Alvar Aallon ateljeelle positiivinen rakennussuojelupäätös
Alvar Aallon ateljee ja sen piha-alue on suojeltu rakennussuojelulailla Uudenmaan ELY-keskuksen päätöksellä 15.10.2024. Arkkitehtitoimistoksi vuonna 1955 valmistuneella (laajennus 1962–63) ateljeerakennuksella on merkittävä rooli valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnustetun Aallon rakennustaiteen syntysijana. Kokonaisuudessaan hyvin säilynyt ateljee edustaa 1950–60 -lukujen arkkitehtitoimistorakentamista. Pääosa toimiston aikaisesta, vuosikymmenten aikana kertyneestä irtokalustuksesta on myös säilynyt erinomaisesti, ja osa nyt suojeltua kokonaisuutta – ensimmäisenä Aalto-kohteena Suomessa.

Alvar Aallon arkkitehtitoimiston työtehtävien lisääntyessä 1950-luvulta lähtien, alkoivat arkkitehdin kotitalon (valm. 1936) yhteyteen rakennetut toimistotilat käydä ahtaiksi, ja tarvittiin lisää työskentelytilaa. Alvar Aallon ateljee rakennettiin Helsingin Munkkiniemeen, noin puolen kilometrin päähän kotitalosta. Rakennus palveli arkkitehtitoimistona vuoteen 1994 asti. Elissa Aalto johti toimistoa puolisonsa kuoleman jälkeen, vuosina 1976–1994. Tämän jälkeen ateljee on ollut alkuperäistä vastaavassa käytössä Alvar Aalto -säätiön toimistotilana.
Valtakunnallisesti ja kansainvälisesti arvokkaaksi luokiteltu rakennus on monikerroksinen kokonaisuus sisätiloineen ja irtaimistoineen. Se edustaa aikakautensa arkkitehti/taiteilijatalosuunnittelua Helsingin Munkkiniemen huvila-alueella. Nyt vahvistetulla suojelupäätöksellä turvataan rakennuksen ainutlaatuiset, kulttuurihistorialliset sisätilat, ja niiden muodostamat tilasarjat.
Kokeellisen suunnittelun paikka ja nykyinen arkkitehtuurinähtävyys
Aallon itselleen suunnittelema toimistorakennus ilmentää arkkitehdin käsityksiä ihanteellisesta työskentely-ympäristöstä. Ateljeen monimuotoiselle arkkitehtuurille on ominaista sisä- ja ulkotilojen luonteva linkittyminen toisiinsa, sekä luonnonvalon ja ilmansuuntien hyödyntäminen tilojen valaisussa. Kohteen käsityövaltaisesta rakennusperinnöstä kertoo osaltaan rakentamisajankohdalle tyypillisten materiaalien käyttö, joka muodostaa harkitun, rikkaan ja hyvin vaalitun kokonaisuuden. Rakennuksen erikoisuutena voidaan pitää pengerrettyä sisäpihaa amfiteattereineen.
Rakennuksella on oma, tärkeä paikkansa Aallon suunnittelutyön kronologiassa. Ateljeeseen liittyy lukuisia yksityiskohtia, sekä kiinto- ja irtokalusteita ja valaisimia. Osa rakennuksen valaisimista on muihin kohteisiin kehiteltyjen mallien prototyyppejä ja variaatioita. Alvar Aallon ateljee on aikanaan ollut sekä arkkitehtisuunnittelun tyyssija, että eräänlainen kokeellisen rakentamisen paikka.
Tänä päivänä ateljee on vakiinnuttanut asemansa tunnettuna arkkitehtuurinähtävyytenä ja museokohteena Helsingissä, johon voi tutustua opastetuilla kierroksilla.
Matkalla kohti Unescon maailmanperintöä
Museovirasto valmistelee parhaillaan kolmestatoista (13) Alvar Aallon suunnittelemasta kohteesta muodostuvaa Aalto Works -maailmanperintöesitystä yhdessä kansainvälisten ja kansallisten asiantuntijoiden, Alvar Aalto -säätiön sekä kohdesarjan osallisten, omistajien ja käyttäjien kesken. Ehdotus on määrä toimittaa Unescon maailmanperintökomitealle tammikuun loppuun 2025 mennessä. Ateljee kuuluu Aallon arkkitehtuuria edustavaan sarjakohteeseen ja on merkittävä rakennus Aallon koko arkkitehdin uran kannalta.
Ateljeen säilymisen ja tulevaisuuden turvaamisen näkökulmasta on oleellista, että ainutlaatuisesta kohteesta pidetään hyvää huoltaa. Rakennuksessa onkin tehty kunnostustöitä viimeksi kesän 2024 aikana, osin Museoviraston myöntämän entistämisavustuksen tuella. Työn alla ovat olleet parvekkeen sekä sisäpihan välikäytävän seinän puuosien restaurointityöt sekä puusäleaidan uusiminen. Ateljeen julkisivujen korjaukset jatkuvat keväällä 2025. Maalaustyö liittyy pintakäsittelyjen ja kestävyyden tutkimukseen ja on osa kolmivuotista, Euroopan neuvoston osarahoittamaa Kulttuuriperintö ja ilmastonmuutos -hanketta, jossa säätiö on mukana.
Alvar Aalto -säätiö edistää Aallon rakennusperinnön säilymistä tuleville sukupolville. Säätiön rakennusperintötiimi tekee rakennushistoriaselvityksiä ja -inventointeja sekä arkkitehtonisten suojeluarvojen selvityksiä Alvar Aallon kohteista. Se tarjoaa asiantuntija-apua Aallon rakennusten korjaushankkeissa ja niiden ylläpitoon liittyvissä kysymyksissä, tavoitellen yhdessä kohteiden omistajien ja korjausten suunnittelijoiden kanssa parhaita mahdollisia ratkaisuja. Työn tärkeimpänä lähdeaineistona ovat Aallon arkkitehtitoimiston alkuperäiset rakennuspiirustukset ja dokumentit.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toimitusjohtaja Tommi Lindh
puh. 044 562 1625
tommi.lindh@alvaraalto.fi
Yliarkkitehti Jonas Malmberg
puh. 040 567 5600
jonas.malmberg@alvaraalto.fi
Lehdistökuvat:
Viestintäpäällikkö Mirkka Vidgrén
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö
The Alvar Aalto Museum’s main summer exhibition highlights Artek’s invisible masters9.4.2025 12:52:44 EEST | Press release
The exhibition showcases the band of gifted designers who worked at Artek over a period of more than 60 years. It puts the spotlight on key designers and lesser-known creators on whose drawing boards unforgettable classics of Artek and Finnish design were born.
Alvar Aalto -museon kesän päänäyttely nostaa esiin Artekin näkymättömät mestarit9.4.2025 12:30:21 EEST | Tiedote
Näyttely esittelee taitavan suunnittelijajoukon työtä ja tuotantoa yli 60 vuoden ajalta. Esiin nousee keskeisiä suunnittelijoita ja vähemmän tunnettuja tekijöitä, joiden työpöydältä on syntynyt Artekin ja suomalaisen muotoilun ikimuistoisia klassikoita.
Maire Gullichsen-priset 2024 till bildkonstnären Emilia Tanner26.3.2025 14:46:20 EET | Tiedote
Maire Gullichsen-priset för år 2024 har tilldelats bildkonstnären Emilia Tanner, som är känd för sitt ovanligt skickliga och subtila arbete. Maire Gullichsen-priset delas nu ut för elfte gången. Konstprisets summa uppgår till 10 000 euro.
Kuvataiteilija Emilia Tannerille Maire Gullichsenin palkinto 202426.3.2025 12:32:30 EET | Tiedote
Vuoden 2024 Maire Gullichsenin palkinto on myönnetty kuvataiteilija Emilia Tannerille, joka tunnetaan erityisen taidokkaasta ja hienovaraisesta työskentelystään. Nyt yhdennentoista kerran jaettavan Maire Gullichsenin palkinnon arvo on 10 000 euroa.
10th International Alvar Aalto Design Seminar – Checkpoint: themes and first speakers listed13.3.2025 16:12:07 EET | Press release
Checkpoint! How is the design heritage renewing itself? How will authentic and human design, crafts and cohabitation flourish in the age of AI?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme