Rahoitusta kestävyysmurroksen toteutumisen tueksi

Jaa

Maj ja Tor Nesslingin säätiö myönsi yhteensä yli 2,3 miljoonaa euroa rahoitusta yhteensä 24:lle hankkeelle. Säätiön rahoituksella edistetään kestävyysmurroksen toteutumista demokratiassa, EU:ssa ja luonnonsuojelualueilla.

Jyväskylän yliopisto

Säätiön rahoitusta jaettiin kolmelle Jyväskylän yliopiston tutkijalle. Lähes 500:sta hankkeesta alle 5 prosenttia sai rahoituksen.

Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan väitöskirjatutkija FM Silja Koukka sai noin 130 000 euron rahoituksen väitöskirjatutkimuksensa tueksi. Tutkimuksessaan Koukka tulee selvittämään luonnonsuojelusääntelyyn liittyvää tulkinnanvaihtelua sekä sen ekologista merkitystä luonnon monimuotoisuuden turvaamisen näkökulmasta.

”Tavoitteenani on osoittaa mahdollisia hallinnolliseen yksikköön, luonnonsuojeluohjelmaan tai muihin olennaisiin muuttujiin perustuvia tulkintaeroja ja ongelmakohtia nykyisissä menettelyissä. Lisäksi tavoitteena on kehittää ratkaisuja, jotta olemassa olevat monimuotoisuutta turvaavat menettelyt saadaan toimimaan tarkoituksensa mukaisesti”, Koukka kuvailee. Tutkimuksen arvioitu kesto on neljä vuotta.

Kestävyyskriisin ratkaisuja teoriasta käytäntöön

Rahoitusta väitöstutkimuksen tueksi myönnettiin myös VTM Elias Pielikolle kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta. Pielikko selvittää tutkimuksessaan, millaiset aikuisille suunnatut pedagogiset keinot voisivat tuoda kestävyyskriisin mahdollisia ratkaisuja käytäntöön. Pielikolle myönnettiin noin 123 000 euron rahoitus nelivuotisen tutkimuksensa tueksi.

”Kestävyyskriisin osatekijöistä sekä mahdollisista ratkaisuista on kertynyt jo paljon tietoa, joka ei ole kuitenkaan täysin kanavoitunut toiminnaksi. Ehdotan tutkimuksessani yhdeksi ratkaisuksi kestävyyskasvatuksen ja konkreettisen luonnonhoitotyön yhdistelmää: tutkin osallistavan luonnonhoidon mahdollisuuksia aikuisille suunnattuna kestävyyskasvatuksena, osana kaupungin ilmastotyötä”, Pielikko kertoo.

Ympäristökasvatuspolitiikan vaikutukset koulujen arjessa

Reilun 90 000 euron rahoituksen saanut KT Niina Mykrä Koulutuksen tutkimuslaitoksesta tarkastelee tutkimuksessaan ympäristökasvatuspolitiikkaa sekä rahoitusohjauksen prosesseja ja merkitystä peruskoulujen ympäristökasvatukselle.

”Analysoin hallituksen myöntämän viiden miljoonan euron matkaa vaikuttamistyöstä resurssien jakamisen kautta aina koulujen arkeen. Tutkimus tulee paljastamaan uutta tietoa kestävyyskasvatuksen ohjauksesta eri tasoilla”, Mykrä kuvailee. Mykrän hankkeen pituus on kaksi vuotta.

Koko apurahansaajien lista luettavissa Nesslingin säätiön kotisivuilta:

https://nessling.fi/rahoitetut-hankkeet/

Lisätietoja:

FM Silja Koukka, silja.ae.koukka@student.jyu.fi

VTM Elias Pielikko, elias.o.pielikko@student.jyu.fi

KT Niina Mykrä, niina.p.mykra@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Paikallaanololle altistava perimä lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä8.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Ihmisen taipumus paikallaanoloon voi olla evoluution suosima käyttäytymisen piirre, mutta siitä huolimatta aktiivisuuteen pyrkiminen on tärkeää, muistuttaa Jyväskylän yliopiston uusin tutkimus. Tutkijat osoittivat ensimmäistä kertaa, että geeniperimä, joka altistaa paikallaanololle, on yhteydessä suurempaan riskiin sairastua yleisimpiin sydän- ja verisuonitauteihin. Suuri geneettinen alttius paikallaanoloon voi lisätä sairastumisriskiä jopa 20 %.

Läpimurto virustutkimuksessa: Virus-RNA:n havaitseminen entistä herkemmin4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen (NSC) tutkijat ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen enteroviruksen RNA:n havaitsemisessa kehittämällä uudenlaisen suhteelliseen fluoresenssiin perustuvan anturin, joka tunnistaa enteroviruksen perimän entistä herkemmin. Tutkimus myös vahvistaa tieteidenvälisen yhteistyön merkitystä maailmanlaajuisten terveyshaasteiden ratkaisemisessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye