Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Vientimallilaki ei saa kansan tukea – vain 26 prosenttia kannattaa lakia

Jaa

Hallituksen ajamalle vientimallille ei ole kansan tukea. Aula Researchin kyselytutkimuksen mukaan vain 26 prosenttia suomalaisista kannattaa lakia. Sen sijaan mahdollisuus korjata opettajien palkkakehitys vientialoihin nähden halutaan säilyttää.

Hallituksen ajamalle vientimallille ei ole kansan tukea. Aula Researchin lokakuussa tekemässä tutkimuksessa vain 26 prosenttia vastaajista puoltaisi hallituksen vientimallilakiesitystä, jonka mukaan vientialat määrittävät palkankorotuskaton kaikille aloille. Vastauksen painoarvoa kasvattaa se, että aihe on vastaajille tuttu. Vain 13 prosenttia vastaajista sanoo, ettei tunne asiaa.

Suomalaisten mukaan vientialojen kilpailukyky täytyy ratkaista muilla keinoilla kuin heikentämällä opettajien palkkakehitystä. Peräti 72 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että opettajien palkkakehitystä ei saa heikentää vetoamalla vientialojen kilpailukykyyn ja kansantalouden kestävyyteen. Vain 18 prosenttia suhtautuu heikentämiseen myönteisesti.

– On selvää, että vientimallilailla ei ratkaista sen paremmin vientialojen kilpailukykyä kuin julkisen talouden haasteitakaan. Sen sijaan lailla heikennetään merkittävästi opetus- ja tutkimusalan työn houkuttelevuutta ja alan arvostusta. Tähän meillä Suomessa ei ole varaa; koko menestyksemme rakentuu koulutuksen ja osaamisen varaan, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto kuvaa.

– Kansa on selvästi OAJ:n kanssa samaa mieltä siitä, ettei hallituksen ole järkevää puuttua lailla palkkaneuvotteluihin. Vientimallilain voimaantulo valitettavasti tietäisi palkkavaaleja, ja valmistautuminen siihen on aloitettu, toteaa Murto.

Myös opettajien palkkakehitykseen suomalaisilla on selvä kanta: opettajien palkkaerojen korjaaminen suhteessa vientialoihin täytyy olla mahdollista. Lähes 60 prosenttia (58 %) vastaajista on sitä mieltä, että palkkaeroja on voitava korjata. Vain reilu kymmenen prosenttia (12 %) tukee hallituksen tavoitetta vaikeuttaa huomattavasti palkkaerojen korjaamista.

– On hienoa huomata, että suomalaiset näkevät opettajien työn vaativuuden ja merkityksen ja heille halutaan oikeudenmukainen palkkakehitys. Emme todellakaan voi pysyvästi lukita opettajien palkkakehitystä heikommaksi kuin vientialoilla, Murto toteaa.

Murto muistuttaa, että opetusalalla ja julkisella sektorilla ei ole vastaavia palkkaliukumia kuin yksityisellä sektorilla ja vientialoilla.

– Opetus- ja tutkimusalalla pitää olla jatkossakin mahdollisuus korjata vientialoja ja yksityistä sektoria heikompaa palkkakehitystä, Murto jatkaa.

Myös valtakunnansovittelija halutaan kyselyn mukaan säilyttää puolueettomana ja riippumattomana. Vain 17 prosenttia vastanneista kannattaa lakia, joka rajoittaa valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksia.

Murto painottaa, että vientimallilaki rajoittaa sopimusvapautta.

– Lain myötä työnantajan intressi neuvotella pienenee merkittävästi. On jopa todennäköistä, että työnantajat vievät neuvottelut entistä useammin sovittelijalle tietäen, että laki on työnantajan puolella. Sopimusten kehittäminen myös vaikeutuu, kun katse kohdistuu vain yleisen linjan määrittelyyn, Murto toteaa. 

Näin asiaa selvitettiin

  • Aula Research Oy toteutti OAJ:n toimeksiannosta kyselytutkimuksen kansalaisille.
  • Tutkimuksella selvitettiin kansalaisten mielipiteitä vientivetoisesta palkkamallista.
  • Kyselyn kohderyhmänä oli täysi-ikäiset mannersuomalaiset. Otos kerättiin 17.10.–28.10.2024 sähköisellä kyselylomakkeella. Kyselyyn vastasi yhteensä 1503 kansalaista. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Ammattikorkeakoulujen työtehtävät ovat eriytymässä31.10.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Ammattikorkeakoulujen opiskelijamäärä on kasvanut ja opetushenkilöstön määrä pienentynyt samalla, kun hallinnollinen työ ja kilpailu rahoituksesta ovat lisääntyneet. Ammattikorkeakoulujen henkilöstö kokee silti työnsä merkityksellisenä ja ammattikorkeakoulut hyvinä työpaikkoina. Tulokset selviävät 31.10. julkaistusta Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n yhteisestä Kiviä ja keitaita 4.0 -tutkimusraportista.

”Olemme pettyneitä ja suivaantuneita” – miksi hallitus haluaa ajaa lakiesityksellään opettajat palkkakuoppaan?3.10.2024 14:08:33 EEST | Tiedote

Hallitus antoi tänään esityksensä eduskunnalle OAJ:n vastustamasta vientimallilaista. Lakimuutoksen tavoitteena on, että vientialat määrittävät palkankorotuskaton kaikille aloille. Koska hallitus haluaa puuttua palkkaneuvotteluihin, poliitikkojen on jatkossa otettava kantaa, mikä on oikea palkankorotustaso esimerkiksi opettajille, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye