SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kari: puolustuspoliittisen seurantaryhmän työtä jatkettava selonteon valmistumisen jälkeen vaalikauden loppuun

Jaa

Puolustusvaliokunnan pitkäaikainen jäsen, kansanedustaja Mika Kari (sd.) esittää valtioneuvostolle, että ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon ja puolustusselonteon parlamentaarisen seurantaryhmän työtä jatkettaisiin eduskunnan mietintöjen valmistumisen jälkeen vaalikauden loppuun saakka. Muutosherkässä maailmantilanteessa on tärkeää ylläpitää ja vahvistaa parlamentaarista kykyä reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin yli vaalikausien. Seurantaryhmän työssä tulisi myös jatkaa erityisesti pitkän aikavälin haasteiden ratkomista, kuten puolustusmäärärahojen tulevaa tasoa, asevelvollisuuden kehittämistä ja Suomelle vielä varsin uuden Nato-jäsenyyden pitkän aikavälin tavoitteita. Tällä työllä vahvistettaisiin yli vaalikausien menevää puolustuksen suunnittelua. 

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on Suomessa perinteisesti tehty hallitus- ja oppositiorajat ylittäen. Tämä on ollut erityinen vahvuutemme. Ulko- ja puolustuspolitiikka on tällä kaudella keskittynyt pääministeripuolue kokoomukselle. Puolueella on tällä hetkellä poikkeuksellisen vahva värisuora johtopaikoilla, joka haastaa parlamentaarisen keskustelun perinteitä. Erityinen huoli tästä herää siksi, että samaan aikaan turvallisuuspoliittinen tilanne on jännittyneempi kuin kertaakaan kohta 80 vuoteen. Vaikeasti ennakoitavan ajan lisäksi myös talous haastaa puolustuksen ratkaisujamme, joten parlamentaariselle keskustelulle on kasvava tarve, Kari painottaa.

Myös Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos aiheuttanee tulevina vuosina vaikeasti ennakoitavia muutoksia turvallisuuspoliittiseen ilmastoon. Donald Trumpin uudelleenvalinnalla voi olla Ukrainalle ja koko Euroopalle kauaskantoisia vaikutuksia. Myös Lähi-Idän tilanteen kehittyminen ja sen vaikutukset haastavat turvallisuutta laajasti. Tässä tilanteessa Suomi tarvitsee ajantasaisen tiekartan puolustus- ja turvallisuuspolitiikan pitkän aikavälin ratkaisujen kehittämiseksi. Erityisen ajankohtainen aihe on keskustelu puolustusmäärärahojen tulevasta tasosta.

- On välttämätöntä, että meillä on yhteinen käsitys ja mahdollisimman laaja yksimielisyys maanpuolustuksen pitkän aikavälin näkymistä ja keskeisistä kehittämistarpeista. Nyt kun myös Nato-politiikan käytäntöjä rakennetaan, olisi näistäkin sisällöistä tarpeen ylläpitää parlamentaarista seurantaa. Varsinaiset kirjalliset selonteot vanhenevat kokemukseni mukaan varsin nopeasti, kahdella edelliselläkin vaalikaudella puolustusselonteon seurantaryhmässä toiminut Kari toteaa.

Pitkäjänteisyyteen on pyritty jo kahden edellisen vaalikauden aikana ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon ja puolustusselonteon valmistelun parlamentaarisen seurantaryhmän työn kautta. Kari ehdottaa, että tätä työtä vahvistettaisiin tekemällä rakenteesta pysyvä ja jatkamalla parlamentaarisen seurantaryhmän työtä vaalikauden loppuun. Se jatkaisi Suomen puolustuksen ja Nato-politiikan pitkän aikavälin linjojen ja kysymysten käsittelyä. Työn kautta ylläpidettäisiin kykyä hakea parlamentaarisesti ratkaisuja turvallisuuspoliittisen tilanteen tuomiin haasteisiin tarvittaessa nopeastikin.

- Erityisesti puolustusmäärärahojen tasoa koskeva keskustelu on tärkeää, jotta meillä on aiheesta yhteinen yli vaalikausien ulottuva näkymä. Tähän seurantaryhmä olisi tarpeellinen foorumi. Toisin kuin Suomessa, missä puolustuksesta on yhdessä pidetty hyvää huolta, on useissa muissa Nato-maissa syntynyt puolustuksen korjausvelkaa, mistä johtuen keskustelua käydään Naton puolustusbudjettitavoitteen tason nostosta nykyisestä 2 prosentista jopa 3–4 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tähän keskusteluun meidän tulee yhdessä olla valmiita ja samalla hakea puoluerajat ylittävä näkemys siitä, miltä puolustusmenot näyttävät tulevalla vaalikaudella, Kari perustelee. - Keskeisen tärkeää on, että uusi prosenttitavoite perustuu huolelliseen, Naton puolustussuunnitteluprosessin kautta saatavaan yhteisymmärrykseen liittokunnalle tarvittavista sotilaallisista suorituskyvyistä, joilla luodaan riittävä pidäke ja puolustuskyky.

Keskustelufoorumeita on Suomessa ollut puolustuskysymysten parlamentaariseen käsittelyyn jo vuosikymmeniä. Aiemmin Suomessa on toiminut useampia parlamentaarisia puolustuskomiteoita, jotka ovat olleet raskaampia järjestelyjä. Viime vuosina on ollut käytössä erilaisia työryhmiä. Nykyisessä tilanteessa tällaiselle käsittelylle olisi erityinen tarve. Jatkamalla seurantaryhmän työtä voitaisiin vahvistaa parlamentaarista katetta tulevina vuosina harjoitettavalle ja hallituskaudet ylittävälle puolustuspolitiikalle. 

- Puolustusvaliokunnan tuoreessa lausunnossa valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta valiokunta toteaa, että Suomen Nato-jäsenyyden kansallisen sisällön rakentamiseksi on eduskunnassa tulevien vuosien aikana tarpeen käydä Nato-jäsenyyden sisällöstä ja jäsenyyden kansallisista tavoitteista säännöllistä parlamentaarista keskustelua. Tässä hengessä esitän, että selontekojen parlamentaarisen seurantaryhmän työtä jatkettaisiin vaalikauden loppuun saakka, Kari päättää. 

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Ympäristövaliokunnan demarit: Hallituksen jahkailu ilmastotoimissa tulee kalliiksi veronmaksajalle23.11.2024 16:17:45 EET | Tiedote

– Ilmastonmuutosta osoittavat mittarit huutavat punaista, mutta hallitus näyttää nukkuvan todellisuudesta irtaantunutta Ruususen unta. Jo sovittuja toimia on peruttu, rahoitusta leikattu ja loppukokonaisuus nojaa hamassa tulevaisuudessa tapahtuvien päästövähennysten kuten teknisten hiilinielujen varaan. Mitä mahtavat ajatella äänestäjät, jos poliittisen pelin ja viivyttelyn vuoksi Suomelle lankeaa jopa miljardilasku, kun päästöoikeuksia joudutaan ostamaan muista maista, ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pinja Perholehto kysyy.

SDP:n Filatov: Kunnat alkavat hoitaa työllisyyttä historiallisten leikkausten iskiessä – tarvitaan käyttöön uusia välineitä23.11.2024 14:36:42 EET | Tiedote

Marinin hallituksen lopettaessa Suomen työllisyysaste oli 79,5 prosenttia. Orpon-Purran hallituskauden aikana työllisyysaste on laskenut 76,4 prosenttiin ja sen ennustetaan edelleen laskevan. Tiputus on merkittävä puolessatoista vuodessa. – Kaikkein huolestuttavinta on nuorten työttömyyden nousu ja pitkittyminen sekä ikääntyneiden ja pitkäaikaistyöttömyyden nousu. Meillä ei ole varaa päästää nuoria syrjäytymään työvoimasta eikä synnyttää vaikeaa pitkäaikaistyöttömyyttä, sanoo SDP:n Tarja Filatov. Hän puhui Pohjanmaan Sosialidemokraattien kokouksessa lauantaina Ilmajoella. Työvoimapalvelut ovat siirtymässä kuntien hoidettavaksi vuodenvaihteessa. Hallituksen leikkauksien vaikutukset tulevat olemaan huomattavia. – Monet välineet, joilla nousevaa työttömyyttä on taklattu, ovat nyt poissa käytöstä. Kyse on aikuiskoulutustuesta, ammatillisen koulutuksen leikkauksista, vuorotteluvapaan lopettamisesta, yhdistysten tuesta ja kuntien sekä kuntayhtymien käyttämistä tukitoimista, toteaa Filatov. J

Hallintovaliokunnan demarit: Hallituksen sairaalaverkon karsinta perustuu puutteellisiin vaikutusarvioihin ja uhkaa rapauttaa alueiden itsehallintoa23.11.2024 09:38:29 EET | Tiedote

Hallintovaliokunnan demarien mukaan hallituksen esitys sairaaloiden päivystysverkon karsimisesta on valmisteltu puutteellisin vaikutusarvioin niin toiminnan kuin taloudenkin osalta. Hallituksen ylhäältä sanelemat muutokset heikentävät jo entisestään kapeaa alueiden itsehallintoa. Sairaaloiden päivystystoiminnan rajoituksilla on negatiivisia vaikutuksia paitsi palveluiden saatavuuteen, myös alueiden elinvoimaan laajemminkin. Hallintovaliokunta on perjantaina antanut lausunnon sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Hallintovaliokunnan demariryhmä jätti lausuntoon eriävän mielipiteen, jonka mukaan koko lakiesitys tulisi hylätä.

SDP:n Eloranta: Stalinin vainoissa surmattujen kansanedustajien muistamisprosessin tulee jatkua22.11.2024 09:01:21 EET | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen Neuvostoliitossa surmattujen suomalaisten kansanedustajien muiston kunnioittamisesta. Eloranta vaatii Neuvostoliitossa surmatuille suomalaiskansanedustajille muistomerkkiä Suomeen, koska muistomerkkien pystyttäminen Venäjän Karjalaan ei Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan seurauksena ole mahdollista.

SDP:n Eloranta: Suomen on herättävä kasvavaan yksinäisyysongelmaan21.11.2024 15:39:35 EET | Tiedote

SDP:n kansanedustaja, eduskunnan yksinäisyyden ja ostrakismin vähentämisen ryhmän puheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta puhui eilen 20.11. Kasvatustieteiden päivillä yksinäisyyden kustannuksista ja viime perjantaina 15.11. julkaistusta Osallistujien Suomi -toimenpideohjelmasta, jolla yksinäisyyttä pyritään vähentämään ja yhteisöllisyyttä lisäämään. Eloranta toivoo hallituksen ottavan toimenpidesuunnitelman osaksi omaa työtään ja toivoo meidän kaikkien osallistuvan yhteiseen työhön yksinäisyyden vähentämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye