Väitös: Kulttuurin arvoa perustellaan sen kyvyllä ratkaista yhteiskunnallisia kriisejä
Taloudesta on tullut merkittävä kulttuurin arvon mittari, johon vetoavat niin poliittiset päättäjät kuin kulttuuri- ja taidealojen toimijat. Taloudellisten vaikutusten lisäksi kulttuurilta ja taiteelta odotetaan ratkaisuja kulloisiinkin yhteiskunnallisiin ongelmiin ja kriiseihin. Näillä odotuksilla voi olla vaikutuksena siihen, minkälainen kulttuuri nähdään yhteiskunnassa arvokkaaksi. Yhteiskuntatieteiden maisteri Kaisa Murtoniemi tutki väitöskirjassaan 2010-luvulla Suomessa käytyjä kulttuuria koskevia keskusteluja tarkastellakseen kulttuurin arvoa niin sanotussa kilpailukyky-yhteiskunnassa.

YTM Kaisa Murtoniemen väitöstutkimus osoittaa, että puhe taloudesta ja kilpailukyvystä on tullut osaksi niin kulttuuripolitiikkaa kuin populaarikulttuuria koskevia keskusteluja. Tutkimuksen perusteella näitä näkökulmia ei ole nykyisissä yhteiskunnallisissa olosuhteissa helppoa tai välttämättä uskottavaa sivuuttaa.
– Silloinkin, kun tarkoituksena on puolustaa kulttuurin taloudesta riippumatonta arvoa tai jopa vastustaa kulttuurin markkinaistumista, päädytään korostamaan sen taloudellista tai liiketoiminnallista arvoa, Murtoniemi sanoo.
Kulttuurin taloudellistumisen taustalla ovat laajemmat yhteiskunnalliset kehityskulut, jotka ovat koskeneet monia länsimaita. Myös suomalaisesta hyvinvointivaltiosta on katsottu tulleen markkinaideologian ja globaalin kilpailun määrittämä kilpailukyky-yhteiskunta viimeistään 1990-luvulta lähtien. Taloudesta on näiden muutosten myötä tullut aiempaa tärkeämpi yhteiskunnan ulottuvuus, minkä seurauksena myös kulttuuriin on alettu viitata ”luovana taloutena”.
– Vaikuttaa siltä, että taloudellisen arvon korostamisesta on tullut kulttuurille talouskurin oloissa selviytymiskeino. Suorien tai välillisten taloudellisten vaikutusten uskotaan olevan nykyisessä yhteiskunnallisessa kontekstissa uskottavin mittari kulttuurin arvolle, Murtoniemi kertoo.
Taloudellisia vaikutuksia korostavat myös kulttuurin tekijät
Väitöstutkimuksessa analysoitujen julkisten keskustelujen perusteella talouspuheen ovat omaksuneet poliitikkojen lisäksi myös kulttuurialan toimijat itse. Taloudellisen arvon korostamisen uskotaan tai toivotaan puhuttelevan esimerkiksi kulttuurin julkisesta rahoituksesta päättäviä päätöksentekijöitä.
– Vaikka tarkoitus olisi hyvä, on vaarana, että taloutta korostetaan muiden näkökulmien tai arvojen kustannuksella. Esimerkiksi kulttuurin sivistykselliset vaikutukset tai sivistyksen merkitys sinällään eivät juurikaan nouse tutkimissani keskusteluissa esille, Murtoniemi sanoo.
Vaikka kulttuuri on elimellinen osa ihmisyyttä, sen arvo ei ole pysyvä tai muuttumaton. Tutkimuksen keskeinen johtopäätös on, että kulttuurista uhkaa tulla väline kulloistenkin yhteiskunnallisten kriisien ratkaisemiseksi. Viime vuosikymmenellä sen esitettiin olevan ratkaisu esimerkiksi syrjäytymiseen, demokratiavajeeseen ja globaalissa kilpailussa pärjäämiseen.
– Nyt esimerkiksi koronapandemian myötä kulttuurista on puolestaan alettu puhua osana kansallista huoltovarmuutta, Murtoniemi toteaa.
Leikkausten jälkeen kulttuurin arvon mittareilla on yhä enemmän merkitystä
Murtoniemi kertoo, että kulttuuria ja taidetta koskevilla puhetavoilla voi olla konkreettisia seurauksia. Jos kulttuurin ja taiteen arvon mittarina pidetään niiden kykyä ratkoa yhteiskunnan ongelmia tai tuottaa rahaa, silloin arvokkaaksi aletaan nähdä sellaiset kulttuurin ja taiteen muodot, jotka pystyvät tuottamaan näitä vaikutuksia. Etenkin kulttuuriin nyt kohdistettavien leikkausten jälkeen saattaa olla yhä enemmän merkitystä sillä, minkälaisin käsittein kulttuurista puhutaan.
– Kun julkista tukea on vastaisuudessa jaettavaksi vähemmän, voi olla, että rahoitus kohdistuu yhä vahvemmin sellaiseen kulttuuriin ja taiteeseen, joka pystyy ilmaisemaan hyödyllisyyttään yhteiskunnassa ja politiikassa tärkeinä pidetyillä mittareilla, Murtoniemi arvioi.
Väitöstutkimuksen tulokset kuitenkin osoittavat, etteivät uusliberalistinen markkinaideologia ja sen osaltaan vahvistama talouspuhe ole täysin syrjäyttäneet muita painotuksia kulttuuria koskevista keskusteluista. Esimerkiksi tutkimuksessa analysoitua Helsingin Guggenheim-museosta käytyä debattia voi tulkita niin, että amerikkalaismuseon vastustajat itse asiassa puolustivat hyvinvointivaltiota ja sen demokraattisia arvoja ja siten vastustivat taiteen markkinaistumista. Lopulta museo, jonka rakentamista kannatettiin esimerkiksi sen turismia kiihdyttävien ja Suomen globaalia vetovoimaa lisäävien vaikutusten vuoksi, jäi rakentamatta.
Kaisa Murtoniemi on Tampereella asuva kulttuurintutkija ja toimittaja, joka työskentelee parhaillaan Tampereen yliopistossa tuntiopettajana. Murtoniemen väitöskirja on julkaistu Jyväskylän yliopiston Nykykulttuurin tutkimuskeskuksen julkaisusarjassa.
Väitöstilaisuus perjantaina 22. marraskuuta
Yhteiskuntatieteiden maisteri Kaisa Murtoniemen kulttuurintutkimuksen alaan kuuluva väitöskirja Kamppailuja kulttuurista: kulttuurin arvon artikulaatioita 2010-luvun Suomessa tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa perjantaina 22.11.2024 klo 12 Tampereen yliopiston Linna-rakennuksen salissa K103 (Kalevantie 5, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori Leena-Maija Rossi Lapin yliopistosta ja kustoksena emeritusprofessori Mikko Lehtonen Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalveluarkisin 10-15
Puh:+358294520800viestinta.tau@tuni.fiKuvat

Linkit
Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Sijoitusvakuutukset tarjoavat veroetuja1.4.2025 10:14:45 EEST | Tiedote
Suomalaisilla yksityishenkilöillä on sijoitusvakuutuksissa varoja useiden kymmenien miljardien eurojen arvosta. Janne Myllymäki selvitti tutkimuksessaan, miten näitä miljardeja verotetaan.
Tampereen yliopiston vuoden 2024 tilinpäätös: kansainvälinen tutkimusrahoitus kasvoi ja tutkintomäärät nousivat kaikilla koulutusasteilla27.3.2025 15:55:38 EET | Tiedote
Tampereen yliopiston saama kansainvälinen kilpailtu tutkimusrahoitus jatkoi kasvuaan vuonna 2024. Kymmeneltä koulutusalalta suoritettiin kaikkiaan 4 809 tutkintoa, mikä oli 400 edellisvuotta enemmän. Yliopisto valittiin mukaan Euroopan unionin sirusäädöksen pääinstrumentteihin. Liikevaihto kasvoi 367,5 miljoonaan euroon ja varsinaisen toiminnan tulos tasapainottui tavoitellusti. Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus hyväksyi säätiön vuoden 2024 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen torstaina 27.3.2025.
Väitös: Kuoleman julkiseen käsittelyyn liittyvät talous, vaikuttaminen ja lohduttaminen, mutta kerrosten avaaminen vaatii historian tuntemusta27.3.2025 08:28:45 EET | Tiedote
FM Anna Huhtalan historia-alan väitöskirjatutkimus perehtyy 1920–1930-lukujen Suomen väkivalta- ja onnettomuuskuolemien eli poikkeuksellisten kuolemien julkiseen käsittelyyn ja osoittaa, että monet nykypäivän uutisten sisällöt pohjaavat vuosikymmeniä vanhoihin tapoihin ja käytänteisiin. Samaan aikaan kun uutisarvolla ja poliittisilla ja kaupallisilla tavoitteilla on merkityksensä, vaikuttaa kuolemasta kertovien uutisten sisältöön myös tarve ymmärtää tapahtunutta ja löytää lohdutusta.
Tampereen yliopisto kiinnostaa hakijoita – hakijamäärä kasvoi26.3.2025 13:12:56 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa Tampereen yliopistoon haki yhteensä 34 000 hakijaa. Yhteishaun kanssa samaan aikaan järjestettiin yliopistojen avoimen väylän haku, jossa Tampereen yliopiston hakukohteisiin jätettiin 315 hakemusta. Opiskelupaikkoja syksyllä alkavaan koulutukseen on tarjolla yli 3 600.
Tampereen yliopistosta valmistuu 135 uutta lääkäriä26.3.2025 08:40:00 EET | Tiedote
Tampereen yliopistosta valmistuvat lääketieteen lisensiaatit vannovat lääkärinvalansa perjantaina 28.3.2025. Tutkintotodistuksen kuusivuotisesta koulutuksesta saa 135 nuorta lääkäriä. Nyt valmistuvat mukaan lukien Tampereen yliopistosta on valmistunut kaikkiaan 4428 lääketieteen lisensiaattia. Yliopisto aloitti lääkärikoulutuksen vuonna 1972.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme