Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Det mobila ungdomsarbetet och ungdomsarbetet i skolor har ökat i kommunerna

Dela

Det mobila ungdomsarbetet och ungdomsarbetet i skolor och läroanstalter har ökat i kommunerna, framgår det av regionförvaltningsverkets utredning. Största delen av kommunerna erbjuder mångsidiga tjänster för unga. Under coronapandemin minskade tillgången till tjänsterna, men nu har den återgått till minst samma nivå som före pandemin.  

Det mobila ungdomsarbetet och ungdomsarbetet i skolor och läroanstalter har ökat i kommunerna.
Det mobila ungdomsarbetet och ungdomsarbetet i skolor och läroanstalter har ökat i kommunerna. Bild: Salla Nokka

Regionförvaltningsverken utredde i utvärderingen av basservicen vilka tjänster kommunens ungdomsarbete erbjöd och tillgången till dem 2023. Dessutom utreddes resurserna för ungdomsarbetet. Regionsförvaltningsverken skickade en enkät till kommunerna som besvarades av alla 293 kommuner i Finland (inte Åland).  

Enligt utredningen erbjöds ledd verksamhet i ungdomslokaler i alla kommuner i Finland. Ungdomslokalernas öppna kvällar, öppen smågrupps- och klubbverksamhet, informations- och rådgivningsarbete för unga samt utbildnings- och informationsmöten för unga var tjänster som erbjöds av minst nio av tio kommuner.  

Av tjänsterna inom riktat ungdomsarbete är tillgången till mobilt ungdomsarbete rekordstort, eftersom upp till 85 procent av kommunerna uppgav att de gör mobilt ungdomsarbete. År 2015 erbjöds tjänsten av knappt en tredjedel av kommunerna. Det mobila ungdomsarbetet har ökat betydligt efter coronaåret. 

"Ungdomsarbetet har ett behov av att nå de unga där de rör sig när skolorna slutar och under högtider samt till exempel i köpcentra och vid olika evenemang. Nästan 90 procent av de stora kommunerna gjorde dagligen mobilt ungdomsarbete", berättar överinspektör Elli-Noora Rinne vid Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland.  

Däremot har tillgången till tjänster inom uppsökande ungdomsarbete i verksamhet som omfattar hela landet försämrats något till följd av minskningen i det riktade statsunderstödet då coronaunderstöden upphört.  

Ungdomsarbete är vikitigt i utbildningens övergångsskeden

Ungdomsarbete har traditionellt utförts på ungdomarnas fritid. Enligt utredningen utförs arbetet nu allt oftare vid andra tidpunkter, till exempel i skolor. Ungdomsarbete i grundskolorna utförs av 94 procent av kommunerna och i läroanstalter på andra stadiet av 77 procent av kommunerna.  

"Skolungdomsarbetet borde etableras som en del av ungdomsväsendets och skolornas samarbete både i grundskolorna och på andra stadiet. Samarbetet är särskilt viktigt i utbildningens övergångsskeden, det vill säga när den unga övergår från ett skolstadium till ett annat", konstaterar Rinne.  

Antalet ungdomslokaler har minskat 

Antalet kommunala ungdomslokaler har minskat under de senaste åren. År 2023 fanns det 794 ungdomslokaler, medan antalet år 2015 var 959.  

”Ungdomslokalerna är viktiga mötesplatser för unga. Det är viktigt att bevara åtminstone det nuvarande nätverket av ungdomslokaler så att det finns åtminstone en ungdomslokal också i små kommuner, även om antalet unga skulle börja minska under de närmaste åren", säger Rinne.    

Antalet anställda inom ungdomsväsenden har ökat under de senaste åren. Kommunernas ungdomsväsenden hade sammanlagt 3 209 årsverken till sitt förfogande 2023. I genomsnitt fanns det 535 unga per ett årsverke inom ungdomsarbetet i hela landet. 

Utvärdering av samhällets basservice i korthet

Utvärdering av tillgången till basservice är regionförvaltningsverkens lagstadgade uppgift. Genom utvärderingen följer man upp, övervakar och bedömer om basservicen är tillgänglig på lika villkor på olika håll i Finland. Utvärderingen görs vartannat år. Ministerierna fastställer utvärderingsobjekten och de varierar från år till år. Utvärderingsobjekten för år 2023 är:

  • Undervisningsväsendet: flexibel grundläggande utbildning och generellt inriktad elevhälsa
  • Det kulturpolitiska forskningscentret Cupore: kulturtjänster
  • Biblioteksväsendet: läskunnighetsstrategin och främjandet av läskulturen i bibliotekens verksamhet
  • Ungdomsväsendet: Tillgången till kommunalt ungdomsarbete
  • Idrottsväsendet: Resursfördelningen inom kommunala idrottstjänster

Resultaten av utvärderingen publiceras hösten 2024.  Mer information på webbplatsen avi.fi: Utvärdering av samhällets basservice.

 

Mer information: 

Överinspektör Kaija Blom, Regionförvaltningsverket i Södra Finland, 0295 016 265, kaija.blom@rfv.fi 

Överinspektör Elli-Noora Rinne, Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland 0295 081 085, elli-noora.rinne@rfv.fi 

Webbplatsen Nuorisotilastot.fi innehåller de tjänster som erbjuds unga per kommun samt en visualisering av ungdomsväsendets basservice

Nyckelord

Länkar

Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Följ Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tvisten gällande missförhållanden i skötseln av brådskande räddningsuppdrag inom Satakunta välfärdsområde har avgjorts14.11.2024 08:48:45 EET | Pressmeddelande

Tillsynsärendet gällande servicenivån vid det lokala räddningsväsendet i Satakunta (sedermera räddningsväsendet i Satakunta välfärdsområde) har avslutats. Högsta förvaltningsdomstolen beviljade inte Satakunta välfärdsområde besvärstillstånd och därmed är beslutet som meddelades av Åbo förvaltningsdomstol i januari 2024 lagakraftvunnet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye