Vapriikki

Shakista kertova näyttely avautuu Pelimuseon Studiossa Vapriikissa

Jaa

Kuolematon peli - shakin uusi aika -pienoisnäyttely tarkastelee shakkia nykypäivän ilmiönä kolmesta eri näkökulmasta: shakki tieteenä, taiteena ja kilpailuna. Näyttely pohtii, miksi shakki on viime vuosina noussut niin suureksi ilmiöksi. Aihetta pohjustetaan lyhyellä katsauksella shakin historiaan, joka osoittaa, kuinka monitahoinen shakkikulttuuri on. Näyttely on esillä Pelimuseon Studiossa 14.11.2024-18.5.2025.

Poika pelaa shakkia kannettavalla tietokoneella 1980-luvun loppupuolella.
Poika pelaa shakkia kannettavalla tietokoneella 1980-luvun loppupuolella. Timo Aho/Vapriikin kuva-arkisto

Shakkipelin teoria ja tarkat tietokoneanalyysit johdattavat kävijän pelin tieteelliseen puoleen. Shakin estetiikka ja pelilautataide kertovat pelin taiteellisesta merkityksestä, mutta median ja kirjallisuuden vaikutusta ei myöskään unohdeta. Kilpashakista nostetaan esiin shakin asemaa e-urheiluna ja internetin vaikutusta pelaamiseen. Näyttely pohtii myös aikarajoitusten merkitystä pelille.

-Yhtenä syynä viime vuosina kasvaneeseen shakin suosioon pidetään maailmanlaajuista pandemiaa, jonka aikana etsittiin uusia tapoja pelata ja olla yhteydessä muihin pelaajiin, kertoo tutkija Outi Penninkangas.

-Shakkistriimit ja verkon pelialustat ovat helpottaneet peliin tutustumista, mutta perinteiset shakkikerhotkin kiinnostavat nyt pelaajia.

Shakin sosiaalinen ulottuvuus tulee esille näyttelyssä olevasta videosta, joka on kuvattu Tammer-Shakin kerhoillassa.

Näyttelyssä voi pelata shakkia chess.com-sivustolla ja haastaa kaverin shakin pariin perinteisen laudan äärellä. Keväällä Vapriikissa kokoontuu shakkikerho, jonne ovat tervetulleita kaikenikäiset aloittelevat pelaajat. Kansainvälinen mestari Mika Karttunen ohjaa pelaajia shakkikerhossa, jossa harjoitellaan pelin perusteita ja sovelletaan opittua pelilaudan äärellä. Maalis–huhtikuun vaihteessa kerho kokoontuu neljä kertaa. Lisäksi Mika Karttunen pitää kaksi yleisöluentoa aiheesta ”Shakkiajattelu arkielämässä”.

Näyttely avautuu pelimuseon Studiossa Vapriikissa torstaina 14.11.2024

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkija Outi Penninkangas, puh. 050 341 3262

Kuvat

Poika pelaa shakkia kannettavalla tietokoneella 1980-luvun loppupuolella.
Poika pelaa shakkia kannettavalla tietokoneella 1980-luvun loppupuolella.
Timo Aho/Vapriikin kuva-arkisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vapriikki

Vapriikissa kuullaan Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista1.4.2025 13:08:25 EEST | Tiedote

Pirkanmaan maakuntamuseo kutsuu jälleen kaikkia aiheesta kiinnostuneita kuulemaan uutisia Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista. Pirkanmaan alta -seminaari järjestetään lauantaina 5.4.2025 klo 12–16 Vapriikin auditoriossa. Tällä kertaa aiheina on muun muassa arkeologisten metodien käyttö rikostutkimuksessa (Forensic archaeology), Urjalan metallinetsintälöydöt ja historiallisen Sastamalan Laidetien arkeologiset tutkimukset. Seminaariin on vapaa pääsy.

Tuore suomalaistutkimus paljastaa: keskiajalla imetettiin pidempään – 1800-luvulla vieroitus maidosta alkoi jo yksivuotiaana31.3.2025 10:27:23 EEST | Tiedote

Museokeskus Vapriikin vuonna 2022 käynnistämä tutkimushanke on tuottanut uutta tietoa pikkulasten ravitsemuksesta ja imetyskäytännöistä keskiajan ja uuden ajan alun Suomessa. FT Tiina Väreen ja Vapriikin tutkija, bioarkeologian dosentti Ulla Nordforsin tutkimuksessa selvitettiin Pälkäneen Rauniokirkolta löydettyjen, 1200–1800-luvuilla eläneiden yksilöiden varhaisia ruokavalioita hampaiden isotooppianalyysin avulla. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä vertaisarvioidussa tiedelehdessä Journal of Archaeological Science: Reports.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye