Keskusteluja taloudesta, läheisen sairaudesta ja lasten tunnetaidoista: Monipuolista Tiedettä kaikille -ohjelmaa Jyväskylän kirjamessuilla 23.-24.11.2024
Jyväskylän Kirjamessut kokoaa kirjallisuuden ja kulttuurin ystävät messu- ja tapahtumakeskus Paviljonkiin 23.−24.11.2024. Jyväskylän yliopisto on mukana tapahtumassa: Tule tapaamaan meitä osastolle B-405 ja osallistu mielenkiintoiseen lavaohjelmaamme!

Tietokirjailta rantautuu kirjamessuille ja lavalle nousevat JYU:n alumnit tietokirjoineen. Haastattelijana toimii Jyväskylän yliopiston alumnikoordinaattori Heli Mäki.
- La 23.11. klo 11.00 Jyväsjärvi-lava, Mika Maliranta: Pinnan alta. Miksi edessämme on vahvan talouskasvun aika? Keskustelua Suomen talouden näkymistä ja tietokirjoittamisesta.
- La 23.11. klo 17.00 Jyväsjärvi-lava, Suvi Laru: Lupasin sinulle rakastaa. Koskettava tositarina rakkaudesta, tappavasta sairaudesta ja toivosta. Keskustelua tilanteesta, jossa läheisen persoona muuttuu toiseksi vakavan sairauden myötä. Miten löytää voima ja ilo elämään sairauden keskellä?
Lasten ja nuorten yliopisto JYUnioreiden Filosofoidaan yhdessä! lavaohjelma nähdään la 23.11. klo 15.00 Kompassi-lavalla. Osallistujat pääsevät myös virittelemään omia luovan ajattelijan taitojaan leikkimielisen tehtävän avulla. Ohjelman vetävät väitöskirjatutkija Sari Hietamäki Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitokselta ja filosofian opiskelija Ville Mäki Jyväskylän yliopistosta.
Sunnuntaina 24.11. klo 10.30 Valo-lavalla syvennytään lastenkirjallisuuteen aiheena Mörköjä ja söpöliinejä - tunteet lastenkirjallisuudessa. Keskustelun aiheena on tunteiden rooli lastenkirjoissa ja taidekasvatuksen mahdollisuudet lasten tunnetaitojen kehityksessä. Lavalle nousevat yliopistonopettaja Susanne Ylönen ja yliopistonlehtori Marleena Mustola Jyväskylän yliopistosta.
Jyväskylän yliopiston messuosastolta B-405 löydät Tiedettä kaikille -toimijoita, tietoa tulevista Tiedettä kaikille -tapahtumista sekä kaikille avoimesta opintotarjonnasta. Osastolla ovat mukana JYUniorit – Lasten ja nuorten yliopisto, Jyväskylän yliopiston tiedemuseo, Jyväskylän kesäyliopisto, jatkuva oppiminen, Digitaalinen kansalaistiedekeskus ja tutkijaverkostot JYU.Edu, JYU.Wisdom sekä JYU.Well.
Tietoiskut messuosastolla
- La 23.11. klo 14.30 ja 16.00: Tutkittua tietoa ja vinkkejä lasten lukupolun tukemiseen perheessä, päiväkodissa ja koulussa
- La 23.11. klo 13.00 ja 14.00: Vinkkejä hyvinvoivaan lapsiperhe-elämään ja kurkistus hyvinvoinnin moniin muotoihin
- Su 24.11. klo 12.00 ja 14.00: JYU.Wisdomin avoimet tapahtumat ja verkkokurssit planetaarisesta hyvinvoinnista
Jyväskylän yliopiston ohjelma: https://www.jyu.fi/fi/tapahtumat/monipuolista-tiedetta-kaikille-ohjelmaa-jyvaskylan-kirjamessuilla
Kirjamessujen ohjelma ja liput: https://www.paviljonki.fi/messut/jklkirjamessut/
Lisätietoja Tiedettä kaikille -toiminnasta: https://www.jyu.fi/fi/tiedetta-kaikille
Lisätietoja:
Kati Karvonen, puh. 050 530 1748, kati.a.karvonen@jyu.fi
Mikä Tiedettä kaikille?
Tiedettä kaikille -tunnus kokoaa saman sateenvarjon alle Jyväskylän yliopiston tapahtumat ja palvelut, jotka on tarkoitettu suurelle yleisölle. Valikoimasta löytyy ohjelmaa niin kirjallisuuden ystäville, kestävyysmurroksesta kiinnostuneille, päivän politiikkaa seuraaville kuin perheen pienimmillekin – ja paljon muuta! Toivomme, että toiminta innostaa kaikenikäisiä tiedon ja jatkuvan oppimisen pariin sekä aktivoi omaa tiedonhankintaa.
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uudenlainen kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja havaitseva kannettava ilmaisin parantaa säteilyturvallisuutta15.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto on yhteistyössä Säteilyturvakeskuksen (STUK) kanssa kehittänyt uudenlaisen kannettavan monikäyttösäteilyilmaisimen, joka havaitsee käytännössä kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja. Laitteesta voivat hyötyä mm. teollisuuden ja lääketieteen säteilynkäyttäjät, viranomaiset, ydinenergia-ala, ensivasteen toimijat sekä sotilaskäyttäjät. Teknologialle on haettu patenttia, ja seuraavaksi selvitetään sen kaupallistamismahdollisuuksia.
Tutkimustieto ei puolla perusopetuksen kansallisia kokeita14.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Perusopetuksen kansallisia kokeita ei ole koskaan käytetty Suomessa. Kansallisilla kokeilla tarkoitetaan koko ikäluokalle toteutettavia pakollisia kokeita tavallisimmin matematiikassa ja kielissä. Kokeiden käyttöönottoa on viime aikoina pohdittu vastauksena koululaisten oppimistulosten heikentymiseen ja arvioinnin yhdenvertaisuuden ongelmiin. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, ettei valtakunnallisten kokeiden käyttöönottoa voida suositella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme