Ammattikorkeakoulujen työtehtävät ovat eriytymässä
Ammattikorkeakoulujen opiskelijamäärä on kasvanut ja opetushenkilöstön määrä pienentynyt samalla, kun hallinnollinen työ ja kilpailu rahoituksesta ovat lisääntyneet. Ammattikorkeakoulujen henkilöstö kokee silti työnsä merkityksellisenä ja ammattikorkeakoulut hyvinä työpaikkoina. Tulokset selviävät 31.10. julkaistusta Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n yhteisestä Kiviä ja keitaita 4.0 -tutkimusraportista.
Yksi keskeisistä ammattikorkeakoulujen arkeen vaikuttaneista asioista on opiskelijamäärän voimakas kasvu ilman että rahoitus olisi olennaisesti lisääntynyt. Lisäksi ammattikorkeakoulujen työtehtävät ovat erkaantumassa toisistaan.
– Ammattikorkeakouluilla on suuri merkitys koko maan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa. Oman haasteensa syntyy kuitenkin siitä, miten TKI-työ ja opetustyö ovat ammattikorkeakouluissa päässeet erkaantumaan toisistaan. Samalla hukataan jotain olennaista koulutuksen kokonaisvaltaisesta luonteesta ja ammattikorkeakoulupedagogiikasta, toteaa tutkimustiimin jäsen, Haaga-Helian yliopettaja Kimmo Mäki.
Vuoden 2009 jälkeen opiskelijamäärä ammattikorkeakouluissa on peräti nelinkertaistunut ja samaan aikaan opetushenkilöstön määrä on pienentynyt.
– Myös lehtorien tekemä hallinnollisen työn määrä on lisääntynyt ja ammattikorkeakoulujen kilpailu perusrahoitusta täydentävästä rahoituksesta koventunut. Tästä yhtälöstä seuraa se, ettei opiskelijan kohtaamiseen ja ohjaukseen ole entiseen tapaan mahdollisuutta, OAJ:n erityisasiantuntija Hannele Louhelainen jatkaa.
Tutkimuksen mukaan korkeakoulujen johtaminen on ammattimaistunut.
– Ammattimaistuminen on kaksiteräinen miekka. Tulosten perusteella ammattikorkeakoulujen johto on etääntynyt substanssityön johtamisesta ja korkeakoulutyön haasteista. Toisaalta henkilöstö saattaa odottaa samoja asioita ylimmältä johdolta kuin lähijohtamiseltakin. Johtamisodotuksissa on olemassa epäsuhdan vaara, Mäki toteaa.
Vaikka pandemia-ajan kielteinen vaikutus yhteisöllisyyteen on tuloksissa edelleen näkyvissä, ammattikorkeakoulut koetaan hyviksi työpaikoiksi.
– Vastaajista 81 prosenttia on innostunut työstään ja yli 90 prosenttia kokee ammattikorkeakouluyhteisön itselleen merkitykselliseksi. Nämä ovat osoitus siitä, että vaikka moni asia kuormittaakin ammattikorkeakoulujen arjessa, on monta asiaa tehty myös hyvin, Louhelainen korostaa.
Myös pedagoginen osaaminen on pysynyt ammattikorkeakouluissa korkealla tasolla, sillä yhdeksän kymmenesosaa tutkimukseen vastaajista oli suorittanut pedagogiset opinnot.
Nyt julkistettavat tulokset ovat osa laajempaa korkeakoulutyön tutkimussarjaa, joka aloitettiin vuonna 2009. Tutkimuksen kohderyhmänä ovat suomalaisten ammattikorkeakoulujen opetus-, ohjaus-, tutkimus-, asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä toimivat henkilöt.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kimmo MäkiYliopettajaHaaga-Helia ammattikorkeakoulu
Puh:0404887399kimmo.maki@haaga-helia.fiHannele LouhelainenErityisasiantuntijaOAJ
Puh:020 748 9623hannele.louhelainen@oaj.fiLiitteet
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen. Haaga-Helia on yksityinen ammattikorkeakoulu, joka kouluttaa liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita sekä tutkii ja kehittää näihin aloihin liittyvää osaamista ja toimintaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Kutsu julkistustilaisuuteen: Mitä kuuluu ammattikorkeakoulu?21.10.2024 16:32:13 EEST | Kutsu
Kiviä ja keitaita 4.0 on vuonna 2009 käynnistetyn ammattikorkeakoulujen arkea kartoittavan julkaisusarjan neljäs osa. Sen tulokset julkistetaan torstaina 31.10. klo 9.00–10.30 Helsingissä Lasipalatsissa. Tarjolla on aamupalaa klo 8.30 lähtien.
OAJ: Koulutus on kuntavaalien pääasia7.10.2024 13:00:00 EEST | Tiedote
nullKuntavaalit ovat koulutusvaalit. Kasvatus ja koulutus tulevat olemaan jatkossa suurin kuntien menoerä ja tärkeä elinvoimakysymys. OAJ julkaisi ratkaisuja kunnille ja hyvinvointialueille Helsingissä 7.10.
”Olemme pettyneitä ja suivaantuneita” – miksi hallitus haluaa ajaa lakiesityksellään opettajat palkkakuoppaan?3.10.2024 14:08:33 EEST | Tiedote
Hallitus antoi tänään esityksensä eduskunnalle OAJ:n vastustamasta vientimallilaista. Lakimuutoksen tavoitteena on, että vientialat määrittävät palkankorotuskaton kaikille aloille. Koska hallitus haluaa puuttua palkkaneuvotteluihin, poliitikkojen on jatkossa otettava kantaa, mikä on oikea palkankorotustaso esimerkiksi opettajille, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.
Muistutuskutsu: Miksi koulutus on kuntavaalien pääasia?2.10.2024 10:23:13 EEST | Kutsu
Mitkä tulevat olemaan kuntavaalien keskeiset kysymykset? Missä puolueet eroavat toisistaan ja mitä kysymyksiä vaalikoneisiin kannattaa sisällyttää? Mitkä aiheet liikuttavat opetusalan ammattilaisia tai lasten ja nuorten vanhempia? OAJ kutsuu median edustajat OAJ:n kuntia koskevien ratkaisujen julkistustilaisuuteen 7.10. klo 12.00–13.30.
Opetusalan eettinen neuvottelukunta otti kantaa tekoälyyn – ”yksi ongelmista on plagiointi”1.10.2024 14:57:55 EEST | Tiedote
Opetusalan eettisen neuvottelukunnan mielestä tekoäly voi olla arvokas apuväline opiskelussa. Tekoälysovellukset tuovat kouluarkeen kuitenkin myös ongelmia, kuten plagioimisen. Siksi arvosanat eivät koskaan saisi perustua pelkästään itsenäisiin suorituksiin, neuvottelukunta linjaa tuoreessa kannanotossaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme