CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy

Merkittävä investointi tieteeseen: Suomi uusii kansallisen supertietokoneen

Jaa

Espoo 19.11.2024 Suomi hankkii uuden kansallisen laskennan ja datanhallinnan ympäristön, joka varmistaa suomalaisille tutkijoille kilpailukykyiset laskentaresurssit. Hankittava ympäristö koostuu uudesta supertietokoneesta, datanhallintajärjestelmästä ja pilvilaskentakapasiteetista. CSC – Tieteen tietotekniikan keskus ja tietotekniikkayhtiö Eviden ovat sopineet uuden ympäristön toimittamisessa. 

Uusi supertietokone Roihu nimeltään on merkittävä investointi kansalliseen tutkimusinfrastruktuuriin. Roihu kolminkertaistaa Suomen nykyisten kansallisten supertietokoneiden laskentaresurssit ja mahdollistaa tulevat tieteelliset läpimurrot. Supertietokoneen lisäksi CSC – Tieteen tietotekniikan keskus uusii datanhallintajärjestelmä Altaan ja hankkii lisää tutkimuksen pilvilaskentakapasiteettia. 

Koko hankinnan arvo on lähes 30 miljoonaa euroa huoltokustannuksineen. Investointi suurteholaskentaan on ollut hyvin kannattavaa, sillä Taloustutkimuksen toteuttaman tutkimuksen mukaan yhden euron investointi CSC:n suurteholaskennan palveluihin on tuottanut vuosien 2018–2023 aikana yhteiskunnalle 25–37 euron suuruisen hyödyn. 

Suomalaisten tutkijoiden tarpeeseen

Hankittava ympäristö suunnitellaan ja rakennetaan juuri suomalaisten ammattikorkeakoulujen, yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkijoiden tarpeisiin. Supertietokone Roihu tarjoaa suomalaisten tutkijoiden enemmistölle tehokkaan ja monipuolisen laskentaympäristön ja varmistaa suomalaisen tutkimuksen kilpailukyvyn. 

"Suomi on pitkäjänteisesti panostanut omaan kansalliseen laskentaympäristöön. Meidän tulee pystyä palvelemaan kaikkia tutkijoita, jotka tarvitsevat datanhallintaa ja laskentaresursseja. Erittäin suuria laskentaresursseja vaativat suuret laskennalliset haasteet ratkaistaan edelleen yhteiseurooppalaisella EuroHPC LUMI -supertietokoneella. Roihun tehtävä kansallisena supertietokoneena on täydentää LUMIa ja tuoda suurimmalle osalle suomalaistutkijoista kilpailukykyiset resurssit", kertoo johtaja Pekka Lehtovuori CSC:stä.

Datan merkitys kasvaa

Datapohjaisen tutkimuksen ja suurteholaskennan merkitys kasvaa jatkuvasti. Sen vuoksi Roihun suorituskykyyn ja tallennuskapasiteettiin on panostettu paljon. Roihussa on huomattavasti enemmän GPU-kapasiteettia kuin CSC:n nykyisissä supertietokoneissa Puhdissa ja Mahdissa, ja suorituskykyinen tallennusjärjestelmä mahdollistaa suurten data-aineistojen tehokaan käsittelyn. Roihun teoreettinen huipputeho on yhteensä 49 Pflops eli 49 tuhatta biljoonaa laskutoimitusta sekunnissa.

GPU:t soveltuvat erinomaisesti tekoälyn hyödyntämiseen ja suurten datamäärien analysointiin. Enemmistö CSC:n tekoälyyn liittyviä palveluita käyttävistä tutkijoista kouluttaa pieniä tai keskisuuria malleja, joihin Roihu soveltuu hyvin. Roihu mahdollistaa myös koneoppimisen arkaluonteisella tai luottamuksellisella datalla. 

Tekoälykäytön lisäksi Roihu soveltuu hyvin monipuolisesti eri alojen tutkijoiden tarpeisiin. Tutkijat voivat esimerkiksi analysoida audio- ja videoaineistoja, mallintaa atomitasolla entsyymien ja proteiinien toimintaa, etsiä potentiaalisia lääkeaineyhdisteitä laajoista kirjastoista, tutkia mannerjäätiköitä ja laskea ilmastoskenaarioita. Koneen CPU-kapasiteetti tarjoaa helppokäyttöisen alustan kaikille tieteenaloille. Uutena kasvavana piirteenä on korkeakoulujen opetuskäyttö, jossa ei tarvita suuria laskentaresursseja, mutta käyttäjämäärä on hyvin laaja. Suurteholaskennan hyödyntäminen jo opiskeluvaiheessa turvaa tulevien tutkijapolvien osaamisen kaikille tieteenaloille ja teollisuudelle. 

Koko ympäristöä palvelevan datanhallintajärjestelmä Altaan tallennuskapasiteettia kasvatetaan. Allas on tarkoitettu projektinaikaista tallennusta varten. Monimuotoisen laskennallisen tutkimuksen tukemiseksi pilvipalvelu Poutaa uusitaan. Poutaan tulee merkittävästi lisää valmiiden tekoälypalveluiden käyttöön soveltuvaa GPU-kapasiteettia.

"Kaikkien Suomessa tutkimustyötä tekevien käytössä olevat datanhallinnan ja laskennan tutkimusinfrastruktuurit ovat loistava esimerkki pitkäjänteisestä tutkimus- ja kehittämistoimintaan panostamisesta. Vuosikymmenten aikana karttunut osaaminen ja ajantasaiset kansalliset tutkimusinfrastruktuurit ovat tehneet CSC:stä tärkeän ja luotettavan toimijan, mikä on mahdollistanut eurooppalaisen huippulaitteiston isännöinnin ja vahvan kansainvälisen aseman datanhallinnan ja suurteholaskennan tutkimusinfrastruktuurina", sanoo johtaja Erja Heikkinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä. 

Nykyaikainen supertietokone

Roihu on moderni supertietokone, joka mahdollistaa tutkijoille entistä kehittyneemmät ja monipuolisemmat palvelut ja paremman tietoturvan. Roihu perustuu Evidenin BullSequana XH3000 -hybridijärjestelmään ja se korvaa CSC:n nykyiset kansalliset supertietokoneet Mahdin ja Puhdin. Roihu sijoitetaan CSC:n Kajaanin datakeskukseen ja se pyritään ottamaan käyttöön vuoden 2025 loppuun mennessä.

"Roihu on merkittävä investointi Suomen kansalliseen tutkimusinfrastruktuuriin. Roihun on määrä kolminkertaistaa nykyiset superlaskentaresurssit ja nousta merkittäväksi tieteellisten läpimurtojen kiihdyttäjäksi. CSC – Tieteen tietotekniikan keskus on maailmankuulu tutkimuskeskus, joka on varustettu maailman tehokkaimmilla järjestelmillä. On kunnia tukea heitä ja Suomea heidän laajan skaalan simulaatiomatkallaan. BullSequana DLC -teknologioillamme tuemme suomalaista tutkimusta ja varmistamme samalla ympäristövaikutusten pienentämisen. Yhdessä edistämme kestävää suurteho- ja tekoälylaskentaa varmistaen, että Suomi pysyy innovaatioiden eturintamassa hyödyntäen tekoälylaskentaa”, sanoo Bruno Lecointe, VP, Global head of HPC, AI and Quantum Computing, Eviden, Atos Group.

Roihusta tarkemmin

Roihun teoreettinen huipputeho on yhteensä 49 Pflops (Peta floating point operations per second) eli 49 tuhatta biljoonaa laskutoimitusta sekunnissa.

CPU: 486 laskentasolmua, joissa on kaksi 192-ytimistä AMD Turin CPUta. Laskentaytimiä on yhteensä 186624.

GPU: 132 laskentasolmua, joissa on 528 Nvidia GH200 GPUta.

GPU-erityissolmuja visualisointiin ja erityssolmuja laajennetulla muistilla.

Yhteyshenkilöt

Pekka LehtovuoriJohtaja, tutkimuksen palveluiden tuotantoCSC - Tieteen tietotekniikan keskus

Huom. aikaero, Pekkalehtovuori on USA:ssa, aikaero -7h

Puh:+358503819723pekka.lehtovuori@csc.fi

Linkit

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy

CSC on valtion ja korkeakoulujen omistama, voittoa tavoittelematon erityistehtäväyhtiö. Osana kansallista tutkimusjärjestelmää CSC kehittää, integroi ja tarjoaa korkeatasoisia ICT-palveluja tutkimukselle, opetukselle, kulttuurille, julkishallinnolle ja yrityksille. Lisätietoa: csc.fi

About Eviden

Eviden is a next-gen technology leader in data-driven, trusted and sustainable digital transformation with a strong portfolio of patented technologies. With worldwide leading positions in advanced computing, security, AI, cloud and digital platforms, it provides deep expertise for all industries in more than 47 countries. Bringing together 41,000 world-class talents, Eviden expands the possibilities of data and technology across the digital continuum, now and for generations to come. Eviden is an Atos Group company with an annual revenue of c. € 5 billion.

About Atos

Atos is a global leader in digital transformation with c. 82,000 employees and annual revenue of c. € 10 billion. European number one in cybersecurity, cloud and high-performance computing, the Group provides tailored end-to-end solutions for all industries in 69 countries. A pioneer in decarbonization services and products, Atos is committed to a secure and decarbonized digital for its clients. Atos is a SE (Societas Europaea) and listed on Euronext Paris.

The purpose of Atos is to help design the future of the information space. Its expertise and services support the development of knowledge, education and research in a multicultural approach and contribute to the development of scientific and technological excellence. Across the world, the Group enables its customers and employees, and members of societies at large to live, work and develop sustainably, in a safe and secure information space.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy

Supertietokone LUMI on johtava tekoälyalusta tutkimukseen ja innovointiin18.11.2024 21:38:16 EET | Tiedote

EuroHPC-yhteisyrityksen LUMI-supertietokone sijoittui 8. sijalle uusimmalla maailman nopeimpien tietokoneiden Top500-listalla, joka julkaistiin SC24-konferenssissa Yhdysvaltain Atlantassa 18.11.2024. Kajaanissa sijaitseva LUMI-supertietokone saavutti testeissä mitatun HPL-suorituskyvyn (High-Performance Linpack) 379.7 petaflopsia. LUMIa on hyödynnetty tähän menneessä yli 2200 projektissa. Yli puolet sen laskentaresursseista on käytetty tekoälyyn liittyvään tutkimukseen ja innovointiin.

Uusi digitaalinen kaksonen auttaa suunnittelemaan merireittejä ja viheralueita13.11.2024 10:13:11 EET | Tiedote

CSC on valittu johtamaan uutta digitaalista kaksosta kehittävää projektia. TerraDT:llä mallinnetaan muun muassa jäätiköiden, merijään, kasvillisuuden ja aerosolihiukkasten vaikutuksia maapallon ilmastoon. Digitaalinen kaksonen tuo konkreettisia työkaluja paikallisen tason päätöksentekoon – minne kannattaa suunnitella merenkulkuväyliä tai puistoja? Hankkeessa käytetään laajasti LUMI-supertietokonetta.

Supertietokone LUMIlla ja CSC:llä iso rooli Destination Earth -hankkeen ilmastosimulaatioiden tuotannossa10.6.2024 10:05:00 EEST | Tiedote

Destination Earth -järjestelmän ensimmäinen versio vihitään käyttöön 10.6 tilaisuudessa, joka järjestetään CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen isännöimässä LUMI-datakeskuksessa Kajaanissa. Supertietokone LUMIlla ja CSC:llä on ollut hankepartnerina merkittävä rooli Euroopan komission poikkeuksellisessa aloitteessa, jonka tavoitteena on luoda kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä maapallon digitaalinen kaksonen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye