Epävarmuutta ja kaaosta kaiken vaikuttaessa kaikkeen? Lisääntyvä kompleksisuus haastaa strategista johtamista
Yhteiskuntamme muutokset ja ympäristömme ilmiöt ovat aiempaa yllätyksellisempiä ja kytköksellisempiä. Kompleksisuuden lisääntyminen haastaa strategista johtamista, koska ympäristön kehityksen suuntaa ja ilmiöitä on vaikeaa ennustaa. Kasvava kompleksisuus vaatii strategisen johtamiseen uusia toimintamalleja, selviää Sami Tikkasen uudesta väitöstutkimuksesta.
– Strategisessa johtamisessa on huomioitava kompleksisuuden lisääntyminen sekä ymmärrettävä, miten kompleksisuuteen ja sen osatekijöihin voidaan vaikuttaa organisaation toiminnan kannalta tarkoituksenmukaisella tavalla, toteaa Vaasan yliopistossa perjantaina 22. marraskuuta väittelevä Sami Tikkanen.
Väitöstutkimuksen tulosten perusteella kompleksisuuden hallitseminen on toimintaan liittyvien epävarmuuksien vähentämistä, organisaation kytköksellisyyden ja keskinäisriippuvuuksien säätelyä sekä suotuisten olosuhteiden luomista itseorganisoitumiselle ja emergenssille. Emergenssillä tarkoitetaan uusien ratkaisujen ilmaantumista arjen toiminnassa vuorovaikutuksen seurauksena.
– Käytännössä oman organisaation epävarmuuksia voidaan vähentää esimerkiksi käymällä laajaa ja monipuolista sisäistä ja ulkoista keskustelua toimintaympäristön muutoksista, Tikkanen kertoo.
– Keskinäisriippuvuutta taas voidaan kasvattaa asettamalla työyksiköissä yhteisiä tavoitteita ja solmimalla kumppanuuksia tärkeiden sidosryhmien kanssa. Itseorganisoitumista ja emergenssiä voidaan edistää vahvistamalla itseohjautuvaa toimintakulttuuria sekä kannustamalla kokeilujen tekemiseen.
Kompleksisuuden hallinta edellyttää monia muutoksia
Tutkimustulosten mukaan kompleksisuuden hallinta edellyttää strategisen johtamisen näkökulmasta muutoksia organisaation rakenteeseen, prosesseihin, viestintään, johtamiseen ja toimintakulttuuriin.
Strategisessa johtamisessa kompleksisuuden hallintaa tukevat muun muassa toimintaympäristön muutosten ennakointi, tavoitteiden merkityksellistäminen, strategian jatkuva uudistaminen, kokeilujen ja oppimisen edistäminen, valmentava ja jaettu johtaminen, tiimi- ja projektiorganisaation hyödyntäminen sekä mukautumiskyvyn ja muutosten hallinnan sekä strategisesti tärkeiden kyvykkyyksien kehittäminen.
Sami Tikkasen väitöstutkimuksessa tarkasteltiin monimenetelmäisesti strategista johtamista koulutuskuntayhtymien kontekstista ja selvitettiin, miten kompleksisuuden hallintaa tunnistetaan näissä organisaatioissa käytännössä. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Suomen Kuntaliiton kanssa ja siihen osallistui yhteensä 27 koulutuskuntayhtymää eri puolelta Suomea.
Väitöstutkimuksessa tunnistettiin strategisen johtamisen toimintamalleja ja viitekehyksiä, joiden avulla voidaan vastata ainakin osittain kompleksisuuden tuomiin haasteisiin. Väitöskirjan tuloksia voidaan hyödyntää sekä tulevissa tieteellisissä tutkimuksissa että esimerkiksi koulutuskuntayhtymien ja muiden julkisen sektorin organisaatioiden strategisen johtamisen kehittämisessä.
Väitöskirja
Tikkanen, Sami (2024) Strateginen johtaminen kompleksisuuden hallinnassa – Tarkastelussa koulutuskuntayhtymät. Acta Wasaensia 540. Väitöskirja. Vaasan yliopisto.
Julkaisun pdf: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-395-158-7
Väitöstilaisuus
Tradenomi (ylempi AMK), Executive MBA Sami Tikkasen hallintotieteen väitöskirja "Strateginen johtaminen kompleksisuuden hallinnassa – tarkastelussa koulutuskuntayhtymät" tarkastetaan perjantaina 22.11.2024 klo 12:00 Vaasan yliopisto Nissi-auditoriossa.
Väitöstilaisuutta on mahdollista seurata myös etäyhteyden kautta (Zoom, salasana: 436633)
Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii apulaisprofessori, dosentti Elias Pekkola (Tampereen yliopisto) ja kustoksena vanhempi tutkija Paula Rossi. Väitöstilaisuus on suomenkielinen.
Lisätiedot
Sami Tikkanen, puh. 050 577 0993, sähköposti sami.tikkanen@ekami.fi
Sami Tikkanen on syntynyt Helsingissä vuonna 1977. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Käpylän aikuislukiosta vuonna 1996. Tikkanen suoritti tradenomin tutkinnon Laureassa vuonna 2002 sekä tradenomin YAMK-tutkinnon Haaga-Heliassa vuonna 2007. Lisäksi Tikkanen on suorittanut myös Executive MBA-tutkinnon Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa. Hän on myös valmistunut ammatilliseksi opettajaksi sekä näyttötutkintomestariksi Haaga-Helian ammatillisessa opettajakorkeakoulussa.
Tikkanen on toiminut jo useita vuosia kuntayhtymän johtajana ja rehtorina Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymässä.
Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa apulaisrehtorina Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymässä, toimialajohtajana Hyria koulutuksessa ja Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiössä sekä muissa ammatillisen koulutuksen opetus- ja asiantuntijatehtävissä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riikka KalmiTiedeviestinnän asiantuntijaVaasan yliopisto / Viestintä, brändi ja markkinointi
Puh:0294498231riikka.kalmi@uwasa.fiKuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto
Vaasan yliopisto nousi liiketaloustieteessä Suomen parhaaksi Shanghai Rankingin tieteenalavertailussa13.11.2024 10:57:35 EET | Tiedote
Vaasan yliopisto on noussut liiketaloustieteessä suomalaisten yliopistojen kärkeen Shanghai Rankingin julkaisemassa vuoden 2024 Global Ranking of Academic Subjects -yliopistovertailussa. Saavutettu 22. sija asettaa yliopiston liiketaloustieteessä kansainväliseen huippukastiin. Myös johtamisessa yliopisto teki merkittävää edistystä, nousten maailman 500 parhaan joukosta 300 parhaan joukkoon.
Parempia yhdessä tuotettuja palveluita vai pinnallista osallistamisleikkiä? – muotoilu voi auttaa julkisten palveluiden yhteistuotannossa11.11.2024 15:21:08 EET | Tiedote
Julkisten palveluiden yhteistuotanto tarvitsee avukseen muotoiluosaamista ja osallisuutta, ilmenee Sofi Perikankaan uudesta väitöstutkimuksesta.
Kuntien lähijohtajilla ei ole riittävästi aikaa johdettavilleen8.11.2024 14:10:42 EET | Tiedote
Kuntien lähijohtajien työ on moninaista ja pirstaloitunutta, eikä heillä ole aikaa riittävästi johdettavilleen. Tämä käy ilmi Eija Pienimäen Vaasan yliopistoon tekemästä henkilöstöjohtamisen väitöskirjasta, jossa pureudutaan kuntien lähijohtajien työhön.
Yritysten ympäristösuorituskyky heijastuu ympäristötiedon julkistamiseen7.11.2024 15:22:02 EET | Tiedote
Luonnonympäristön tila heikkenee ympäri maailmaa, mikä aiheuttaa ilmastonmuutosta, luontokatoa sekä pulaa puhtaasta vedestä. Yrityksillä ja teollisuudella on merkittävä rooli ympäristön heikkenemisessä, ja niiden odotetaan kantavan vastuuta toimintansa seurauksista. Probal Duttan väitöstutkimuksen mukaan yritykset voivat vastata tähän huoleen julkistamalla luotettavaa ja uskottavaa tietoa yrityksen ympäristösuorituskyvystä ja toimintansa ympäristövaikutuksista.
Vaasan yliopisto ja ABB sopivat laajasta strategisesta koulutus- ja tutkimusyhteistyöstä – uutena avauksena energian saatavuuteen ja toimitusvarmuuteen liittyvä tutkimus ja koulutus6.11.2024 16:03:23 EET | Tiedote
Vaasan yliopisto ja ABB Oy ovat allekirjoittaneet keskiviikkona 6. marraskuuta strategisen sopimuksen yhteistyöstä tutkimuksessa ja koulutuksessa. Tavoitteena on edistää monialaista yhteistyötä kestävän hyvinvoinnin, kilpailukyvyn ja elinvoimaisuuden vahvistamiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme