Lapsen oikeuksien viikolla puhutaan oppimisesta!
Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään tänä vuonna 18.–24.11.2024. Teemaviikko kutsuu pohtimaan jokaisen lapsen oikeutta oppia, oppimisen iloa sekä uuden oppimisen merkitystä. Keskiviikkona 20.11. vietetään myös kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää ja perjantaina 22.11. Lapset mukaan töihin -päivää.
Mitä, miten ja missä lapset tällä hetkellä oppivat? Saako jokainen lapsi Suomessa riittävät valmiudet omannäköisen elämän rakentamiseen ja kokevatko lapset oppimisen iloa?
Lapsen oikeuksien viikon teemana on tänä vuonna oikeus oppimiseen. Lastensuojelun Keskusliiton tuoreen selvityksen perusteella 68 % lapsista ja nuorista pitää uuden oppimista kivana, ja vain 4 % ei pidä siitä. Koulussa lapset toivoisivat, että heidän mielipiteitään kuultaisiin enemmän.
Lapsi oppii opettelun, harjoittelun, kokeilun ja esimerkin kautta jatkuvasti, ja maailma, jossa lapset tällä hetkellä kasvavat, myös vaatii jatkuvaa uuden oppimista. Lapset ja nuoret itse kokevat oppivansa eniten kavereiltaan (81 %), perheeltään ja muilta läheisiltään (78 %) sekä internetistä (73 %). Koulu ja harrastukset tulevat seuraavana (70 %).
Vain hyvinvoiva lapsi oppii. Lastensuojelun Keskusliiton selvityksen perusteella lapset ja nuoret näkevät tilanteensa Suomessa aiempaa pessimistisemmin. Enää 55 % lapsista ja nuorista pitää lasten tilannetta Suomessa hyvänä, kun vuonna 2017 sitä piti hyvänä 71 %.
Aikuisten velvollisuus on huolehtia siitä, että lapsilla ja nuorilla on tulevaisuus ja myös uskoa omaan tulevaisuuteensa. Jokainen meistä voi vaikuttaa siihen, että oman läpipiirin lapsilla on elämässään luotettavia ja turvallisia aikuisia, jotka kuuntelevat ja huolehtivat.
On myös äärimmäisen tärkeää, että lapset saavat poliittisilta päättäjiltä signaaleita siitä, että heidät huomioidaan päätöksenteossa, heillä on väliä ja heidän hyvinvoinnistaan huolehditaan.
Lapsen oikeuksien viikko tarjoaa oppimisen iloa
Lapsi tarvitsee aina aikuisilta tukea oikeuksiensa puolustamiseen. Lapsen oikeuksien viikko 18.-24.11.2024 muistuttaa lapsia ja aikuisia lapsen oikeuksista sekä siitä, että lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia.
Lapsen oikeuksien viikko kutsuu jokaista meistä huomaamaan oppimisen ilon elämässään! YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan jokaisella lapsella on oikeus tietoon ja koulutuksen tulee tukea lapsen persoonallisuuden, lahjojen ja valmiuksien kehittämistä.
Lapsen oikeuksien viikon sivustolla löytyy oppimisen teemaan liittyviä ilmaisia oppimateriaaleja sekä tietoa ja viestintämateriaaleja kenen tahansa käyttöön. Harjoituksissa pohditaan unelmien koulua, vihapuhetta ja sen tunnistamista sekä asioita, jotka edistävät oppimista. Lapsen oikeuksien viikko tarjoaa oppilasryhmille mahdollisuuden koota ajatuksiaan oppimisesta ja lähettää siihen liittyviä terveisiä päättäjille.
Teemaviikon järjestää Lapsen oikeuksien viestintäverkosto, jota koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto ja ohjaa lapsiasiavaltuutettu. Lapsen oikeuksien viikon tunnisteina somessa käytetään #SaanOppia #SaatOppia. Lapsen oikeuksien viestintäverkoston kannanotto päättäjille julkaistaan maanantaina 18.11.
Lapset mukaan töihin -päivä tarjoaa tilaisuuden oppia lapsilta
Kansallista Lapset mukaan töihin -päivää vietetään tänä vuonna jo seitsemättä kertaa. Monella työpaikalla Lapset mukaan töihin -päivä on vuoden odotetuin työpäivä. Teemapäivä tarjoaa yhtä lailla lapsille mahdollisuuden oppia työelämästä ja yhteiskunnan toiminnasta kuin aikuisille poikkeuksellisen mahdollisuuden oppia lapsilta.
Lapset mukaan töihin -päivään voi osallistua monella tavoin. Työntekijät voivat ottaa töihin mukaan omia läheisiä lapsiaan, työpaikalle voidaan kutsua lapsiryhmä läheisestä varhaiskasvatusyksiköstä tai koulusta tai koululle voidaan kutsua työelämävierailija. Eniten teemapäivästä saa irti, kun sitä suunnitellaan ennakkoon yhdessä. Aikuisten kannattaa käyttää hyödykseen mahdollisuus kuulla lasten mielipiteitä ja oppia niistä.
Oikeus oppia
- YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 20.11.1989. Suomessa YK:n lapsen oikeuksien sopimus tuli laintasoisena voimaan vuoden 1991 alusta.
- Oikeus koulutukseen on todettu YK:n taloudellisten, sivistyksellisten ja sosiaalisten oikeuksien sopimuksessa (TSS-sopimus), YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa ja Suomen perustuslaissa.
- Jokainen sopimusvaltio on velvollinen tarjoamaan jokaiselle lapselle ilmaisen perusopetuksen ja tukemaan toisen asteen ja korkea-asteen koulutuksessa.
- Lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus ja sen ulkopuolella on tällä hetkellä maailman maista vain Yhdysvallat.
- Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa valtioita huolehtimaan lapsen oikeuksien toteutumisesta sekä tiedottamaan niistä kansalaisille.
- Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20.11., joka on Suomessa ollut vakiintunut liputuspäivä vuodesta 2020 lähtien.
- Lapset mukaan töihin -päivää on vietetty vuodesta 2016 Lapsen oikeuksien viikon perjantaina. Viime vuonna mukana oli jo yli tuhat työpaikkaa.
Lue lisää:
- Lapsen oikeuksien viikko
- Lapset mukaan töihin -päivä
- Lapset mukaan töihin -päivä 2024 kutsuu osallisuuteen (mediatiedote)
Lisätietoja:
Viestinnän asiantuntija Maria Talvitie, maria.talvitie@lskl.fi, p. 040 868 0260 (Lapsen oikeuksien viikko)
Johtaja, viestintä ja vaikuttaminen, Juuli Hurskainen, juuli.hurskainen@lskl.fi, p. 050 3533 480 (Lapsen oikeudet lasten silmin 2024 -selvitys ja Lapset mukaan töihin -päivä)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juuli HurskainenJohtaja, viestintä ja vaikuttaminenLastensuojelun Keskusliitto
Puh:0503533480juuli.hurskainen@lskl.fiMaria TalvitieViestinnän asiantuntija
Puh:040 868 0260maria.talvitie@lskl.fiwww.lapsenoikeudet.fiKuvat
Linkit
Lapsen oikeuksien viestintäverkosto
Kansallinen lapsen oikeuksien viestintäverkosto perustettiin vuonna 2010 ja siihen kuuluu valtion, kirkon ja kansalaisjärjestöjen toimijoita. Verkoston tavoitteena on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuuden lisääminen sekä lapsen oikeuksien toteutumisen edistäminen.
Lapsen oikeuksien viestintäverkoston toimintaa rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Lastensuojelun Keskusliitto. Toimintaa koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto ja ohjaa lapsiasiavaltuutettu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto / Lapsen oikeudet
Lapsen oikeuksien viikon kannanotto 2024: Oppiminen on ilo ja oikeus18.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Jokaisella lapsella on oikeus tietoon ja oppimiseen. Aikuisilla on velvollisuus huolehtia lasten laadukkaasta koulupolusta ja oppimisen mahdollisuuksista. Vain hyvinvoiva lapsi oppii.
Lapsen oikeuksien viestinnän teema on oikeus oppimiseen11.3.2024 07:55:55 EET | Tiedote
Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään tänä vuonna 18.–24.11.2024. Viikon teemana on jokaisen lapsen oikeus oppimiseen, #SaanOppia #SaatOppia. Teema paitsi kutsuu pohtimaan oppimisen merkitystä lapsen hyvinvoinnille ja kehitykselle, myös muistuttaa uuden oppimisen ilosta.
Lapsella on oikeus voida hyvin – ja aikuisilla velvollisuus huolehtia siitä20.11.2023 01:00:00 EET | Tiedote
Epävakaassa maailmantilanteessa sekä taloushuolien kasvaessa lasten ja nuorten unelmia ja hyvinvointia on erityisen tärkeää tukea. On lyhytnäköistä, jos tällaisessa tilanteessa heikennämme päätöksillämme lasten ja nuorten hyvinvointia. Lapsen oikeuksien kansallinen viestintäverkosto muistuttaa lapsen oikeuksien päivänä, että emme saa menettää yhtäkään lasta tai nuorta.
Lapsen oikeuksien viikolla suunnataan katse lasten ja nuorten hyvinvointiin16.11.2023 01:00:00 EET | Tiedote
Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään tänä vuonna 20.–26.11.2023. Viikon teemana on jokaisen lapsen oikeus hyvinvointiin. Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. myös liputetaan lapsille.
Malmi Maps -valotaideteos muistuttaa lapsen oikeudesta hyvinvointiin27.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Jokaisella lapsella on oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi. Malmin syysiltoja valaisee 46 lapsen projisoidut taideteokset kaikesta siitä, mikä lapsen elämässä on tärkeää. Reflektor -valotaidefestivaalin Malmi Maps -teoksessa lasten ajatukset ja kokemukset ovat pääosassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme