotteiden lisäämisen mahdollisuuksista, reseptiikan kehittämisestä, kustannustehokkuudesta ja toimitusvarmuudesta sekä yleisesti hankintojen ekologisesta ja sosiaalisesta kestävyydestä.

Kaarea testaa uutta hankintamenettelyä

Lähempää lautaselle -hanke tekee yhteistyötä Kaarea Oy:n kanssa. Kaarea valmistaa päivittäin lähes 60 000 ateriaa Varsinais-Suomessa ja on halukas lisäämään lähellä tuotettujen elintarvikkeiden osuutta hankinnoistaan. Nyt Kaarea testaa uutta dynaamista hankintajärjestelmää (DPS), jonka avulla pientuottajat pystyvät tarjoamaan heille pienempiä eriä, joista Kaarea pystyy yhdistelemään hankintakokonaisuuden.

Pientuottajien tavoittamiseksi hanke tekee yhteistyötä MTK-Varsinais-Suomen kanssa.

Monta syytä kehittää Varsinais-Suomen ruokaketjua

Valonia on Varsinais-Suomen kuntien yhteinen kestävän kehityksen organisaatio, joka on työskennellyt ruokaketjun kehittämisen parissa jo pitkään. Lähempää lautaselle -hankkeessa työskentelevä Anni Lahtela näkee, että Varsinais-Suomella on keskeinen asema ruuan ja elintarvikkeiden tuottajana Suomessa. Laaja-alainen ruokaketjun kehittäminen on tärkeää monestakin eri näkökulmasta.

– Ruokaketjulla Varsinais-Suomessa on suuri vaikutus esimerkiksi elinvoimaan, talouteen, ruokaturvaan, omavaraisuuteen, ilmastokestävyyteen, terveyteen, luonnonvarojen käyttöön ja Saaristomereen, hän listaa.

Lahtela uskoo, että kysynnän ja tarjonnan haasteet tulevat vain korostumaan esimerkiksi ilmastonmuutoksen edetessä, joten haasteisiin on hyvä tarttua jo ennakoiden.

Lähempää lautaselle -hanke jatkuu kevääseen 2026 asti. Hankkeessa tullaan vielä selvittämään esimerkiksi Varsinais-Suomen ruokaketjun tulevaisuusnäkymiä. Selvitystä on pohjustettu jo tänä vuonna tehdyillä taustahaastatteluilla. Suunnitelmissa on myös kohdennettuja keskusteluja päivittäistavarakaupan toimijoiden kanssa liittyen paikallisten tuotteiden markkinamahdollisuuksiin. Lisäksi tuottajille tullaan järjestämään vertaisoppimistilaisuuksia ilmastokestävyydestä ja viljelysuunnittelusta sekä esimerkiksi viljelykiertojen monipuolistamisesta.

 

Lähempää lautaselle -hankkeen kokonaiskustannus on 289 000 euroa. EU:n maaseuturahoituksen hankkeelle on myöntänyt Varsinais-Suomen ELY-keskus. ELY-keskus myöntää maaseuturahoitusta Varsinais-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelman mukaisiin toimiin. Yksi suunnitelman pääpainopisteistä on ruokaketjun kehittäminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Jalankulku- ja pyöräilyväylillä uusia kohteita harja-hiekoitusmenetelmän piiriin Porin kaupunkiseudulla ja Turussa5.11.2024 10:00:36 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella on pilotoitu harja-hiekoitusmenetelmää jalankulku- ja pyöräilyväylien talvihoidossa muutamassa kohteessa Turun kaupunkiseudulla. Tänä talvena menetelmän piiriin otetaan uusia kohteita Porin kaupunkiseudulla ja Turussa. Harja-hiekoitusmenetelmällä parannetaan kävely- ja pyöräilyväylien talvihoidon laatua keskeisillä väylillä ja kannustetaan talvipyöräilyyn. ELY-keskuksen ja kaupunkien katuverkon harja-hiekoituskohteiden avulla pyritään luomaan yhtenäisiä ja sujuvia pyöräreittejä talviolosuhteissa.

Miten varmistamme sujuvan liikenteen talvikeleillä?5.11.2024 08:45:00 EET | Tiedote

Talvihoidon ensisijaisena tavoitteena on varmistaa turvallinen ja sujuva liikenne kaikilla teillä. Teiden hoito perustuu hoitoluokkiin, jotka määrittävät, kuinka nopeasti ja millä tasolla teitä hoidetaan talvella. Talvihoidolla turvataan teiden liikennöinti kaikilla teillä ja pääteillä pyritään ennakoitavaan ja häiriöttömään liikenteeseen, mutta kesäkelien kaltaista tilannetta ei tavoitella. Viime vuosina talvikelit ovat muuttuneet yhä haastavammiksi. Nopeat säämuutokset ovat yleistyneet, mikä tekee hoitotoimien ennakoinnista entistä vaikeampaa.

Aktiivisen hirvivaroitusjärjestelmän tutkimustulokset valmistuneet – hälytykset laskivat ajonopeuksia5.11.2024 06:00:00 EET | Tiedote

Valtatiellä 8 Nousiaisissa on tutkittu aktiivisen hirvivaroitusjärjestelmän toimintaa ja vaikutuksia hirvieläinonnettomuuksien ehkäisemisessä. Tutkimus alkoi kesäkuussa 2023 ja ensimmäisen vaiheen tulokset ovat valmistuneet syyskuussa 2024. Tulosten perusteella autoilijat laskevat merkittävästi ajonopeuttaan nähdessään varoituksen ja näin välttävät törmäyksen tietä ylittävään tai tielle tulossa olevaan kauriiseen tai hirveen. Ajonopeuksien laskemisessa oli kuitenkin eroja mm. vuorokaudenajan mukaan ja liittyikö hälytykseen todennettu eläinhavainto. Jatkotutkimusta tarvitaan vielä mm. vuodenaikavaihtelujen osalta sekä varoitusjärjestelmän toimivuudesta muissa kohteissa, jotta saadaan tarkempaa tietoa tulosten yleistettävyydestä.

Töiden jatkuminen Varsinais-Suomen ELY-keskuksen siltaurakoissa Tehan Oy:n siltakohteilla4.11.2024 13:20:37 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on saanut kyselyjä töiden jatkumisesta Tehan Oy:n siltakohteilla sen jälkeen, kun viime torstaina uutisoitiin Tehan Oy:n taloudellisista vaikeuksista ja yrityssaneeraukseen hakeutumisesta. Varsinais-Suomen ELY-keskuksella on tällä hetkellä Tehan Oy:n kanssa 4 siltaurakkaa, joissa on yhteensä 9 eri siltakohdetta. Tällä hetkellä työt ovat käynnissä ja urakoitsija on ilmoittanut sitoutuvansa jatkamaan töitä kohteilla. Töiden valmistuminen tulee kuitenkin viivästymään suunnitellusta aikataulusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye