CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy

Uusi LUMI-tekoälytehdas mahdollistaa yrityksille ja tutkijoille tekoälyn täyden hyödyntämisen

Jaa

LUMI-tekoälytehdas on yksi Euroopan unionin ensimmäisistä tekoälytehtaista. Se yhdistää saumattomasti maailmanluokan laskentatehon, korkealaatuisen datan ja huippuluokan osaamiskeskuksen saman katon alle. LUMI-tekoälytehdas tarjoaa suomalaisille yrityksille ja tutkijoille kattavan innovaatioympäristön asiantuntijapalveluineen. Palvelut ovat maksuttomia akateemisille tutkijoille, startupeille ja pk-yrityksille. LUMI-tekoälykeskus avataan tänään käyttöön.

LUMI-tekoälytehtaan palvelukehitys keskittyy erityisesti painopistealueiden piiristä tuleviin uusiin haasteisiin. Näitä painopistealueita ovat valmistava teollisuus, terveydenhuolto, biotieteet, viestintäteknologiat ja verkot, digitaaliset kaksoset, ilmaston ja sään tutkimus, materiaaliteknologia ja kieleen liittyvä tutkimus. LUMI-tekoälytehdas toimii yritysten, tutkimusryhmien ja julkisten toimijoiden yhteisenä TKI-toiminnan alustana ja kiihdyttäjänä.

LUMI-tekoälytehdasta isännöi konsortio, johon kuuluvat Suomen lisäksi Norja, Puola, Tanska, Tšekki, ja Viro. Suomen osalta tekoälytehdasta isännöi CSC – Tieteen tietotekniikan keskus.

– LUMI-tekoälytehdas on koko Suomelle ja erityisesti Kajaanille todella tärkeä asia. Hallitus ja CSC ovat tehneet tässä merkittävän työn ja on ilo olla hankkeen käynnistystilaisuudessa. Suurteholaskenta on meille merkittävä vahvuus ja kansainvälinen kilpailutekijä. LUMI-tekoälytehdas mahdollistaa seuraavan sukupolven tieteelliset läpimurrot, uraauurtavan tutkimusyhteistyön sekä kasvun ja kehittämisen yrityksille. Niiden myötä Suomi on suurteholaskennassa koko maailman mittakaavassa edelläkävijä, tiede- ja kulttuuriministeri Mari-Leena Talvitie toteaa.

Tekoälytehdas vauhdittaa yritysten tekoälyosaamista

LUMI-tekoälytehdas tarjoaa yritysten tuotekehittäjille ja akateemisille tutkijoille mahdollisimman helpon väylän ottaa laajasti käyttöön huippuluokan tekoälytyökalut ja tietoaineistot, mahdollistaen ainutlaatuisen datan hyödyntämisen täysin uudenlaisten tekoälymallien rakentamiseksi ja huippututkimuksen tekemiseksi. Tekoälytehdas tarjoaa kattavan palveluvalikoiman, johon kuuluvat tekoälyyn optimoidut suurteholaskentaresurssit, data, koulutus ja tekninen tuki.

–  LUMI-tekoälytehdas vie Euroopan tekoälykehityksen uudelle tasolle yhteistyössä EU:n, konsortiokumppaneidemme ja muiden eurooppalaisten tekoälytehtaiden kanssa. Tarjoamme yrityksille ja tutkijoille laajan palveluvalikoiman, maailmanluokan laskentaresursseja, uudenlaisia tietoaineistoja ja räätälöityä osaamisen kehittämistä. Tämä innovaatioympäristö luo ennennäkemättömiä mahdollisuuksia tekoälykehitykselle Suomessa ja koko Euroopassa, sanoo CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

Täysin uudenlaisten tietoaineistojen käyttöönotto on yksi LUMI-tekoälytehtaan keskeinen tavoite. Datasetit palveluna (Datasets-as-a-Service) edistävät tietoaineistojen saatavuutta ja mahdollistavat täysin uudenlaisen käytön. Tekoälytehdas tarjoaa esimerkiksi puhekielisen suomen ja suomenruotsin lahjoitapuhetta-datan, patologian kuvantamisdataa Big picture -projektista, Paituli-paikkatietodataa ja OpenWebSearch.eu-projektin tuottaman avoimen eurooppalaisen verkkoindeksidatan.

Kaikki tämä realisoituu LUMI-tekoälyhubissa. Hubin tilat tulevat sijaitsemaan Espoon Otaniemessä Aalto-yliopiston tiloissa ja hubissa edistetään yhteistyötä ja innovointia startupien, pk-yritysten, tiedeyhteisöjen ja opiskelijoiden kesken. Euroopan laajuisen yhteistyön laajentamiseksi LUMI-tekoälytehtaan konsortiomaihin perustetaan tekoälyhubien verkosto. Näiden fyysisten tilojen lisäksi LUMI-tekoälyhubi tarjoaa virtuaalisen työtilan, joka mahdollistaa saumattoman yhteistyön yli rajojen.

Tekoälytehdas tuo lisäarvoa ja vaikuttavuutta

LUMI-tekoälytehdas hyödyntää alkuvaiheessa LUMI-supertietokonetta, joka sijaitsee CSC:n datakeskuksessa Kajaanissa. Supertietokoneen tuomaa huippuluokan laskentatehoa tarvitaan huippututkimuksen tekoon monilla eri data- ja laskentaintensiivisillä tieteenaloilla. Huippunopean laskentatehon lisäksi LUMI on yksi maailman tehokkaimmista tekoälyalustoista.

LUMIlla on laskettu tähän mennessä lähes 3000 tutkimusprojektia, joista yli puolessa on hyödynnetty tekoälyä. LUMIn avulla tehdään suomalaista ja eurooppalaista huippututkimusta, ja se parantaa sitä kautta työllisyyttä ja kilpailukykyä. LUMI on lisännyt Suomen kiinnostavuutta maailmanlaajuisesti tutkijoiden keskuudessa, koska suomalaisilla tutkijoilla on runsaasti maailmanluokan laskentaresursseja käytössään. 

Nykyinen LUMI-supertietokone tullaan vaiheittain korvaamaan uuden sukupolven EuroHPC-supertietokoneella, nimeltään LUMI-AI. Uuden supertietokoneen laskentateho muodostuu pääosin uuden sukupolven GPU-prosessoreista, jotka soveltuvat hyvin tekoälykehitykseen. LUMI-AI supertietokone sijoitetaan Kajaaniin CSC:n datakeskukseen, missä nykyinenkin LUMI-supertietokone sijaitsee.  

LUMI-AI-laskentaympäristöä täydennetään kokeellisella kvanttilaskenta-alustalla, nimeltään LUMI-IQ. Tämä kvanttitietokone on suunniteltu kvanttilaskentaa ja tekoälyä yhdistävien työkuormien ajoon. Tämä erityislaatuinen alusta avaa täysin uusia mahdollisuuksia tutkimuksen tekoon. LUMI-AI ja LUMI-IQ muodostavat maailman edistyneimmän julkisen kvanttikiihdytetyn suurteholaskentaa ja tekoälyä hyödyntävän tutkimusinfrastruktuurin.

Kuten nykyinen LUMI-järjestelmä, myös tuleva järjestelmä tulee käyttämään uusiutuvaa energiaa ja sen hukkalämpö hyödynnetään Kajaanin kaukolämpöverkossa. Tämä tekee LUMI-tekoälytehtaasta yhden maailman energiatehokkaimmista ja ympäristöystävällisimmistä tekoälyyn optimoiduista supertietokoneista. Lisäksi LUMI-supertietokonetta käytetään muun muassa ilmastonmuutoksen ja luontokadon mallintamiseen maapallon digitaalisten kaksosten avulla. Tätä voidaan kutsua positiiviseksi kädenjäljeksi eli LUMIn mahdollistaman tutkimuksen ja innovoinnin myönteiseksi vaikutukseksi ilmastoon ja ympäristöön.

Euroopan tekoälykehitystä edistämässä

Tekoälytaitojen kehittäminen on kriittistä koko Euroopan talouskasvun, yhteiskunnan hyvinvoinnin ja teknologisen suvereniteetin vuoksi. Noin 50 yritystä Suomesta on jo tähän mennessä käyttänyt LUMI-supertietokoneen laskentatahoa, ja monet näistä ovat hyödyntäneet tekoälyä tuotekehitystyössään. Esimerkiksi suomalaislähtöinen AMD Silo AI -yhtiö kehitti ensimmäiset laajat kielimallinsa LUMI-supertietokonetta hyödyntäen. Näitä avoimia malleja tarvitaan, koska ne luovat perustan seuraavan sukupolven tekoälysovelluksille. Euroopan kilpailukyvylle on keskeistä kiihdyttää eurooppalaisten kielimallien kehittämistä, jotta Euroopassa on vaikutusvaltaa ja osaamista koko prosessin osalta: kuinka data on valittu, minkälaisia sosiaalisia normeja vastaan mallit on opetettu ja kuka kielimallien kehittämistä hallinnoi.

Suomalainen Supersight on kehittänyt tekoälyn avulla huipputarkan rakennusten käyttöasteiden raportointipalvelun, joka auttaa optimoimaan toimistotilojen käyttöä ja tuo kustannustehokuutta kiinteistöjen hallintaan.

– LUMI-supertietokoneen avulla nopeutimme merkittävästi mallimme testausta ja sen muokkausta. Tämä oli aivan keskeistä, pyrkiessämme 99 % tarkkuuteen todellisen tilankäytön mallintamisessa, kertoo Supersightin toimitusjohtaja Kimmo Pentikäinen.

Lisätiedot:

Kimmo Koski, toimitusjohtaja, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy, p. 050 381 9777, kimmo.koski@csc.fi

Pekka Manninen, LUMI-tekoälytehtaan johtaja, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy, p. 050 381 2831, pekka.manninen@csc.fi

Aleksi Kallio, LUMI-tekoälytehtaan osaamiskeskuksen johtaja, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy, p. 050 384 5158, aleksi.kallio@csc.fi

Linkit

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy

on valtion ja korkeakoulujen omistama, voittoa tavoittelematon erityistehtäväyhtiö. Osana kansallista tutkimusjärjestelmää CSC kehittää, integroi ja tarjoaa korkeatasoisia ICT-palveluja tutkimukselle, opetukselle, kulttuurille, julkishallinnolle ja yrityksille. Lisätietoa: www.csc.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy

Suomeen sijoitetaan uusi yhteiseurooppalainen supertietokone ja EU:n tekoälytehdas11.12.2024 11:00:00 EET | Tiedote

Suomi on valittu yhdeksi seuraavan sukupolven yhteiseurooppalaisten EuroHPC -supertietokoneiden sijoituspaikaksi. Uusi kone sijoitetaan Kajaaniin CSC:n datakeskukseen, jossa sijaitsee myös vuonna 2022 käyttöön vihitty LUMI-supertietokone. Suomeen rakentuu lisäksi yksi EU:n uusista tekoälytehtaista. Kyseessä on merkittävä investointi, joka varmistaa Suomen edelläkävijyyttä suurteholaskennan alalla pitkälle tulevaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye