Työterveyslaitos

Työpuntari-rekommendationer: Inom social- och hälsovårdsbranschen måste arbetstagarna själva involveras starkt i utvecklingsarbetet

Dela

I välfärdsområdena behövs ett flertal åtgärder för att förbättra social- och hälsovårdssektorns dragkraft och hållkraft. Arbetshälsoinstitutets Työpuntari har publicerat rekommendationer i tre punkter för välfärdsområden. I rekommendationerna betonas behovet av att förnya metoderna för utveckling av arbetet och att i större utsträckning koncentrera utvecklingsarbetet till arbetsenheterna.

Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 14.11.2024 

Årets tema för Arbetshälsoinstitutets samhällsforum, Työpuntari, är Voimaa soteen! (Kraft åt social- och hälsovården!). Under temaåret har man publicerat forskningsdata och sammanställt handböcker för yrkespersoner inom hälso- och sjukvården, diskuterat på webbseminarier och bett om synpunkter på frågor inom hälso- och sjukvården. Detta har lett till tusentals svar, särskilt från yrkespersoner inom social- och hälsovården. 

Työpuntari-rekommendationerna publiceras för välfärdsområdenas och social- och hälsovårdsbranschens ledning, chefer och utvecklare. Som stöd för rekommendationerna erbjuds forskning, lättanvända utvecklingsverktyg och handböcker. 

– Rekommendationerna syftar till att arbetet i välfärdsområdena utförs säkert och smidigt, vilket stöder arbetsförmågan och ökar välbefinnandet i arbetet. Samtidigt förbättras patientsäkerheten och den goda vårdkvaliteten, betonar forskningsprofessor Jaana Laitinen från Arbetshälsoinstitutet.  

Rekommendationerna, som kombinerar resultaten från flera av de senaste årens forsknings- och utvecklingsprojekt, omfattar åtgärder som på bästa sätt tryggar en för social- och hälsovårdsbranschen avgörande dragkraft och hållkraft: 

1. Effekterna av förändringar inom social- och hälsovårdsbranschen på arbetet, arbetshälsan och arbetsförmågan ska undersökas och följas upp systematiskt.  
2. Metoderna för utveckling av arbetet måste förnyas. Tyngdpunkten för utvecklingsarbetet inom social- och hälsovårdsbranschen ska flyttas till den utveckling av arbetet som sker i arbetsenheterna.  
3. För att förbättra social- och hälsovårdsbranschens dragkraft och hållkraft måste man fokusera på att hantera belastningen i arbetet och satsa på återhämtning.  

I motiveringarna till rekommendationerna betonas ombesörjandet av arbetsförmågan hos medarbetare inom social- och hälsovårdsbranschen, där ständiga förändringar ökar belastningen. En välmående hälso- och sjukvårdspersonal orkar också förnya både verksamheten och sig själv. 

Rekommendationerna i sin helhet med motiveringar, utvecklingsverktyg och handböcker har publicerats på Työpuntaris webbplats och de delas bland annat ut till välfärdsområdenas ledning.  

– Jag hoppas att välfärdsområdenas ledningsgrupper tar upp våra rekommendationer om ledarskap och uppföljning i sin årsklocka. Resultaten av en välbefinnandeenkät av hög kvalitet som genomförs regelbundet ger verksamheten utvecklingsobjekt och innehåll. Nästa års resultat hjälper oss att bedöma om rätt saker har gjorts i tillräcklig grad och om situationen utvecklas i en bra riktning, säger Laitinen. 

– Cheferna ska ha arbetstid för främjande av välbefinnandet i arbetet som en del av utvecklingen av arbetets smidighet och för att involvera arbetsgemenskapen i det här arbetet. Det är viktigt att detta har beaktats i chefernas uppgiftsbeskrivningar, påminner Laitinen.

Läs Työpuntari-rekommendationerna (på finska)

Se expertintervjun om frågor kring social- och hälsovårdens drag- och hållkraft (på finska)

Ytterligare information 

  • Jaana Laitinen, forskningsprofessor, Arbetshälsoinstitutet, jaana.laitinen@ttl.fi, +358 30 474 6006   

Nyckelord

Kontakter

Länkar

MÅ BRA AV JOBBET

Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.

För medier | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi) 

Andra språk

Följ Työterveyslaitos

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos

Förstavårdarnas egen FirstFit-metod ger stöd vid fysiskt belastande arbete27.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande

Förstavårdarens arbete är fysiskt belastande: man lyfter, bär och flyttar. Uppgifterna kräver muskelstyrka, funktionsförmåga i andnings- och cirkulationsorganen och god motorisk förmåga. FirstFit-metoden är en nationellt enhetlig metod för bedömning, uppföljning och främjande av den fysiska funktionsförmågan som utvecklats för förstavårdare. Syftet med metoden är att stödja förstavårdarens arbetsförmåga under hela yrkeskarriären och att motivera hen att ta hand om sin funktionsförmåga och sitt välbefinnande. Samtidigt förebygger man olycksfall och förlänger yrkeskarriären.

Ensihoitajien oma FirstFit-menetelmä tuo apua fyysisesti kuormittavaan työhön27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote

Ensihoitajan työ on fyysisesti kuormittavaa: siinä nostetaan, kannetaan ja siirretään. Tehtävät vaativat lihasvoimaa, hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintakykyä ja hyvää motoriikan hallintaa. FirstFit-menetelmä on ensihoitajille kehitetty valtakunnallisesti yhtenäinen menetelmä fyysisen toimintakyvyn arviointiin, seurantaan ja edistämiseen. Menetelmän tavoitteena on tukea ensihoitajan työkykyä läpi koko työuran ja motivoida häntä huolehtimaan omasta toimintakyvystään ja hyvinvoinnistaan. Samalla ehkäistään tapaturmia ja pidennetään työuria.

The FirstFit method for paramedics helps with physically demanding work27.3.2025 08:00:00 EET | Press release

Paramedics do physically demanding work that includes lifting, carrying and moving. These tasks require muscular strength as well as functional capacity from the respiratory and circulatory systems and good motor control. The FirstFit method is a nationally standardised method for the assessment, follow-up and promotion of physical functional capacity for paramedics. The aim of the method is to promote paramedics' work ability throughout their careers and motivate them to take care of their own functional capacity and well-being. This will also reduce the number of accidents and extend the length of careers.

I Finland upplevs tidspress som den näst vanligaste arbetssäkerhetsrisken – långvarigt sittande är fortfarande den främsta risken i Europa26.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande

Enligt en färsk ESENER-undersökning som beställts av Europeiska arbetsmiljöbyrån är långvarigt sittande (64 %) och upprepade hand- eller armrörelser (63 %) de vanligaste riskfaktorerna på europeiska arbetsplatser. I Finland är den största risken upprepade hand- eller armrörelser (73 %) och på andra plats, till skillnad från övriga Europa, är stress orsakad av upplevd tidspress (71 %).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye