Oulun yliopisto

Pimeää diversiteettiä valaisemaan – Tutkijat tavoittelevat läpimurtoa uusien lajien kuvaamisessa

Jaa

Oulun yliopiston koordinoima kansainvälinen tutkimushanke pyrkii ratkaisemaan lajintunnistuksen kriisin nopeasti kehittyneiden dna-teknologioiden avulla. Tavoitteena on erottaa, tunnistaa ja kuvata kymmeniä tuhansia lajeja, jotka nykyisten menetelmien hitauden vuoksi jäisivät ehkä vuosisadoiksi kokonaan tuntemattomiksi.

Mikroskooppikuvassa useita äkämäsääskiä.
Äkämäsääskiä mikroskooppikuvassa. Uusi tutkimushanke pyrkii tuomaan systemaattisuutta ja automatiikkaa lajien kuvaukseen ennennäkemättömässä mittakaavassa. Kuva Niina Kiljunen / Oulun yliopisto

Vielä tuntemattomien lajien eli niin sanotun pimeän diversiteetin tutkimus aloitetaan viidakon hyönteislajeista, joilla ei ole nimeä, mutta joilla on jo dna-viivakoodi.

Nopeasti edistyneen molekyyliteknologian avulla dna:ta voidaan sekvensoida ja erotella nopeasti, ja tuottaa lajeille niiden tunnistamisen mahdollistava dna-lajitunniste eli dna-viivakoodi. Tuntemattomat lajit on kuitenkin myös nimettävä ja kuvattava, ja juuri tähän uusi tutkimushanke pyrkii tuomaan systemaattisuutta ja automatiikkaa ennennäkemättömässä mittakaavassa.

Aihe on inspiroinut alan tutkijoita eri puolilla maailmaa, ja syyskuussa 2024 käynnistyneessä, Suomen Akatemian rahoittamassa A Genomic Blueprint for the Description of Thousands of New Species -hankkeessa on mukana tutkijoita Suomesta, Yhdysvalloista ja Kanadasta. Uusia tutkijoita rekrytoidaan parhaillaan. Suomen Akatemian rahoitusosuus Oulun yliopiston tutkimukselle on lähes puoli miljoonaa euroa neljälle vuodelle.

Lajien tunnistaminen on tärkeää luonnossa tapahtuvien muutosten selvittämisessä. Lajit ovat osa ekosysteemien toimivuutta, ja voivat tarjota ratkaisuja monenlaisiin ongelmiin, niistä voidaan esimerkiksi löytää lääkeaineiden lähteitä. Maapallon lajien määrää ei kuitenkaan tiedetä, ja arviot vaihtelevat kahdeksasta miljoonasta jopa 100 miljoonaan, eli suurin osa lajeista on tuntemattomia.

"Olemme uuden aikakauden kynnyksellä. Lajinmäärityksen perinteiset menetelmät ovat liian hitaita ratkaisemaan biodiversiteetin haasteita luontokadon edetessä nopeasti", toteaa Oulun yliopiston professori Marko Mutanen, joka johtaa kansainvälistä tutkimusprojektia.

Teknologisen murroksen mahdollistama radikaali lähestymistapa herättää myös kriittistä keskustelua tutkijoiden joukossa, kun tullaan alan peruskysymysten äärelle: Mitä lajinkuvauksen täytyy sisältää, ja miten se tehdään?

Tuntemattomille lajeille helpompi rakentaa kuvauksia ja luokitteluja

Erityisesti hyönteiset sopivat hyvin malliksi uuden menetelmän kehittämiseen, sillä ne ovat yksi lajirikkaimmista eläinryhmistä, ja keskeisiä monissa ekosysteemeissä. Hyönteiset ovat jääneet suurelta osin tuntemattomiksi ja luokittelematta esimerkiksi lintuihin verrattuna. Suomesta esimerkiksi äkämäsääskilajeja (Cecidomyiidae) tunnetaan vajaat 400. Väitöskirjatutkija Niina Kiljunen löysi dna-viivakoodauksen avulla jo pro gradu -työssään arviolta 1000 Suomessa uutta äkämäsääskilajia. Niiden lajimäärä Suomessa voi olla huomattavasti suurempi, useita tuhansia. Suuri osa näistä on luultavasti tieteelle tuntemattomia.

Äkämäsääsket ovat pieniä hentoja sääskiä, joista osa aiheuttaa kasveihin äkämiä ja osa syö muun muassa lahoavaa kasviainesta, mutta ne eivät ime verta ihmisistä tai eläimistä.

Tutkimusryhmään kuuluvan professori Daniel H. Janzenin johdolla on luettu costaricalaisista äkämäsääskistä lähes miljoona dna-viivakoodia arviolta 40 000–50 000 lajista. Näistä tuskin yhdellekään on annettu tieteellistä nimeä.

Onko viivakoodi uusi laji?

Costa Rican dna-viivakoodattujen lajien systemaattinen erottelu, nimeäminen ja kuvaaminen tehdään Oulun yliopistossa. Tutkimushankkeen ja uudenlaisen lajintunnistamisen tärkeä peruskysymys on: Miten määritellään, ovatko tuntemattomat dna-viivakoodit eri lajeja?

Uutta lajinrajauksen menetelmää kehitettäessä viivakoodaukseen liitetään riippumatonta geneettistä tietoa lajeista. Tutkijat tarkastelevat viivakoodatuista näyteyksilöistä muita geneettisiä tuntomerkkejä tarkistaakseen johtavatko ne samaan päätelmään lajirajoista. Kun toisistaan riippumattomat geneettiset tuntomerkit päätyvät samaan lopputuloksen, tiedetään, että kyseessä on erillinen laji.

”Dna:han pohjautuva lajinkuvaus tulee perustumaan dna-viivakoodeihin ja muihin geneettisiin tuntomerkkeihin”, Kiljunen kertoo. Dna:han pohjautuvia kuvauksia voidaan myös yhdistää perinteiseen luokitteluun.

Kehitettävä menetelmä voi viitoittaa tietä tehokkaaseen tieteelle uusien lajien löytämiseen ja lajintunnistamisen nopeuttamiseen ja uudistamiseen.

Mukana uudessa tutkimushankkeessa ovat University of Guelph, University of Pennsylvania,  University of Kentucky ja Itä-Suomen yliopisto.

Lue lisää verkkosivuillamme: Lajintunnistuksen haasteet

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Marko Mutanen, 040 8246749, marko.mutanen@oulu.fi, Oulun yliopisto ekologian ja genetiikan tutkimusyksikkö

Väitöskirjatutkija Niina Kiljunen, 040 7360520, niina.kiljunen@oulu.fi, Oulun yliopisto ekologian ja genetiikan tutkimusyksikkö

Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi, Oulun yliopisto

Kuvat

Mikroskooppikuva useista äkämäsääskistä harmaalla taustalla.
Mikroskooppikuvassa on äkämäsääskiä, joita tunnetaan vajaat 400 lajia. Vastikään dna-viivakoodauksen avulla löydettiin kuitenkin noin 1000 Suomessa uutta äkämäsääskilajia. Kuva Niina Kiljunen / Oulun yliopisto
Lataa
Mikroskooppikuvassa useita äkämäsääskiä.
Äkämäsääskiä mikroskooppikuvassa. Uusi tutkimushanke pyrkii tuomaan systemaattisuutta ja automatiikkaa lajien kuvaukseen ennennäkemättömässä mittakaavassa. Kuva Niina Kiljunen / Oulun yliopisto
Lataa
Malaise-pyydys suolla, aurinko paistaa taustalla.
Äkämäsääskiä kerätään tutkittaviksi Malaise-pyydyksen avulla. Kuva Niina Kiljunen / Oulun yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye