HUS

Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys on turvallinen jo aivan raskauden alussa

Jaa

Lääkkeellisen abortin saaminen vasta, kun raskaus varmistuu ultraäänessä, voi pidentää odotusaikaa ja lisätä aborttia hakevan henkilön psyykkistä ja fyysistä kuormitusta. Laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa saatiin varmistus, että lääkkeellinen raskaudenkeskeytys on tehokas ja turvallinen keino keskeyttää raskaus jo ennen kuin raskaus on nähtävissä ultraäänellä.

Alt-teksti: Henkilö valkoisessa lääkärintakissa seisoo sisätiloissa.
Professori ja ylilääkäri Oskari Heikinheimo HUSista ja Helsingin yliopistosta oli mukana Karolinskan johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa. Kuva: Hanna Raijas-Turva, HUS

Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys tehdään lääkehoidon avulla ilman kirurgista toimenpidettä.  Vuonna 2023 peräti 99 prosenttia kaikista keskeytyksistä tehtiin lääkkeillä. Lääkkeellinen keskeytys on perinteisesti tehty vasta, kun raskaus on todettavissa ultraäänitutkimuksella. Lääkkeellisessä keskeytyksessä käytetään kahta eri lääkettä: ensimmäinen lääke, mifepristoni, estää keltarauhashormonin vaikutukset kohtuun, ja toinen lääke, misoprostoli, aiheuttaa kohdun supistuksia ja tyhjentää kohdun sisällön. Lääkkeellisen raskaudenkeskeytyksen voi usein tehdä kotona terveydenhuollon ohjeiden mukaisesti.

Tutkijat halusivat selvittää, voiko abortin tehdä suositeltua aikaisemmin

”Vaikka terveydenhuollossa suositellaan ensisijaisesti lääkkeellistä aborttia kirurgisen keskeytyksen sijaan, meillä on vain vähän näyttöä sen tehosta hyvin varhaisessa raskauden vaiheessa, ennen kuin raskaus näkyy ultraäänitutkimuksessa. Siksi meillä ei ole tarkkoja hoitosuosituksia lääkkeellisen keskeytyksen toteuttamisesta ennen kuin kohdunsisäinen raskaus on varmistettu", sanoo HUSin Naistentautien ja synnytysten ylilääkäri, professori Oskari Heikinheimo.

Kansainvälisessä ruotsalaisen Karolinska-yliopistosairaalan ja -yliopiston luotsaamassa ja The New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin, onko heti raskauden alussa tehty lääkkeellinen raskaudenkeskeytys yhtä tehokas ja turvallinen kuin tavanomaisesti ajoitettu lääkkeellinen keskeytys.

"Lääkkeellisen abortin saaminen vasta, kun raskaus varmistuu ultraäänessä, voi pidentää odotusaikaa ja lisätä aborttia hakevan henkilön psyykkistä ja fyysistä kuormitusta sekä käytännön haasteita, kuten sosiaalista painetta ja voimakkaampien fyysisten oireiden riskiä raskauden edetessä", Heikinheimo toteaa.

Tutkimus vahvisti, että lääkkeellisen keskeytyksen voi turvallisesti tehdä jo aivan raskauden alussa

Tutkimus toteutettiin yhdeksässä maassa monikeskustutkimuksena satunnaistetulla, kontrolloidulla koeasetelmalla. Suomesta tutkimukseen osallistuivat HUS Helsingin yliopistollisen sairaala Naistenklinikka ja Helsingin yliopisto.

Tutkimuksessa 1504 naista jaettiin kahteen ryhmään: toinen ryhmä aloitti lääkkeellisen abortin heti ilman kohdunsisäisen raskauden vahvistusta, ja toinen odotti hoidon aloitusta, kunnes raskaus oli vahvistettu ultraäänellä. Tutkimuksen päätavoitteena oli selvittää, tapahtuiko onnistunut abortti yhtä usein molemmissa ryhmissä.

”Täydellinen abortti tapahtui 95,2 prosentilla varhaisen aloituksen ryhmässä ja 95,3 prosentilla tavanomaisessa ryhmässä, eli lääkkeellisen keskeytyksen voi tutkimuksen tuloksen perusteella tehdä turvallisesti jo ennen kuin raskaus on todettu ultraäänitutkimuksella”, Heikinheimo sanoo.

Tutkimusartikkeli: Randomized Trial of Very Early Medication Abortion

Yliopistollisessa sairaalassa tutkimus on osa hoitoa: arvioimme ja kehitämme jatkuvasti hoitoa tieteelliseen tutkimusnäyttöön ja potilaskokemukseen perustuen. Teemme HUSissa tiivistä tutkimusyhteistyötä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa. Julkaisemme vuosittain noin 2400 vertaisarvioitua tutkimusta, joita nostamme esiin uutisissamme.

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

HUSin yhtymähallitus kokoontuu 18.11.202414.11.2024 15:02:11 EET | Tiedote

HUSin yhtymähallitus kokoontuu maanantaina 18.11.2024 päättämään omalta osaltaan vuoden 2025 talousarvioesityksestä sekä vuosien 2025–2028 investointisuunnitelmasta. HUS-yhtymän ylintä päätösvaltaa käyttävä yhtymäkokous tekee talousarviosta lopullisen päätöksen 19.12.2024. Kokouksen esityslistan pääset lukemaan täältä. HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye