CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy

Uusi digitaalinen kaksonen auttaa suunnittelemaan merireittejä ja viheralueita

Jaa

CSC on valittu johtamaan uutta digitaalista kaksosta kehittävää projektia. TerraDT:llä mallinnetaan muun muassa jäätiköiden, merijään, kasvillisuuden ja aerosolihiukkasten vaikutuksia maapallon ilmastoon. Digitaalinen kaksonen tuo konkreettisia työkaluja paikallisen tason päätöksentekoon – minne kannattaa suunnitella merenkulkuväyliä tai puistoja? Hankkeessa käytetään laajasti LUMI-supertietokonetta.

Uusi digitaalinen kaksonen TerraDT liittyy läheisesti maapallon ilmaston digitaalista kaksosta kehittävään Climate DT-projektiin. CSC vastaa myös tästä hankkeesta, joka on osa Euroopan komission Destination Earth -ohjelmaa. TerraDT kehittää ilmastokaksoseen uusia komponentteja, jotka kuvaavat entistä tarkemmin jäätiköiden, merijään, kasvillisuuden ja aerosolihiukkasten vaikutusta ilmastoon. Tämä lisää ilmastoennusteiden luotettavuutta.

TerraDT:ssä ilmastoennusteita tehdään erittäin tarkalla 10 km:n resoluutiolla. Tämä vaatii merkittävän määrän laskentaresursseja. Kajaanissa CSC:n datakeskuksessa sijaitsevalla LUMI-supertietokoneella on merkittävä rooli hankkeessa. Toinen hankkeen päälaskenta-alusta on Barcelonassa sijaitseva Mare Nostrum 5. Molemmat ovat yhteiseurooppalaisesti omistettuja EuroHPC-supertietokoneita.

Tietoa päätöksenteon tueksi

”Tavoitteena on saada päätöksenteon tueksi tietoa esimerkiksi siitä, miten merijääolot vaikuttavat merenkulun reitteihin. Minkälaisia vaikutuksia merenpinnan muutoksilla tai äärisääoloilla on rannikkorakentamiseen sekä kaupunkisuunnitteluun? Saamme digitaalisen kaksosen avulla myös tärkeää metsien biodiversiteettiin ja hiilinieluarviointiin liittyvää tietoa”, kertoo projektia johtava CSC:n kehityspäällikkö Jenni Kontkanen.  

TerraDT:hen kehitetään interaktiivinen käyttöliittymä, jonka kautta käyttäjät voivat esittää konkreettisia mitä jos -kysymyksiä. Miten esimerkiksi puiston rakentaminen tietyssä kaupungissa vaikuttaa lämpötiloihin tai hiilensidontaan? TerraDT:n korkea resoluutio ja tarkkuus tekevät siitä käytännöllisen työkalun paikalliseen päätöksentekoon: erilaisten ilmiöiden vaikutuksia voidaan tarkastella ja ennustaa paikallisesti tarkalla tasolla. 

Eurooppalainen 18 toimijan yhteistyöhanke

 

CSC:n vetämässä hankkeessa on mukana 18 eri organisaatiota eri puolilta Eurooppaa. Suomesta mukana on CSC:n lisäksi Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto ja VTT.

”CSC koordinoi projektia kokonaisuutena. Osallistumme myös hankkeen tekniseen toteutukseen ja useimpien osa-alueiden kehitykseen. Varmistamme myös, että mallit saadaan toimimaan mahdollisimman tehokkaasti LUMI-laskentaympäristössä ja kehitämme käyttäjärajapintoja. CSC:n tieteellinen osuus liittyy jäätikkömallintamiseen, jossa hyödynnetään CSC:n kehittämää Elmer/Ice -jäätikkömallia. Tekoälymenetelmiä käytetään lähes kaikissa TerraDT:n komponenteissa”, kertoo Jenni Kontkanen.  

TerraDT-hanke käynnistyy vuoden 2025 alussa ja hanke kestää neljä vuotta. Sen kokonaisbudjetti on noin 15 miljoonaa euroa. TerraDT on Horizon Europe -rahoitteinen tutkimusprojekti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jenni KontkanenKehityspäällikköCSC – Tieteen tietotekniikan keskus

Jenni Kontkanen, johtaa TerraDT-hanketta ja on CSC:llä digitaalisiin kaksosiin keskittyvän ryhmän päällikkö.

Puh:0504146406jenni.kontkanen@csc.fi

Linkit

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy

on valtion ja korkeakoulujen omistama, voittoa tavoittelematon erityistehtäväyhtiö. Osana kansallista tutkimusjärjestelmää CSC kehittää, integroi ja tarjoaa korkeatasoisia ICT-palveluja tutkimukselle, opetukselle, kulttuurille, julkishallinnolle ja yrityksille. Lisätietoa: www.csc.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy

Supertietokone LUMIlla ja CSC:llä iso rooli Destination Earth -hankkeen ilmastosimulaatioiden tuotannossa10.6.2024 10:05:00 EEST | Tiedote

Destination Earth -järjestelmän ensimmäinen versio vihitään käyttöön 10.6 tilaisuudessa, joka järjestetään CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen isännöimässä LUMI-datakeskuksessa Kajaanissa. Supertietokone LUMIlla ja CSC:llä on ollut hankepartnerina merkittävä rooli Euroopan komission poikkeuksellisessa aloitteessa, jonka tavoitteena on luoda kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä maapallon digitaalinen kaksonen.

Supercomputer LUMI and CSC play a major role in the production of climate simulations for the Destination Earth project10.6.2024 10:05:00 EEST | Press release

The first version of the Destination Earth system will be launched on 10 June at an event which will take place at the LUMI data center in Kajaani, Finland. It is hosted by CSC – IT Center for Science as project partner. LUMI and CSC have played a significant role in the European Commission's remarkable initiative to create a digital twin of the Earth by the end of this decade.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye