Supertietokone LUMI on johtava tekoälyalusta tutkimukseen ja innovointiin
EuroHPC-yhteisyrityksen LUMI-supertietokone sijoittui 8. sijalle uusimmalla maailman nopeimpien tietokoneiden Top500-listalla, joka julkaistiin SC24-konferenssissa Yhdysvaltain Atlantassa 18.11.2024. Kajaanissa sijaitseva LUMI-supertietokone saavutti testeissä mitatun HPL-suorituskyvyn (High-Performance Linpack) 379.7 petaflopsia. LUMIa on hyödynnetty tähän menneessä yli 2200 projektissa. Yli puolet sen laskentaresursseista on käytetty tekoälyyn liittyvään tutkimukseen ja innovointiin.
Listan kärkisijan vei Lawrence Livermore National Laboratorion El Capitan -supertietokone USA:ssa, ja Euroopan nopein supertietokone uusimmalla listalla on viidenneksi sijoittunut Eni S.p.A -energiayhtiön supertietokone Italiassa. LUMI piti paikkansa Euroopan nopeimpana supertietokoneena 30 peräkkäistä kuukautta kesäkuusta 2022 alkaen, jolloin LUMI listattiin Top500-listalle ensimmäistä kertaa.
LUMIn putoaminen Euroopan nopeimman supertietokoneen paikalta oli odotettua ja johtuu nopeasta teknologisesta kehityksestä, jonka myötä markkinoille tulee jatkuvasti entistä tehokkaampia supertietokoneita. Tämä korostaa tarvetta jatkaa Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden yhteisiä superkoneinvestointeja. Investoinneilla varmistetaan, että eurooppalaisilla tutkijoilla ja yrityksillä on jatkossakin käytettävissään maailmanluokan työkalut, jotka mahdollistavat Euroopan kilpailukyvyn kannalta välttämättömän dataintensiivisen tutkimus- ja innovaatiotoiminnan.
– LUMIn valtavaa laskentatehoa on tähän mennessä hyödyntänyt noin 2200 tutkimusprojektia. Itse laskentatehoa tärkeämpää on kuitenkin se, millaisia vaikutuksia sillä on. Vuoden 2024 alussa tehdyn riippumattoman tutkimuksen mukaan yksi CSC:n suurteholaskentapalveluihin sijoitettu euro tuottaa yhteiskunnalle 25–37 euron suoran taloudellisen hyödyn. Tutkijat ja yrityskäyttäjät ympäri Eurooppaa ovat tehneet läpimurtoja LUMIn avulla monilla eri aloilla, kuten suurten kielimallien, digitaalisten kaksosten ja kvanttiteknologian kehittämisessä. Huomionarvoista on myös se, että yli puolet LUMIn laskentaresursseista on käytetty tekoälyyn liittyvään tutkimukseen ja innovointiin, sanoo yhdentoista maan LUMI-konsortiota johtavan CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen toimitusjohtaja Kimmo Koski.
– LUMI on Euroopan digitaalisen suvereniteetin ja tieteellisen huippuosaamisen kulmakivi. EuroHPC:n pre-exascale-tason supertietokoneena se on vuodesta 2022 lähtien jatkuvasti asettanut uusia vertailuarvoja laskentateholle ja kestävyydelle, vahvistaen näin Euroopan johtavaa asemaa tutkimuksessa, innovoinnissa ja globaalien haasteiden ratkaisemisessa. Nopeasti kehittyvässä teknologisessa ympäristössä EuroHPC-yhteisyritys on sitoutunut edistämään Euroopan superlaskentakapasiteettia. Tavoitteenamme on tarjota tutkijoille ja yrityksille huippuluokan työkalut innovointiin, investoida seuraavan sukupolven EuroHPC-järjestelmiin ja varmistaa Euroopan kestävä johtoasema suurteholaskennan alalla, sanoo EuroHPC-yhteisyrityksen toimitusjohtaja Anders Dam Jensen.
Tähän mennessä yli 3000 tutkijaa ympäri Eurooppaa on käyttänyt yhteensä yli 280 miljoonaa GPU-noodituntia ja yli 5700 miljoonaa CPU-tuntia LUMIn laskentakapasiteettia.
– Esimerkkeinä LUMIn käytöstä kuluneen vuoden ajalta voisin mainita SiloAI:n ja Turun yliopiston kehittämät suuret kielimallit sekä norjalaisen startup-yhtiö DigiFarmin, jonka tekoälyä hyödyntävien mallien avulla mullistetaan maatalouden prosesseja. Lisäksi LUMIlla on kehitetty useita digitaalisia kaksosia, kuten maapallon digitaalista kaksosta kehittävän Destination Earth -hankkeen alusta, unohtamatta lukemattomia tieteellisiä julkaisuja ja tieteellisiä edistysaskelia, jotka on saavutettu LUMIa hyödyntäen. LUMIn matka jatkuu vielä pitkään, mutta olemme jo aloittaneet valmistelut myös EU:n tulevia tekoälytehtaita varten, Koski summaa.
Top500-listan lisäksi SC24-konferenssissa julkaistiin myös muita uusia suorituskykylistoja.
Viimeisimmällä HPCG-listalla (High-Performance Conjugate Gradient) LUMI sijoittui sijalle 4. suorituskyvyllä 4.587 petaflopsia. HPCG-lista on vaihtoehtoinen tapa mitata supertietokoneen tehokkuutta ja se täydentää HPL-listausta, johon Top500-sijoitus perustuu.
LUMI auttaa ilmastonmuutoksen torjunnassa
LUMI sijoittui 25. sijalle uusimmalla Green500-listalla, joka asettaa Top500-listan supertietokoneet järjestykseen niiden energiatehokkuuden perusteella. LUMIn suorituskyky per watti (GFlops/Watts) on 53.4, mikä tekee siitä yhden maailman ympäristöystävällisimmistä supertietokoneista.
LUMIn ilmasto- ja ympäristövaikutukset perustuvat datakeskuksen koko elinkaareen. LUMI sijaitsee CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen datakeskuksessa Kajaanissa entisessä paperitehtaassa, joten datakeskuksen rakentamisesta ei syntynyt päästöjä. LUMIn hiilijalanjälki on minimoitu sataprosenttisesti uusiutuvan energian käytön, maailmanluokan energiatehokkuuden mahdollistavan jäähdytysjärjestelmän ja hukkalämmön hyödyntämisen avulla.
Lisäksi LUMI-datakeskuksen tarkoituksena on muun muassa tarjota parempaa ymmärrystä ilmastonmuutoksesta ja välineitä sen torjumiseksi. Tämä niin sanottu positiivinen hiilikädenjälki syntyy LUMIn mahdollistaman vihreän tutkimuksen ja innovoinnin myönteisestä vaikutuksesta ilmastoon ja ympäristöön. LUMI on keskeinen laskentakeskus Euroopan komission Destination Earth -lippulaivahankkeessa. LUMIlla ajetaan esimerkiksi hankkeeseen liittyvän ilmastonmuutokseen sopeutumisen digitaalista kaksosta (Climate Change Adaptation Digital Twin), sään ääri-ilmiöiden digikaksosta (Extreme Weather Digital Twin) ja luonnon monimuotoisuuden digitaalista kaksosta (Biodiversity Digital Twin). Nämä digitaaliset kaksoset lisäävät ymmärrystä ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta sekä auttavat mallintamaan niitä koskevien torjunta- ja sopeutumistoimien vaikutuksia.
LUMI-järjestelmän toimittaja on Hewlett Packard Enterprise (HPE), ja se perustuu HPE Cray EX -supertietokoneeseen. LUMIn omistaa EuroHPC-yhteisyritys ja sitä operoi yhdentoista maan LUMI-konsortio.
Lisätietoja: Haastattelupyynnöt: media@lumi-supercomputer.eu
Linkit
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
on valtion ja korkeakoulujen omistama, voittoa tavoittelematon erityistehtäväyhtiö. Osana kansallista tutkimusjärjestelmää CSC kehittää, integroi ja tarjoaa korkeatasoisia ICT-palveluja tutkimukselle, opetukselle, kulttuurille, julkishallinnolle ja yrityksille. Lisätietoa: www.csc.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Uusi digitaalinen kaksonen auttaa suunnittelemaan merireittejä ja viheralueita13.11.2024 10:13:11 EET | Tiedote
CSC on valittu johtamaan uutta digitaalista kaksosta kehittävää projektia. TerraDT:llä mallinnetaan muun muassa jäätiköiden, merijään, kasvillisuuden ja aerosolihiukkasten vaikutuksia maapallon ilmastoon. Digitaalinen kaksonen tuo konkreettisia työkaluja paikallisen tason päätöksentekoon – minne kannattaa suunnitella merenkulkuväyliä tai puistoja? Hankkeessa käytetään laajasti LUMI-supertietokonetta.
New digital twin helps plan shipping routes and green areas13.11.2024 10:13:11 EET | Press release
CSC has been selected to lead a project developing a new digital twin. TerraDT will model the impacts of glaciers, sea ice, vegetation and aerosol particles, among other things, on the Earth's climate. The digital twin will bring concrete tools to decision-making at the local level – where should we plan shipping routes or parks? The project will use the LUMI supercomputer extensively.
Eeva Sokka luotsaamaan CSC:n Kajaanin datakeskusekosysteemiä4.9.2024 11:00:17 EEST | Tiedote
Eeva Sokka on nimitetty CSC:n Kajaanin datakeskusekosysteemin uudeksi vetäjäksi. Hänen vastuullaan on CSC:n Kajaanin datakeskuksen sidosryhmäyhteistyön pitkäjänteinen kehittäminen monella eri osa-alueella.
Supertietokone LUMIlla ja CSC:llä iso rooli Destination Earth -hankkeen ilmastosimulaatioiden tuotannossa10.6.2024 10:05:00 EEST | Tiedote
Destination Earth -järjestelmän ensimmäinen versio vihitään käyttöön 10.6 tilaisuudessa, joka järjestetään CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen isännöimässä LUMI-datakeskuksessa Kajaanissa. Supertietokone LUMIlla ja CSC:llä on ollut hankepartnerina merkittävä rooli Euroopan komission poikkeuksellisessa aloitteessa, jonka tavoitteena on luoda kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä maapallon digitaalinen kaksonen.
Supercomputer LUMI and CSC play a major role in the production of climate simulations for the Destination Earth project10.6.2024 10:05:00 EEST | Press release
The first version of the Destination Earth system will be launched on 10 June at an event which will take place at the LUMI data center in Kajaani, Finland. It is hosted by CSC – IT Center for Science as project partner. LUMI and CSC have played a significant role in the European Commission's remarkable initiative to create a digital twin of the Earth by the end of this decade.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme