Työpuntari-suositukset: Sote-alalla työntekijät on itse saatava kehitystyöhön vahvasti mukaan
Hyvinvointialueilla tarvitaan lukuisia toimia sote-alan veto- ja pitovoiman parantamiseksi. Työterveyslaitoksen Työpuntarissa on julkaistu kolmen kohdan suositukset hyvinvointialueille. Suosituksissa tähdennetään tarvetta uudistaa työn kehittämisen tapoja ja kehittämistyön keskittämistä nykyistä enemmän työyksiköihin.
Työterveyslaitoksen mediatiedote 14.11.2024
Työterveyslaitoksen yhteiskunnallisen foorumin, Työpuntarin, tämän vuoden teema on Voimaa soteen! Teemavuoden aikana on julkaistu tutkimustietoa ja koottu yhteen oppaita sote-ammattilaisten käyttöön, keskusteltu webinaareissa ja kysytty näkemyksiä sote-alan kysymyksistä. Puntarointeihin on saatu tuhansia vastauksia, etenkin sote-ammattilaisilta.
Työpuntari-suositukset julkaistaan hyvinvointialueiden ja sote-alan johdon, esihenkilöiden ja kehittäjien hyödynnettäväksi. Suositusten tueksi tarjolla on tutkittua tietoa, helppokäyttöisiä kehittämistyökaluja ja oppaita.
– Suosituksilla tähdätään siihen, että hyvinvointialueilla tehdään työtä turvallisesti ja sujuvasti, mikä tukee työkykyä ja lisää työhyvinvointia. Samalla parannetaan potilasturvallisuutta ja hyvää hoidon laatua, tutkimusprofessori Jaana Laitinen Työterveyslaitoksesta korostaa.
Useita viime vuosien tutkimus- ja kehittämishankkeiden tuloksia yhdistelevät suositukset kattavat toimia, joilla parhaiten turvattaisiin sote-alan kannalta ratkaisevan tärkeää veto- ja pitovoimaa:
- Sote-alaa koskevien muutosten vaikutuksia työhön, työhyvinvointiin ja työkykyyn tulee tutkia ja seurata järjestelmällisesti.
- Työn kehittämisen tapoja pitää uudistaa. Sote-alan kehittämistyön painopiste tulee siirtää työyksiköissä tapahtuvaan työn kehittämiseen ja sujuvoittamiseen.
- Työn kuormituksen hallitseminen ja palautumiseen panostaminen on nostettava keskiöön sote-alan veto- ja pitovoiman parantamiseksi.
Suositusten perusteluissa korostetaan työntekijöiden työkyvystä huolehtimista sote-alalla, jossa jatkuvat muutokset lisäävät kuormitusta. Hyvinvoiva sote-ammattilainen jaksaa parhaiten uudistaa ja uudistua.
Suositukset kokonaisuudessaan perusteluineen, kehittämistyökaluineen ja oppaineen on julkistettu Työpuntarin sivuilla ja ne jaetaan muun muassa hyvinvointialueiden johdolle.
– Toivon, että hyvinvointialueiden johtoryhmät ottavat suositustemme asioiden johtamisen ja toteutumisen seurannan vuosikelloonsa. Säännöllisesti toteutetun laadukkaan hyvinvointikyselyn tulokset antavat toiminnalle kehittämiskohteet ja sisällön. Seuraavan vuoden tulokset auttavat arvioimaan, onko tehty oikeita asioita riittävästi ja onko tilanne kehittymässä hyvään suuntaan, Laitinen sanoo.
– Esihenkilöillä pitää olla työaikaa työhyvinvoinnin edistämiseen osana työn sujuvuuden kehittämistä ja työyhteisön osallistamiseen tähän työhön. On tärkeää, että tämä on otettu huomioon esihenkilöiden tehtävänkuvissa, Laitinen muistuttaa.
Tutustu Työpuntari-suosituksiin
Työpuntari-suositukset: Voimaa soteen! | Työterveyslaitos
Katso asiantuntijahaastattelu soten veto- ja pitovoiman kysymyksistä
Mikä sote-alalla vetää ja mikä pitää? Voimaa soteen! -studio selvittää
Lisätiedot
- Jaana Laitinen, tutkimusprofessori, Työterveyslaitos, jaana.laitinen@ttl.fi, puh. 046 851 4426
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtoviestintäpäällikköTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.
Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Guiden till hybridarbetsmodellen utmanar till att prova nya sätt att leda och organisera arbetet13.11.2024 06:00:00 EET | Pressmeddelande
När man talar om hybridarbete begränsar sig diskussionen ofta till huruvida medarbetarna arbetar hemma eller på kontoret. Hybridarbete handlar dock om nya sätt att leda och organisera arbetet. Organisationer är olika och det finns inte en enda hybridarbetsmodell som passar alla. Den nya guiden Hybridarbetsmodell som framgångsfaktor (Hybridityömalli menestystekijänä) breddar perspektivet till nya arbetsmetoder, arbetstidsmodeller, interaktionsformer samt lösningar för arbetslokaler och teknik.
Hybridityömalli-opas haastaa kokeilemaan uudenlaisia tapoja johtaa ja organisoida työtä13.11.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Puhe hybridityöstä latistuu usein keskusteluksi työntekijöiden sijoittumisesta kotiin tai toimistolle. Hybridityössä on kuitenkin kyse uudenlaisista tavoista johtaa ja organisoida työtä. Organisaatiot ovat erilaisia, ja tarjolla ei ole yhtä kaikille sopivaa hybridityömallia. Tuore Hybridityömalli menestystekijänä -opas laajentaa näkökulman uudenlaisiin työkäytäntöihin, työaikamalleihin, vuorovaikutuksen muotoihin sekä työtila- ja teknologiaratkaisuihin.
The hybrid work model guide challenges people to experiment with new ways of managing and organising work13.11.2024 06:00:00 EET | Press release
Discussions about hybrid work often turn into a debate about where the work is performed. However, the essence of hybrid work is about new ways of managing and organising work. Every organization is different, and a single hybrid work model cannot be expected to suit everyone. The new Hybrid Work Model as a Success Factor guide expands the perspective to new types of working practices, working time models, forms of interaction as well as workspace and technology solutions.
Över 70 procent av företagshälsovårdsavtalen omfattar sjukvård7.11.2024 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Översikten Företagshälsovårdens verksamhet och kvalitet i Finland 2023 granskar på ett heltäckande sätt företagshälsovårdens serviceproducenters verksamhet, resurser och tjänsters kvalitet. Resultaten ger viktig information om hur samarbetet mellan arbetsplatsen och företagshälsovården samt företagshälsovårdens tjänster bör utvecklas för att möta arbetslivets föränderliga behov.
Yli 70 prosenttia työterveyssopimuksista sisältää sairaanhoidon7.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Työterveyshuollon toiminta ja laatu Suomessa 2023 -katsauksessa tarkastellaan kattavasti työterveyshuollon palveluntuottajien toimintaa, resursseja ja palvelujen laatua. Tulokset tarjoavat tärkeää tietoa siitä, miten työpaikan ja työterveyshuollon yhteistyötä sekä työterveyshuollon palveluita tulisi kehittää vastaamaan työelämän muuttuvia tarpeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme