Vientimallilaki ei saa kansan tukea – vain 26 prosenttia kannattaa lakia
Hallituksen ajamalle vientimallille ei ole kansan tukea. Aula Researchin kyselytutkimuksen mukaan vain 26 prosenttia suomalaisista kannattaa lakia. Sen sijaan mahdollisuus korjata opettajien palkkakehitys vientialoihin nähden halutaan säilyttää.
Hallituksen ajamalle vientimallille ei ole kansan tukea. Aula Researchin lokakuussa tekemässä tutkimuksessa vain 26 prosenttia vastaajista puoltaisi hallituksen vientimallilakiesitystä, jonka mukaan vientialat määrittävät palkankorotuskaton kaikille aloille. Vastauksen painoarvoa kasvattaa se, että aihe on vastaajille tuttu. Vain 13 prosenttia vastaajista sanoo, ettei tunne asiaa.
Suomalaisten mukaan vientialojen kilpailukyky täytyy ratkaista muilla keinoilla kuin heikentämällä opettajien palkkakehitystä. Peräti 72 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että opettajien palkkakehitystä ei saa heikentää vetoamalla vientialojen kilpailukykyyn ja kansantalouden kestävyyteen. Vain 18 prosenttia suhtautuu heikentämiseen myönteisesti.
– On selvää, että vientimallilailla ei ratkaista sen paremmin vientialojen kilpailukykyä kuin julkisen talouden haasteitakaan. Sen sijaan lailla heikennetään merkittävästi opetus- ja tutkimusalan työn houkuttelevuutta ja alan arvostusta. Tähän meillä Suomessa ei ole varaa; koko menestyksemme rakentuu koulutuksen ja osaamisen varaan, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto kuvaa.
– Kansa on selvästi OAJ:n kanssa samaa mieltä siitä, ettei hallituksen ole järkevää puuttua lailla palkkaneuvotteluihin. Vientimallilain voimaantulo valitettavasti tietäisi palkkavaaleja, ja valmistautuminen siihen on aloitettu, toteaa Murto.
Myös opettajien palkkakehitykseen suomalaisilla on selvä kanta: opettajien palkkaerojen korjaaminen suhteessa vientialoihin täytyy olla mahdollista. Lähes 60 prosenttia (58 %) vastaajista on sitä mieltä, että palkkaeroja on voitava korjata. Vain reilu kymmenen prosenttia (12 %) tukee hallituksen tavoitetta vaikeuttaa huomattavasti palkkaerojen korjaamista.
– On hienoa huomata, että suomalaiset näkevät opettajien työn vaativuuden ja merkityksen ja heille halutaan oikeudenmukainen palkkakehitys. Emme todellakaan voi pysyvästi lukita opettajien palkkakehitystä heikommaksi kuin vientialoilla, Murto toteaa.
Murto muistuttaa, että opetusalalla ja julkisella sektorilla ei ole vastaavia palkkaliukumia kuin yksityisellä sektorilla ja vientialoilla.
– Opetus- ja tutkimusalalla pitää olla jatkossakin mahdollisuus korjata vientialoja ja yksityistä sektoria heikompaa palkkakehitystä, Murto jatkaa.
Myös valtakunnansovittelija halutaan kyselyn mukaan säilyttää puolueettomana ja riippumattomana. Vain 17 prosenttia vastanneista kannattaa lakia, joka rajoittaa valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksia.
Murto painottaa, että vientimallilaki rajoittaa sopimusvapautta.
– Lain myötä työnantajan intressi neuvotella pienenee merkittävästi. On jopa todennäköistä, että työnantajat vievät neuvottelut entistä useammin sovittelijalle tietäen, että laki on työnantajan puolella. Sopimusten kehittäminen myös vaikeutuu, kun katse kohdistuu vain yleisen linjan määrittelyyn, Murto toteaa.
Näin asiaa selvitettiin
- Aula Research Oy toteutti OAJ:n toimeksiannosta kyselytutkimuksen kansalaisille.
- Tutkimuksella selvitettiin kansalaisten mielipiteitä vientivetoisesta palkkamallista.
- Kyselyn kohderyhmänä oli täysi-ikäiset mannersuomalaiset. Otos kerättiin 17.10.–28.10.2024 sähköisellä kyselylomakkeella. Kyselyyn vastasi yhteensä 1503 kansalaista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Katarina MurtoPuheenjohtajaOAJ
Puh:+358 50 568 9188katarina.murto@oaj.fiHeikki PölönenViestintäpäällikköOAJ
Puh:+358 400 673 837heikki.polonen@oaj.fiLiitteet
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
OAJ:n kysely: Neljä viidesosaa kuntapäättäjistä pystyy vaikuttamaan kuntansa kasvatus- ja koulutusasioihin21.11.2024 12:39:18 EET | Tiedote
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n kysely paljastaa, että kuntapäättäjillä on paljon valtaa oman kuntansa koulutusasioihin. Kyselyn mukaan 59 prosenttia kuntapäättäjistä on valmiita karsimaan kouluverkkoa, jos sillä voitaisiin tarjota nykyistä parempi opetuksen laatu ja saatavuus. OAJ tarjoaa medialle valmiin liitteenä olevan paketin vaalikoneiden rakentamiseen ja vaaliuutisoinnin suunnitteluun.
Medborgarna stöder inte exportmodellen – endast 26 procent understöder lagen13.11.2024 14:00:00 EET | Pressmeddelande
Regeringens föreslagna exportmodell får inte medborgarnas stöd. Enligt Aula Researchs undersökning understöder bara 26 procent av finländarna lagen. I stället vill man behålla möjligheten att korrigera lärarnas löneutveckling i förhållande till exportbranscherna.
Ammattikorkeakoulujen työtehtävät ovat eriytymässä31.10.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Ammattikorkeakoulujen opiskelijamäärä on kasvanut ja opetushenkilöstön määrä pienentynyt samalla, kun hallinnollinen työ ja kilpailu rahoituksesta ovat lisääntyneet. Ammattikorkeakoulujen henkilöstö kokee silti työnsä merkityksellisenä ja ammattikorkeakoulut hyvinä työpaikkoina. Tulokset selviävät 31.10. julkaistusta Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n yhteisestä Kiviä ja keitaita 4.0 -tutkimusraportista.
Kutsu julkistustilaisuuteen: Mitä kuuluu ammattikorkeakoulu?21.10.2024 16:32:13 EEST | Kutsu
Kiviä ja keitaita 4.0 on vuonna 2009 käynnistetyn ammattikorkeakoulujen arkea kartoittavan julkaisusarjan neljäs osa. Sen tulokset julkistetaan torstaina 31.10. klo 9.00–10.30 Helsingissä Lasipalatsissa. Tarjolla on aamupalaa klo 8.30 lähtien.
OAJ: Koulutus on kuntavaalien pääasia7.10.2024 13:00:00 EEST | Tiedote
nullKuntavaalit ovat koulutusvaalit. Kasvatus ja koulutus tulevat olemaan jatkossa suurin kuntien menoerä ja tärkeä elinvoimakysymys. OAJ julkaisi ratkaisuja kunnille ja hyvinvointialueille Helsingissä 7.10.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme