Digi- ja väestötietovirasto

Väestötietojärjestelmän päivitys näkyy Suomen väkiluvussa huomenna

Jaa

Väestötietojärjestelmässä tehdään 12.11.2024 päivitysajo, joka vaikuttaa Suomen väkilukutietoon. Tieto väkiluvusta näkyy esimerkiksi Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilla sekä Helsingin palvelupaikan katolla olevassa valotaulussa 13.11.2024 alkaen. Vuosittain tehtävän päivityksen yhteydessä Suomen väkiluvusta poistetaan henkilöt, joiden asuinpaikka on ollut yli kaksi vuotta tietymättömissä. Muutos koskee noin 3900 henkilöä.

Kuvassa Digi- ja väestötietoviraston Helsingin toimipaikan katolla oleva asukaslukunäyttötaulu.
Valotaulu Digi- ja väestötietoviraston Helsingin palvelupaikan katolla kertoo väestötietojärjestelmään kirjattujen henkilöiden ajantasaisen lukumäärän. Digi- ja väestötietovirasto

Väestötietojärjestelmässä tietymättömissä olevilla henkilöillä on edelleen kotikunta Suomessa, mutta heidän asuinpaikkansa ei ole ollut viranomaisten tiedossa 1.1.2022 tai sen jälkeen. Käytännössä kyse on henkilöistä, jotka ovat muuttaneet pois Suomesta, mutta eivät ole huomanneet tehdä maastamuuttoilmoitusta. Muutoksen myötä tietymättömissä olevilla henkilöllä ei ole enää kotikuntaa Suomessa ja he poistuvat Suomen väkiluvusta.

Suomessa kotikuntalaki velvoittaa jokaisen ihmisen ilmoittamaan ajantasaiset osoitetietonsa Digi- ja väestötietovirastoon aina kun muuttaa asuinpaikkaa. Digi- ja väestötietovirasto kirjaa tiedon väestötietojärjestelmään. Osoitteen täytyy vastata henkilön todellista asuinpaikkaa.

Ajantasainen väestötietojärjestelmä helpottaa arkea ja päätöksentekoa

Väestötietojärjestelmä sisältää tiedot kaikista Suomen kansalaisista ja Suomessa asuvista ulkomaalaisista. Järjestelmään kerätään tiedot mm. syntymistä, kuolemista, osoitteista, avioliitoista ja avioeroista sekä saaduista kansalaisuuksista. Sairaalat toimittavat tiedot syntyneistä lapsista väestötietojärjestelmään yleensä jo vuorokauden kuluessa syntymästä.

”Suomen väestötietojärjestelmä on maailman mittakaavassa harvinainen. Sen laaja hyödyntäminen yhteiskunnan eri toiminnoissa säästää rahaa ja vaivaa ja helpottaa kansalaisten arkea monin tavoin. Esimerkiksi yhdellä muuttoilmoituksella tieto uudesta osoitteesta menee väestötietojärjestelmän kautta automaattisesti kaikille viranomaisille”, kertoo johtava asiantuntija Tytti Ronkainen Digi- ja väestötietovirastosta.

Väestötietojärjestelmä on tärkeä työkalu viranomaisten toiminnassa. Väestötietojärjestelmän ansiosta moni asia yhteiskunnassamme tapahtuu kansalaisen näkökulmasta kuin automaattisesti. Esimerkiksi oppivelvollisuusikään tulevien lasten perheet saavat ilmoituksen oppivelvollisuuden alkamisesta ja ehdotuksen koulupaikasta. Järjestelmän tietojen perusteella muodostetaan myös rekisteri äänioikeutetuista, jolloin ihmisten ei tarvitse erikseen käydä rekisteröitymässä äänestäjiksi.

Valotaulu kertoo väestötietojärjestelmään kirjattujen henkilöiden määrän

Väestötietojärjestelmään kirjattujen henkilöiden ajantasaisen lukumäärän näkee Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilta osoitteessa dvv.fi sekä Helsingin palvelupaikan katolla olevasta valotaulusta. Luku perustuu edellisen päivän rekisteritietoihin, ja se päivittyy joka aamu noin kello 5.

Väestötietojärjestelmään kirjattujen henkilöiden määrä on kuitenkin eri asia kuin Suomen virallinen väkiluku. Tilastokeskus tuottaa virallisen väkiluvun Digi- ja väestötietoviraston rekisteritietojen sekä muiden tietolähteiden ja analyysin perusteella. Myös väestöennusteesta vastaa Tilastokeskus.

”Valotaulussa ja dvv.fi-verkkosivuilla näkyvä lukema kiinnostaa kansalaisia. Erityisesti kiinnostusta herättävät tasaluvut, ja virastomme sai runsaasti tiedusteluja esimerkiksi silloin, kun luku ylitti numerosarjan 5 555 555. Nyt tämä kotikuntatiedon muutos koskee 3900 henkilöä, ja se näkyy tavanomaista päivittäistä vaihtelua merkittävämpänä laskuna lukemassa, kertoo Ronkainen.

Vastaava muutos väestötietojärjestelmään tehtiin edellisen kerran 10.5.2023. Menettely perustuu kotikuntalain (201/1994) 9 a § 2 momenttiin.

HUOM! Jos saat viranomaisten kanssa asioidessasi tiedon, että sinulta on poistettu kotikunta, vaikka asutkin edelleen Suomessa, saat korjattua asian tekemällä muuttoilmoituksen osoitteessa muuttoilmoitus.fi tai asioimalla lähimmässä Digi- ja väestötietoviraston palvelupisteessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvassa Digi- ja väestötietoviraston Helsingin toimipaikan katolla oleva asukaslukunäyttötaulu.
Valotaulu Digi- ja väestötietoviraston Helsingin palvelupaikan katolla kertoo väestötietojärjestelmään kirjattujen henkilöiden ajantasaisen lukumäärän.
Digi- ja väestötietovirasto
Lataa

Mikä on väestötietojärjestelmä?

  • Väestötietojärjestelmä on maamme eniten käytetty perusrekisteri, joka on tärkeässä roolissa yhteiskunnan toimintojen järjestämisessä.
  • Väestötietojärjestelmä sisältää ajantasaiset henkilötiedot Suomen kansalaisista ja Suomessa vakinaisesti tai tilapäisesti asuvista ulkomaalaisista henkilöistä.
  • Järjestelmässä on tietoja myös rakennuksista, rakennushankkeista, huoneistoista ja kiinteistöistä.
  • Väestötietojärjestelmän tietoja käytetään koko yhteiskunnan tietohuollossa, esimerkiksi julkishallinnossa, vaalien järjestämisessä, verotuksessa ja oikeushallinnossa sekä tutkimuksessa ja tilastoinnissa.
  • Väestötietojärjestelmä on perustettu vuonna 1969. Sitä ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto. Toiminnoista säädetään laissa.
  • Lue lisää väestötietojärjestelmästä

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

https://dvv.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Finländarna är väl förberedda för att ta emot meddelanden från myndigheterna digitalt4.11.2024 09:03:00 EET | Pressmeddelande

Finland håller stegvis på att övergå till att prioritera digitala tjänster i myndighetsärenden. I första hand syns ändringen i formen i vilken myndigheternas handlingar, såsom beslut och andra viktiga delgivningar, skickas. För närvarande postas breven i regel i pappersform om personen inte har tagit i bruk Suomi.fi-meddelanden eller på annat sätt gett sitt samtycke till att ta emot digitala meddelanden. I framtiden kommer de som använder den offentliga förvaltningens digitala tjänster också i första hand att få brev som gäller deras ärenden i digital form, och inget separat samtycke efterfrågas längre.

Suomalaisilla on hyvät valmiudet siirtyä vastaanottamaan viranomaisviestit digitaalisesti4.11.2024 09:03:00 EET | Tiedote

Suomi on siirtymässä asteittain digitaalisten palveluiden ensisijaisuuteen viranomaisasioinnissa. Ensimmäisenä muutos näkyy siinä, missä muodossa viranomaiset lähettävät asiakirjat, kuten päätökset ja muut tärkeät tiedoksiannot. Tällä hetkellä kirjeet postitetaan lähtökohtaisesti paperisina, ellei henkilö ole ottanut käyttöönsä Suomi.fi-viestejä tai antanut viranomaiselle muulla tavoin suostumustaan digitaalisten viestien vastaanottamiseen. Tulevaisuudessa henkilöt, jotka käyttävät julkishallinnon digitaalisia palveluja, saavat myös asiointiinsa liittyvät kirjeet ensisijaisesti digitaalisessa muodossa, eikä erillistä suotumusta enää kysytä.

Finns are well prepared to switch to receiving government messages digitally4.11.2024 09:03:00 EET | Press release

Finland is gradually shifting to prioritising digital services in official services. The first visible change is in the form in which authorities send documents, such as decisions and other important notifications. Currently, most letters are sent by mail, unless the person has activated Suomi.fi Messages or otherwise given the authorities their consent to receiving digital messages. In the future, most letters related to the use of digital services of public administration will be sent digitally, and a separate consent will no longer be asked.

I Taisto-övningen övar organisationer runt om i Finland på aktuella cyberhot och digitala hot1.11.2024 15:28:56 EET | Pressmeddelande

Finlands största övning i digital säkerhet Taisto ordnas nu för sjunde gången. Taisto samlar hundratals organisationer från olika delområden för att öva inför aktuella hot på torsdagarna i november. Under årets Taisto-övningar fokuserar man på att säkerställa organisationens kontinuitet i ett världsläge där vaksamhet och beredskap betonas. Taistos huvudteman är omfattande störningar i infrastrukturen och disinformation.

Taisto-harjoituksessa organisaatiot ympäri Suomen harjoittelevat ajankohtaisten kyber- ja digiuhkien varalle1.11.2024 15:28:56 EET | Tiedote

Suomen suurin kyber- ja digitaalisen turvallisuuden harjoitus Taisto järjestetään nyt seitsemättä kertaa. Taisto kokoaa sadat organisaatiot yhteiskunnan eri osa-alueilta harjoittelemaan ajankohtaisten uhkien varalle marraskuisina torstaipäivinä. Tänä vuonna Taisto-harjoituksissa suunnataan katse organisaation jatkuvuuden varmistamiseen maailmantilanteessa, jossa valppaus ja varautuminen korostuvat. Taiston pääteemoja ovat infrastruktuurin laajat häiriötilanteet ja disinformaatio.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye